A visszatérő tüsszögés meglepő okai: bizonyos gyógyszerek, de gyulladás is kiválthatja

A gyakori tüsszögés hátterében a száraz levegőtől kezdve egészen az allergiáig rengeteg tényező meghúzódhat.

gyakori tüsszögés nyitó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nátha, megfázás, légúti betegségek gyakori velejárója, de akár önmagában, egyéb tünet nélkül is jelentkezhet. Sok esetben pedig akár hetekig is húzódhat a bosszantó tüsszögés.

A tüsszögés sok esetben irritáló lehet, pláne, hogyha szinte indokolatlan helyzetekben tör az emberre. Éppen ezért minél előbb érdemes kideríteni, mi húzódhat a háttérben. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta, mi okozhatja, és mit lehet tenni ellene.

A reggeli tüsszögés háttere

Az első tisztázandó kérdés, ami már önmagában is sokat elárulhat a kiváltó okról, hogy a nap mely szakában jellemző a tüsszögés. Ha valaki rendszeresen a reggeli órákban, ébredést követően tüsszög, akkor a háttérben akár poratka-allergia is állhat. Ezek az apró, szabad szemmel nem látható élőlények ugyanis előszeretettel költöznek az ágyba - párnába, matracba -, így egész éjjel belélegezve őket nem csoda, ha éjjel vagy a reggeli órákban az ember tüsszögésre ébred.

reggeli tüsszögés
Fotó: Prostock-Studio / Getty Images Hungary

Előfordulhat, hogy a kiváltó ok mégsem allergia, ilyenkor vazomotoros nátha is lehet a háttérben, a tüsszögés oka ez esetben a hideg levegő. Ilyenkor a meleg ágyból a hűvösebb szobába kikelve már elkezdődhet a tüsszögés, de ez megtörténik akkor is, ha a lakásból kilépve a hidegben tüsszögésroham tör az emberre.

A tünetek jelentkezése a lakásban

Akire rendszeresen a lakásba lépve tör a tüsszögés, érdemes szétnéznie, mi lehet a környezetében, ami kiváltja. Olykor elég lehet csak az illatosítótól megválni, de előfordulhat, hogy túl száraz a levegő, ami irritálja a nyálkahártyát, ezáltal tüsszögést okoz.

Megeshet az ellenkezője is, a magas páratartalom penészesedéshez vezethet, ami allergiás tüneteket okozhat. Penész nemcsak a vizes helyiségekben jelentkezhet, hanem a lakás bármely pontján, különösen az északi falakon, a sarkokban, a hőhidak mentén.

A gyógyszerek hatása

A magasvérnyomás-gyógyszerek, a fogamzásgátlók és a nem szteroid gyulladáscsökkentők is okozhatnak kellemetlen tüneteket, nemcsak tüsszögést, de tartós orrdugulást is. Szintén ez lehet a következménye, ha valaki nem fordul idejében orvoshoz elhúzódó tüneteivel, és emiatt túlzásba viszi a recept nélküli orrspray, orrcsepp használatát. Az orrcseppfüggőség akár az orrnyálkahártyát is tönkreteheti.

tüsszögés orrspray
Fotó: simarik / Getty Images Hungary

Meglepő okok a tüsszögés hátterében

  • Ha a nap folyamán többször is tüsszögésroham jelentkezik, akár a testápoló, parfüm vagy az öblítő illatanyagai is okozhatják azzal, hogy folyamatosan irritálják az orrnyálkahártyát.
  • A hideg mellett a napfény is képes tüsszögést kiváltani, ezt fotikus tüsszögésnek nevezik, felmérések szerint minden ötödik embernél jelentkezik, ha a napba néz.
  • Edzés, fizikai aktivitás során fellépő tüneteket okozhat az EIR, azaz excercise induced rhinitis nevű betegség, ilyenkor allergológus tud gyógyszereket ajánlani, amivel megelőzhető a tüsszögésroham.
  • Ha evés közben jelentkezik tüsszögésroham, lehet önálló kórkép -  étel indukálta rhinitis - de ha egyéb panaszok, például orrdugulás, ajakduzzanat, viszkető érzés a szájban, hasfájás, hányinger is társulnak hozzá, akkor fontos kivizsgálni, nincs-e például hisztamin-intolerancia vagy keresztallergia, esetleg ételallergia a háttérben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- A krónikus panaszokat semmiképp sem szabad elhanyagolni, aki  visszatérő tüsszögésrohamoktól szenved, vizsgáltassa ki, mi okozhatja. Allergia esetén hosszú távon is biztonsággal használható készítményeket tudunk ajánlani a tünetek ellen. Nem allergiás eredetű panaszok hátterében gyakran az orrmelléküregek krónikus gyulladása áll. Ilyenkor további vizsgálatokkal tudjuk felderíteni és kezelni a kiváltó okot - mondta dr. Moricz Kinga.

10 jól bevált fegyver a nátha ellen

Amennyiben csemetéd megfázik, netán influenzás lesz, feltétlenül vidd el a gyerekorvoshoz, emellett pedig az alábbi házi gyógymódokkal, praktikákkal, ételekkel is segítheted a gyógyulását.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük