A nehézlégzés a leggyakoribb tünet: mit lehet tenni, ha COPD miatt károsodott a tüdő?

Aktivitással lehet tenni a betegség ellen.

kohog-no-köhögés
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A COPD elleni küzdelem mindig időszerű, a korai szakasztól a már előrehaladottabb állapotig, mert mindig van lehetőség arra, hogy a COPD-s beteg életminősége javuljon, és az életkilátásai jobbak legyenek.

Néhány szó a COPD-ről

A COPD a tüdő visszafordíthatatlan károsodásával járó, fokozatosan súlyosbodó betegség, melynek során a légutak beszűkülnek, és a tüdőszövet károsodik, lényegében a tüdő gyors öregedése zajlik. A betegség előrehaladása lassítható, a tünetek enyhíthetőek, de a COPD jelenleg sajnos nem gyógyítható. A legfőbb okok között elsősorban a dohányzás szerepel, de a légszennyezettség, a kémiai anyagoknak való kitettség, a légúti fertőzések is szerepelhetnek közöttük.

dohányzás
Fotó: Getty Images Hungary

A világon mintegy 210 millió COPD-s beteg él, a WHO becslései szerint 2030-ra pedig a COPD lehet a harmadik leggyakoribb halálok a szívbetegségek és a stroke mögött. Magyarországon a COPD-s betegek száma meghaladhatja a félmilliót, de a betegeknek csak mintegy egyharmada kap kezelést a diagnózis hiánya miatt. 

A betegség leggyakoribb tünete a nehézlégzés, mely együtt járhat tartós köhögéssel, fokozott nyáktermeléssel. A légzésfunkció romlása miatt a beteg fáradékonnyá válik, és a betegség előrehaladásával a mindennapi tevékenységek is problémát jelenthetnek, mert a beteg a kisebb terheléseknél is fulladást érez. 

Mit lehet tenni a COPD ellen?

A dohányzás egyértelműen a legfőbb oka a COPD kialakulásának és a tünetek súlyosbodásának, ezért messze a legtöbb, amit a COPD-s beteg tehet a maga érdekében, ha leáll a füstöléssel. De, mivel visszafordíthatatlan betegségről van szó, a már kialakult betegség a cigaretta elhagyásával sem szűnik meg, azt kezelni kell. A COPD kezelésének fő céljai a tünetek enyhítése, a betegség súlyosbodásának lassítása és a hirtelen fellángolások, az úgynevezett exacerbációk kockázatának csökkentése. A COPD kezelésére már korszerű gyógyszerek és eszközök állnak rendelkezésre, többek között olyan inhaláló készülékek is, melyek a hörgőtágító anyagot porlasztva juttatják a tüdőbe, így a hatóanyag a belélegzéssel közvetlenül a hörgőkbe jut.

A cikk az ajánló után folytatódik

Azonban a COPD kezelésében a gyógyszerek mellett igen fontos szerep jut magának a betegnek is. Amellett, hogy a betegség diagnosztizálásától kezdve nagy fegyelemmel, folyamatosan, naponta alkalmazni kell az inhaláló készüléket, az életmódnak is döntő hatása van a betegség lassítására. A COPD-vel diagnosztizált betegnek lehetőség szerint meg kell őriznie mindennapi aktivitását, törekedni kell a rendszeres mozgásra, mert ennek kimutathatóan jó hatása van az életminőség fenntartására és a betegség súlyosbodásának lassítására. Természetesen más lehetőségei vannak a korai stádiumban lévő betegnek, mint annak, aki súlyos tünetekkel küzd, és mindig tartania kell a betegség hirtelen fellángolásától. De mindig megvannak azok az apró tevékenységek - séta a parkban, hintázás az unokával a játszótéren, tánc egy összejövetelen -, melyek a fizikai munka közvetlen jó hatásán túl örömöt okoznak, és lélekben is segítik elviselni a betegséget és annak következményeit. 

Egyre hatékonyabb eszközök állnak tehát az orvosok és betegek rendelkezésére a COPD kezelésében, és ma már az orvosok döntő többsége kezelhető betegségnek tartja a COPD-t. De ehhez feltétlenül kell a beteg közreműködése is, ami egyrészt a terápia következetes és kihagyások nélküli alkalmazásában, másrészt a korhoz és állapothoz illő aktív életmódban nyilvánul meg.

Feltöltődés testnek és léleknek

Munkahelyed a fővároshoz köt? Iktass be minél gyakrabban kirándulásokat, túrákat a természetben: nemcsak a tüdőd fog fellélegezni, de a hétköznapi stressz is elillan ezeken a csodálatos kirándulóhelyeken!

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük