Több szennyeződést lehet belélegezni a lakásokban, mint az utcán? A porszívózás nem elég

Az átlagember életének túlnyomó részét négy fal között tölti, éppen ezért nem mindegy, hogy milyen levegőt lélegez be.

Szennyezett levegő a lakásban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A légszennyezésről a legtöbb embernek a szmog jut eszébe, pedig biztonságosnak hitt otthonokban is több száz egészségre káros anyag található, melyek koncentrációja akár sokszorosan meghaladhatja az ablakon kívüli mértéket.

- Egy átlagos családi házban több mint 800-féle káros anyag található a levegőben. Ezek között számos rendkívül apró részecske is előfordul, amelyek akadály nélkül átjuthatnak a véráramba, és a szervezet különböző részein idézhetnek elő kóros elváltozásokat - árulja el Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

Egészségre káros anyagok a levegőben

A lakásokban található szennyező anyagok között megtalálhatóak a sütés-főzés során felszabaduló poliaromás szénhidrogének és nitrogén-oxidok, illetve a bútorokból, padlóból, festékekből származó illékony szerves vegyületek. A műanyag használati tárgyakból és műszaki cikkekből veszélyes égésgátlók és lágyítószerek párolognak, a lúgos háztartási tisztítószerek pedig irritálják a nyálkahártyát, és gyengítik az immunrendszert.

szennyezett levegő
Fotó: Zinkevych / Getty Images Hungary

A gombák és poratkák állandó ki-bejáró vendégek az otthonokban, és asztmát, valamint légúti betegségeket okozhatnak. Nem elhanyagolható a kültérből lakásokba jutó nitrogén-oxidok, ózon vagy a rendkívül apró méretű részecskék káros hatása sem.

A fa- és széntüzelésű kandallók, kályhák már a begyújtást követő rövid időn belül is nagy mennyiségű légszennyező anyaggal árasztják el a szobánkat. A Munkacsoport mérései bebizonyították, hogy a piacon kapható porszívóknak több mint a fele a felszívott por egy részét - és velük a legkülönbözőbb ártalmas vegyületeket - átengedi, telefújva velük a lakás levegőjét, ezért azt tanácsolják, hogy porszívózás után érdemes alaposan szellőztetni, és ha lehet, inkább mindenhol felmosni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Kik vannak veszélyben?

Legnagyobb veszélyben a kisgyermekek, várandós anyukák, idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők vannak.

A szakemberek azt javasolják, hogy akik babát várnak, ne közvetlenül az újszülött érkezése előtti napokban-hetekben fessenek ki, és rendezzék be új bútorokkal, játékokkal a gyerekszobát. Érdemes akár több hetet is várni, hogy a gyártás, festés során felhasznált vegyi anyagok nagyobbik része elpárologhasson.

Mi a megoldás?

- A legfontosabb a rendszeres szellőztetés télen-nyáron egyaránt, amit igyekezzünk akkor megtenni, amikor kint a legkevésbé szennyezett a levegő. A rövid ideig tartó, intenzív légcsere nem hűti ki a lakást, de eltávolítja a felszaporodott légszennyezőket. Kerüljük a légfrissítők, illatosítók, gyertyák használatát, a felesleges új tárgyak felhalmozását és a dohányzást. Sütés, főzés során is fokozottan figyeljünk a légcserére, és lakásfelújítás során válasszunk szerves oldószerektől mentes, vízbázisú festékeket. A szobanövények is segítenek, hiszen nemcsak oxigént bocsátanak ki, de szennyező anyagokat is megkötnek, és javítják a közérzetet - javasolja Tarr Katalin, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője.

tiszta kinti levegő
Fotó: Matthias Heitmann / Getty Images Hungary

Léteznek kifinomult megoldások a levegő tisztítására. A modern klímaberendezések nemcsak hűtenek, de a nanotechnológiának köszönhetően semlegesítik is a levegőben lévő káros részecskéket és a kellemetlen szagokat. Emellett a bútorok, ruhák szöveteiben megbúvó baktériumokat, vírusokat, penészgombákat is elpusztítják.

A legtisztább levegőjű magyar erdők: 10 hely, ahol fellélegezhetsz

Kristálytiszta levegőjüknek köszönhetően a kirándulóhelyek megnyugtatják a tüdőt, így légzőszervi betegséggel élőknek is nagyon ajánlottak. A szubalpin klímájú középhegységek klimatikus gyógyhelyei, az üde dombvidékek és a vízpárás ártéri erdők között is fantasztikus kirándulásokat tehetsz.

A legtisztább levegőjű magyar erdők: 10 hely, ahol fellélegezhetsz

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük