A reggeli krákogásból fulladásos roham lehet: a krónikus tüdőbetegség alattomosan alakul ki
A krónikus obstruktív légzészavar kockázati tényezői mindenkire leselkednek. Végzetes lehet szemet hunyni az egyszerű tünetek felett.

kohoges
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A COPD, azaz krónikus obstruktív tüdőbetegség egy olyan kórkép, mely a légutak összeszűkülésével, ezáltal a kilégzés akadályozottságával jár.

Progresszív és irreverzibilis állapotról beszélünk, azaz az idő során kezelés nélkül rosszabbodik, illetve visszafordíthatatlan. Nem összekeverendő az asztmával: a COPD lassan fejlődik ki, így alattomos módon, mire valaki orvoshoz fordul, komoly szövődményei is lehetnek.

Érintett vagy?

A világszerte 300 millió embert érintő betegség gyanúját egy néhány kérdésből álló előszűréssel könnyedén alátámaszthatod.

  • Gyakran jelentkezik köhögés?
  • Van-e köpet vagy váladékürítés a köhögés során?
  • Korosztályodhoz mérten hamarabb kifulladsz?
  • Negyven év feletti vagy?
  • Dohányzol vagy dohányoztál valaha rendszeresen?

Ha az öt kérdésből háromra igennel válaszoltál, indokolt felkeresni egy tüdőgyógyászt, hogy egy speciális vizsgálattal megállapítsa a diagnózist. Jelenleg végleges, hatékony gyógykezelés nem érhető el, viszont különböző gyógyszerekkel, inhalátorokkal az életminőség nagymértékben javítható.

Hétköznapi veszélyek

A dohányzás a legsúlyosabb és legkritikusabb tényező: a dohányosok 15%-a szenved potenciálisan COPD-ben, a betegség oka az esetek 80%-ában az aktív dohányzás.

A genetikát nem lehet befolyásolni: előfordulhat, hogy valaki veleszületetten kockázati csoportba tartozik. Ha felmenőid között vagy szoros rokoni szálakon tudsz tüdőbetegségről a családban, fokozottan ügyelj a füstmentes életre, beleértve a passzív dohányzást is! Kutatások megállapították, hogy a krónikus tüdőbetegség gyakrabban fordul elő olyan egyéneknél, akik gyermekként gyakran voltak érintettek légúti megbetegedésekben, illetve akiknek a szülei dohányoztak, vagy párkapcsolatból, együttélésből adódóan passzív dohányosok.

cigi fust

De a füstmentes élet sajnos nem elég ahhoz, hogy megelőzd a bajt: a környezetszennyezés káros hatásai, a levegőben keringő káros anyagok és a por szintén tüdőkárosító hatással rendelkeznek.

Munkahelyválasztás terén szintén érdemes figyelembe venni, hol töltöd aktív éveid javát: a műanyag-feldolgozó üzemekben, illetve a bőr- és textilgyárakban a levegő szennyezettsége jóval fokozottabb, mint például modern irodai környezetben. Amennyiben teheted, álláskeresésnél tartsd szem előtt az egészségedet is!

A COPD következményei

Az összeszűkült légutak eleinte csak fizikai aktivitáskor, sportolás közben okoznak panaszt: ki ne ismerné az érzést, amikor fel kell szaladni a mozgólépcsőn, a tetején pedig már alig kap levegőt? A súlyos COPD-s betegek egy idő után nem csupán a hirtelen megerőltetéskor, de nyugalomban is fulladnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A COPD megelőzése

A dohányzás elhagyása az elsődleges preventív lépés, ami a már kialakult betegség tüneteit is enyhíti. Fontos, hogy az olyan, egészségesnek ítélt tevékenységek, mint például a városban biciklivel való közlekedés vagy a futás, többet ártanak, mint használnak: az erre a célra kapható maszkok nélkül ne indulj el sportolni az autók közé!

Feltöltődés testnek és léleknek

Munkahelyed a fővároshoz köt? Iktass be minél gyakrabban kirándulásokat, túrákat a természetben: nemcsak a tüdőd fog fellélegezni, de a hétköznapi stressz is elillan ezeken a csodálatos kirándulóhelyeken!

(Képek: Getty Images Hungary, PxHere.)

Ezt is szeretjük