Melyik gyógyszer hatékony rák ellen? Ezeket a számokat figyelik az orvosok is

Nem minden szervezet reagál ugyanúgy a rákgyógyító terápiákra, fontos mutatók jelzik az orvosoknak, milyen szakaszhoz érkeztek.

rákgyógyítás nyitó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Statisztikai adatokra alapozva becsülhetők meg a kilátások, azaz hogy egy terápia mennyi egészségnyereséggel, életnyereséggel jár a betegek számára.

A gyógyszervizsgálatok során azt értékelik, hogy mit tud hozzáadni az adott betegségtípusban addig alkalmazott terápiákhoz egy új kezelés.

A hatékonyság ellenőrzése

Ahhoz, hogy egy hatóanyagból engedélyezett gyógyszer váljon, a gyártónak bizonyítania kell, hogy a készítmény a korábbinál hatásosabb, és/vagy kevesebb mellékhatást okoz, tehát javítja az életminőséget.

rákgyógyítás 1
Fotó: FatCamera / Getty Images Hungary

A hatékonyságot úgy tudják bizonyítani, hogy a betegeket véletlenszerűen két csoportra osztják: az egyik csoport tagjainak kezelését kiegészítik az új szerrel, a másik betegcsoport, a kontrollcsoport tagjai az addig is alkalmazott kezelésben részesülnek, hátrány tehát őket sem éri.

Kettős vak vizsgálat

Azért, hogy torzítástól mentes, objektív eredményt kapjanak, amikor megoldható, akkor gyakran kettős vak vizsgálatot indítanak. Ez azt jelenti, hogy sem a betegek, sem az orvosaik nem tudják, hogy ki kapja az új gyógyszert, és ki a régit. Ez nem működhet, ha az összehasonlítani tervezett gyógyszereknek más a beviteli módja, vagy nagyon különböző a mellékhatásuk. A hatékonyságot különféle mutatókkal mérik.

rákgyógyítás 2
Fotó: okskukuruza / Getty Images Hungary

DFS

A DFS, azaz disease free survival, magyarul a betegségmentes túlélés azt az időszakot jelzi, amíg a kezelést követően a betegeknél semmilyen jele nincs a rák újbóli megjelenésének. Ezt elsősorban a teljes daganateltávolító műtét után figyelik, amikor nincs kimutatható jele annak, hogy a szervezetben visszamaradt volna daganat.

PFS

A PFS, progression free survival, azaz magyarul a progressziómentes túlélés. Ez azt mutatja meg, hogy ha egy szervezetben lévő daganatos folyamatot kezelnek, akkor mennyi időn át sikerül a tumort vagy tumorokat kisebbíteni, kordában tartani. Ha többségbe kerülnek az adott terápiára nem reagáló, rezisztens ráksejtek, majd emiatt a gócok mérete vagy száma növekszik, ez a progresszió. Ekkor, ha lehetséges, terápiaváltásra van szükség. A PFS mellett létezik egy PFS2 mutató is, ami azt jelzi, hogy egy terápiaváltás után a következő vonalbeli kezelés mennyi ideig hatékony.

A cikk az ajánló után folytatódik

OS

Az egyik legjobban követett mutató az OS, overall survival, azaz magyarul a teljes túlélés. Ez mutatja meg, hogy miként alakulnak a betegek életkilátásai. Ez a gyógyulási esélyeket is jelzi akkor, amikor azt fejezik ki vele, hogy adott betegségtípusban a mérföldkő gyanánt számontartott 5. év végére a betegek hány százaléka él.

Ha az értékek nem változnak

Az optimális az, ha egy kezelés minden értéket tekintve pozitív hozadékkal jár. Ugyanakkor annak is lehet értelme, ha egy terápia csak egyik értéknél tud sikert felmutatni. Ha egy kezelés például a PFS értékét emeli, és az OS-t nem, akkor ugyan a betegek életkilátásai nem változnak, viszont később kell szembesülniük a betegség előrehaladása miatti panaszokkal.

rákgyógyítás 3
Fotó: FatCamera / Getty Images Hungary

Ezeknél a mutatóknál az átlagnál jobban figyelik a mediánt. A medián a középső beteg, akihez képest ugyanannyi betegnél értek el rosszabb, és ugyanannyinál jobb eredményt. Nagy lehet a szórás, azaz mind negatív, mind pozitív irányban nagy egyéni különbségek lehetnek, tehát a közzétett DFS-, PFS-, OS-értékekből nem lehet előre megjósolni egy konkrét beteg kilátásait. Mindenkinek van rá esélye, hogy a kezelésekre legjobban reagáló, azokból a legtöbbet profitáló betegek táborát gyarapítsa.

Rákmegelőző, fiatalít, és tele van hasznos ásványi anyagokkal: 8 szupertáplálék, aminek a tányéron a helye

A szuperételeknek nevezett élelmiszerek a betegségek megelőzésében segítenek, hozzájárulnak a szervezet tökéletes egészségéhez, és hatással vannak a vitalitásra, valamint a jó közérzetre is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük