Alzheimerhez vezethet a rossz levegő? Megvizsgálták, hogyan hat a memóriára
Közvetlen hatással van a memóriára a levegő állapota.

légszennyezés-szmog
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Alzheimer-kór legkorábbi jelei már gyerekkorban kimutathatók a legújabb mexikói kutatások szerint. A tanulmány szerint a probléma fokozottan érinti azon területek lakóit, ahol a légszennyezettség jelentős - itt a korai beavatkozás kulcsfontosságú feladat.

Mexikóváros kilencmilliós metropolisz, nem is csoda, hogy levegője gyakran súlyosan szennyezett. Régóta ismert, hogy a légszennyezettséggel szorosan összefügg több egészségügyi kockázat, így az asztma, a tüdőrák vagy a szívbetegség is.

Alzheimer-kockázat a városban

A kutatók most az Alzheimer-kórral és a demenciával kapcsolatosan végeztek a város 203 lakóján bonctani vizsgálatot, az alanyok életkora 11 hónapostól a 40 évesig terjedt, eredményeiket pedig az Environmental Research-ben publikálták.

A kutatók kimondottan az Alzheimert előjelző két fehérjére, a hiperfoszforilált tau és a béta-amyloid szintjére koncentráltak, és arra az eredményre jutottak, hogy a szint a légszennyezésnek kitett lakóknál kórosan magas. Ez 99,5%-ban kimutatható volt a vizsgált személyek körében.

A kutatások során megvizsgálták azt is, hogy az apolipoprotein E nevű gén 4-es változata milyen koncentrációban van jelen a szervezetben. Az APOE 4 genetikai variáció jelenléte növeli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

Tiszta levegő, jobb teljesítmény

A következtetések szerint a kitettség már a fiatal agyban is kimutatható. Dr. Lilian Calderón-Garcidueña, a Montanai Egyetem professzora azt is hozzátette az eredményekhez, hogy egyes korábbi kutatások szerint a napi szinten tiszta levegőben élő gyermekek kognitív teljesítménye, tanulási képességei jobbak voltak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szennyezett levegő hatása

A szennyezett levegő apró, egy emberi hajszál vastagságánál kétszázszor kisebb részecskéi a belégzés útján a véráramba jutnak, ezáltal közvetlenül bekerülnek az agyba is, és oxidatív stresszt okoznak. A szennyezett levegőben PM2.5 néven ismert szálló por, szulfát, nitrát, ammónium, szén, ólom és más nehézfémek is jelen vannak.

Egy amerikai kutatást is végeztek a témában 65 és 79 év közötti nők körében, ahol hasonló eredményre jutottak, viszont egyelőre egyik vizsgálat sem tisztázta, hogy mely részecskék roncsolják az agyat a leginkább, illetve milyen kitettségre van szükség a kimutatható károsodáshoz, ezért a kutatók további vizsgálatokat szorgalmaznak.

Ha a megállapításokról beigazolódik érvényességük, a nagyfokú légszennyezés a demenciás esetek 21%-ában lesz felelőssé tehető, ezért a levegőminőség ellenőrzése és javítása elsődleges feladattá válhatna a nagyvárosokban.

(Fotók: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük