Új lehetőségek nyílnak a rákbetegeknek: ennyit fejlődött a rákgyógyítás az elmúlt években

Az elmúlt ötven évben jelentős fejlődésen mentek keresztül a daganatellenes terápiák.

rákgyógyíás nyitó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Európai Unión belül Magyarországon a legmagasabb a diagnosztizált daganatos megbetegedések száma a 2018-as adatok alapján: hazánk mind a vastagbelet, mind a tüdőt érintő rákos megbetegedéseket tekintve az első helyen áll. Ugyan az elmúlt két évtizedben közel 50 százalékkal nőtt Európában a daganattal diagnosztizált betegek száma, a halálozási arány az új eseteknél lassabb tempóban nő.

Az egyre hatékonyabb terápiák új esélyt jelentenek a betegeknek, akiknek minden nap számít: hazánkban jelenleg 18 új onkológiai készítmény vár befogadási döntésre. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete, röviden AIPM bízik abban, hogy a legmodernebb terápiák hazai hozzáférhetőségének gyorsításával a magyar betegek esélyein is jelentősen javítani lehet.

Daganatos megbetegedések a világon

A daganatos betegségek száma folyamatos emelkedést mutat, a halálozási statisztikákban világszinten a daganatos megbetegedések a 2. helyen állnak a kardiovaszkuláris megbetegedések mögött. A Svéd Egészségközgazdasági Intézet tanulmánya szerint 2040-re további 775 ezerrel nőhet a daganatos megbetegedésekkel diagnosztizált esetek száma Európában.

aipm rakellenes vilagnap munkaevek 210203

Az európai gasztroenterológiai szakmai társaságokat tömörítő EU-s szervezet becslése alapján 2018-ban Európa 31 országában vastag- és végbéldaganatban 211 000-en, azaz hárompercenként veszítette el valaki az életét. A magyarországi életkor-specifikus halálozási arányszámok a legrosszabbak a kontinensen, hazánkban 2018-ban közel 11 000 új esetet diagnosztizáltak, és 5000 beteg vesztette életét vastag- és végbélrák következtében.

Fejlődtek a daganatellenes terápiák

  • A betegek átlagos 10 éves túlélése a 70-es években számított 24 százalékról közel 50 százalékra növekedett, 
  • a legnagyobb növekedést a prosztatarákos megbetegedések terén sikerült elérni, ahol közel 70 százalék a 10 éves túlélés, szemben az 50 évvel ezelőtti 20 százalékkal,
  • a daganatos betegségek okozta halálozások száma Európában lassabb tempóban nő az új esetekhez viszonyítva, és az elvesztett munkaévek száma is folyamatosan csökkent 1995 óta.  

A halálozási mutatók javításában a megelőzés és a korszerű szűrőprogramok mellett az innovatív terápiák kulcsfontosságú szerepet töltenek be, a gyógyszerek innovációja pedig soha nem látott ütemben zajlik: napjainkban 7 ezer új készítmény áll reményteli fejlesztés alatt, ezen belül több mint 1800 kifejezetten onkológiai betegségek kezelését célozza, az innovatív gyógyszeripar pedig 2015-re évente már mintegy 8,5 milliárd eurót költött rákkutatásra az Európai Unióban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az új, modern készítmények azonban kizárólag akkor tudnak eredményt elérni, ha időben hozzáférhetőek a magyar betegek számára, akiknek egy súlyos betegséggel küzdve minden nap számít. Ezért is fontos, hogy a jelenleg befogadási döntésre váró, 18 új - egyebek mellett a tüdőkarcióma, mielóma, akut myeloid leukémia kezelésére szolgáló - onkológiai készítmény mihamarabb elérhetővé váljon Magyarországon - emelte ki dr. Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója.

Lépések a rákbetegek érdekében

A magyarok egészségértésének fejlesztése és a prevenció fontossága iránt elkötelezett AIPM a korábbiakban is támogatta a Kormány és az Emberi Erőforrások Minisztériumának elmúlt években tett, a megelőzést és szűréseken való részvétel növelését szolgáló lépéseit, 2019 májusában pedig elindította a leggyakoribb daganattípusokkal is foglalkozó tajekozottbeteg.eu edukációs weboldalt, amely közérthető módon ad tájékoztatást többek között az emlőrák, a mielóma, a vastag- és végbélrák, a leukémia, valamint a tüdőrák korai, illetve kevéssé ismert tüneteiről, továbbá a rizikófaktorokat övező gyakori tévhitekről, a szükséges szűrésekről, valamint a terápiás lehetőségekről.

aipm rakellenes vilagnap attetes tuleles 210203

Az egészségügyi kormányzat partnereként a halálozási mutatók javítását szolgálják az AIPM korábban bemutatott javaslatai is: az intézményi onko-koordinátorok alkalmazása, valamint a koronavírus-járványban felértékelődött egészségügyi digitalizáció erősítése és a betegek otthonában biztosítható ellátások fejlesztése is hozzájárulhat a magyar daganatos betegek hatékonyabb, betegbarát ellátásához és a szakemberek terheinek csökkentéséhez.

10 gyümölcs, amit rákbetegeknek is javasolnak

Egyes gyümölcsök védik a sejteket a károsodástól, és betegség esetén is erősítenek.

(Cikken belüli képek forrása: Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete, borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük