Míg nem is olyan régen az alma vagy épp a fokhagyma számított az egyértelmű szupertápláléknak, ha a betegségek megelőzéséről volt szó, ma se szeri, se száma a különleges hangzású, egészségvédő hatásai miatt javasolt gyümölcsöknek és más különlegességeknek.
Szerencsére egyre szélesebb körben elérhetőek, puszta hóbortnál pedig jóval többet jelenthet a fogyasztásuk, még ha csak egyet-kettőt választasz is közülük.
Új szupertáplálékok
Bár fogyasztásuk a világ más részein korántsem új keletű, sok közülük nálunk még nem túl közismert, még ha a neve ismerősen is cseng. Chia, goji, nori, noni, spirulina, vakame - csak néhány a gazdag antioxidáns-tartalommal bíró táplálékok közül, melyek számtalan további jó tulajdonsággal is rendelkeznek. Van, amelyik élénkítő, frissítő hatással bír, van, amelyik az emésztés és a bélműködés szempontjából segít, míg más a szívbetegségek megelőzésében nyújt kihasználandó lehetőséget. Mutatjuk őket képeken is.

A chia, vagyis az azték zsálya gazdag omega-3 és omega-6 zsírsavakban, kiemelkedő emellett rosttartalma, aminek köszönhetően remek béltisztító, emésztést segítő táplálék. Tartsd azonban magad a napi maximális 15 gramm chiamag fogyasztásához, ennél nagyobb mennyiségben már emésztési problémákat is okozhat.

A quinoa az Andokból származó ősi kultúrnövény. Magas fehérje- és tápanyagtartalma van, egyedülálló B-vitamin-forrás, antioxidáns polifenolokat tartalmaz, emellett rostokban is gazdag, és kiváló hatással van az emésztés működésére.
Fotó: Magone / Getty Images Hungary

A noni vagy buzérszeder Ázsiából származó gyümölcs, mely nagyon jó C-vitamin-forrás, továbbá olyan növényi hatóanyagok széles skáláját tartalmazza, amelyek nagy része antioxidáns hatású. A nonilé nálunk is kapható, fogyasztásának előbbieken túl frissítő hatása is van.

A dél-amerikai gyümölcs, a guava gazdag A-vitaminban, B- és C-vitaminban, rostjai révén segíti az emésztést, emellett antioxidáns likopinban és fenolokban is bővelkedik. Antioxidáns-tartalma kiemelkedő a gyümölcsök között.
Fotó: PauloVilela / Getty Images Hungary

A frissítő hatású spirulina a kék-zöld algák egy különleges típusa. Kiváló antioxidáns- és vitaminforrás - sok C-, E-, K-, B-vitamin van benne -, és kiemelt szerepe lehet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

A gojibogyó eredete, bár Kínában régóta használják, máig tisztázatlan, de annyi biztos, hogy kitűnő A- és C-vitamin-forrás, antioxidáns béta-karotint tartalmaz nagy mennyiségben, emellett emésztésjavító, béltisztító rostokban is gazdag.

A shiitake gomba japán eredetű tölgyfagomba, melyben igen sok B-vitamin található. Növényi hatóanyagai segíthetnek a gyulladások legyőzésében, valamint többek között a koleszterinszint csökkentésében és az emésztés serkentésében.

A kurkuma az Indiából származó, azonos nevű növény gyöktörzséből készül. Baktériumölő, fertőtlenítő hatása van, kiváló rost- és vasforrás, így jó hatással van az emésztésre, antioxidáns kurkumintartalma révén pedig a daganatos megbetegedések megelőzésében is szerepet játszhat.

A nori vagy vörösmoszat is egy ehető moszat, ebbe tekerik bele a sushi alapanyagait is. Kitűnő A-, B-, C- és K-vitaminforrás, és többféle formában fordulnak elő benne antioxidánsok, így segíthet a gyulladások, a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
Fotó: Binikins / Getty Images Hungary

A vakame egy ehető tengeri barnamoszat, mely salátaként is fogyasztható, de ázsiai leveseknek is kedvelt összetevője. Kitűnő omega-3-, folsav-, mangán- és kalciumforrás, és nagyon magas az antioxidáns-tartalma is. Kutatások szerint nagyon jó hatással lehet az anyagcsere-folyamatokra.
Fotó: Amawasri / Getty Images Hungary
Cikkünk Tonia Reinhard Éttrend - A Föld legegészségesebb ennivalói - 200 szuperétel című könyve alapján készült.
E nagyszerű kiállítású képeskönyvet fellapozva megtalálod a legegészségesebb és legfontosabb élelmiszereket, a gyümölcsöktől kezdve a zöldségeken át a tejtermékekig, a népszerű magvaktól a fűszerekig, a húsféléktől a gombákig, sőt az algákig. Étrended összeállításához is segítséget nyújtanak a szerzők azzal, hogy jó ötleteket adnak az ételek elkészítéséhez és az alapanyagok egymással való párosításához. E hasznos kézikönyvnek minden olyan konyhában ott van a helye, ahol ízletes és egyben egészséges ételek készülnek.
Kiadja a Ventus Libro Kiadó.
A könyv ára 2990 forint.