Több szennyeződést lehet belélegezni a lakásokban, mint az utcán? A porszívózás nem elég

Az átlagember életének túlnyomó részét négy fal között tölti, éppen ezért nem mindegy, hogy milyen levegőt lélegez be.

porszívózás egészség
beauty and style
Top olvasott cikkek

A légszennyezésről a legtöbb embernek a szmog jut eszébe, pedig biztonságosnak hitt otthonokban is több száz egészségre káros anyag található, melyek koncentrációja akár sokszorosan meghaladhatja az ablakon kívüli mértéket.

- Egy átlagos családi házban több mint 800-féle káros anyag található a levegőben. Ezek között számos rendkívül apró részecske is előfordul, amelyek akadály nélkül átjuthatnak a véráramba, és a szervezet különböző részein idézhetnek elő kóros elváltozásokat - árulja el Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

Egészségre káros anyagok a levegőben

A lakásokban található szennyező anyagok között megtalálhatóak a sütés-főzés során felszabaduló poliaromás szénhidrogének és nitrogén-oxidok, illetve a bútorokból, padlóból, festékekből származó illékony szerves vegyületek. A műanyag használati tárgyakból és műszaki cikkekből veszélyes égésgátlók és lágyítószerek párolognak, a lúgos háztartási tisztítószerek pedig irritálják a nyálkahártyát, és gyengítik az immunrendszert.

szennyezett levegő
Fotó: Zinkevych / Getty Images Hungary

A gombák és poratkák állandó ki-bejáró vendégek az otthonokban, és asztmát, valamint légúti betegségeket okozhatnak. Nem elhanyagolható a kültérből lakásokba jutó nitrogén-oxidok, ózon vagy a rendkívül apró méretű részecskék káros hatása sem.

A fa- és széntüzelésű kandallók, kályhák már a begyújtást követő rövid időn belül is nagy mennyiségű légszennyező anyaggal árasztják el a szobánkat. A Munkacsoport mérései bebizonyították, hogy a piacon kapható porszívóknak több mint a fele a felszívott por egy részét - és velük a legkülönbözőbb ártalmas vegyületeket - átengedi, telefújva velük a lakás levegőjét, ezért azt tanácsolják, hogy porszívózás után érdemes alaposan szellőztetni, és ha lehet, inkább mindenhol felmosni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kik vannak veszélyben?

Legnagyobb veszélyben a kisgyermekek, várandós anyukák, idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők vannak.

A szakemberek azt javasolják, hogy akik babát várnak, ne közvetlenül az újszülött érkezése előtti napokban-hetekben fessenek ki, és rendezzék be új bútorokkal, játékokkal a gyerekszobát. Érdemes akár több hetet is várni, hogy a gyártás, festés során felhasznált vegyi anyagok nagyobbik része elpárologhasson.

Mi a megoldás?

- A legfontosabb a rendszeres szellőztetés télen-nyáron egyaránt, amit igyekezzünk akkor megtenni, amikor kint a legkevésbé szennyezett a levegő. A rövid ideig tartó, intenzív légcsere nem hűti ki a lakást, de eltávolítja a felszaporodott légszennyezőket. Kerüljük a légfrissítők, illatosítók, gyertyák használatát, a felesleges új tárgyak felhalmozását és a dohányzást. Sütés, főzés során is fokozottan figyeljünk a légcserére, és lakásfelújítás során válasszunk szerves oldószerektől mentes, vízbázisú festékeket. A szobanövények is segítenek, hiszen nemcsak oxigént bocsátanak ki, de szennyező anyagokat is megkötnek, és javítják a közérzetet - javasolja Tarr Katalin, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője.

tiszta kinti levegő
Fotó: Matthias Heitmann / Getty Images Hungary

Léteznek kifinomult megoldások a levegő tisztítására. A modern klímaberendezések nemcsak hűtenek, de a nanotechnológiának köszönhetően semlegesítik is a levegőben lévő káros részecskéket és a kellemetlen szagokat. Emellett a bútorok, ruhák szöveteiben megbúvó baktériumokat, vírusokat, penészgombákat is elpusztítják.

A legtisztább levegőjű magyar erdők: 10 hely, ahol fellélegezhetsz

Kristálytiszta levegőjüknek köszönhetően a kirándulóhelyek megnyugtatják a tüdőt, így légzőszervi betegséggel élőknek is nagyon ajánlottak. A szubalpin klímájú középhegységek klimatikus gyógyhelyei, az üde dombvidékek és a vízpárás ártéri erdők között is fantasztikus kirándulásokat tehetsz.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük