A COPD legkorábbi tünetei: dohányosként nehezebb felismerni
Milyen korai tünetekről ismerhető fel a COPD?

no-cigi
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha nem fordulsz időben orvoshoz, a kezdetben még csak fizikai terhelés, például lépcsőzés, cipekedés közben jelentkező nehézlégzést követően idővel már a kanapén ülve, olvasás vagy tévézés közben is nehezen veheted a levegőt.

A COPD-re figyelmeztető tünetekről és az időben megkezdett kezelés fontosságáról dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa adott bővebb információt.

Dohányosként még nehezebb felismerni

A COPD krónikus, nem gyógyítható betegségcsoport, ami a hörgők idült gyulladásával, a légúti áramlás, így a légzési kapacitás fokozódó beszűkülésével jár. Elsősorban a dohányzók betegsége, de ritkábban nemdohányzóknál is előfordul. Kezdeti tüneteinek főleg a dohányosok gyakran nem tulajdonítanak jelentőséget, ám a panaszok fokozatosan rosszabbodnak, így előbb-utóbb orvoshoz viszik a beteget.

Életveszélyes állapot is kialakulhat

A COPD tünetei idővel súlyosbodnak, a hörgők nyálkahártyáján zajló gyulladás számos kedvezőtlen folyamatot indít el a tüdőkben, aminek következtében főleg a kislégutak beszűkülnek, a kilégzés nehezítetté válik, és általában tüdőtágulat is kialakul. Egyre több jel mutat arra, hogy a COPD kapcsán kialakuló gyulladás nemcsak a légutakat és a tüdőt károsítja, hanem testszerte más szervekben, szövetekben is gyulladásos reakciót idézhet elő, mely az érintett szervek működésének károsodásához vezethet. A WHO tanulmánya alapján 2015-ben világszerte 3,17 millió haláleset történt a COPD-vel összefüggésben.

Milyen tünetek figyelmeztetnek COPD-re?

  • Krónikus - legalább két hónapja fennálló - köhögés.
  • Váladék felköhögése.
  • Légszomj, nehézlégzés.
  • Fáradtság, romló fizikai terhelhetőség.
  • Gyakori és nehezen gyógyuló légúti fertőzések.
  • Mellkasi szorító érzés, fájdalom.

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen vizsgálatokkal diagnosztizálható?

A COPD diagnózis felállításához részletes tüdőgyógyászati vizsgálat szükséges, ami az általános kikérdezésen, fizikális vizsgálaton, tüneti pontszám-megállapításán kívül kötelezően légzésfunkciós vizsgálatot is tartalmaz. A légzésfunkciós vizsgálaton észlelhető eltérések és panaszok alapján történik a betegség súlyossági besorolása, ami a kezelést alapvetően meghatározza.

Miért fontos a korai felismerés és kezelés?

- A COPD nem gyógyítható, de korai stádiumban felismerve, a dohányzás elhagyása és megfelelő kezelés mellett az állapotromlás, a betegség súlyosbodása lelassítható - hangsúlyozza dr. Tárnok Ildikó. A gyógyszeres kezelés és a légzésrehabilitáció legfontosabb célja a tüdőfunkció gyors romlásának megállítása, a betegség tüneteinek enyhítése, a fizikai erőnlét és ezáltal az életminőség javítása. A terápia sikeréhez terhelhetőségtől függően a rendszeres mozgás - például séta, kerékpározás - is hozzájárul.

Leszoknál a dohányzásról?

Eisen Bernardo klasszikusokat tervezett a cigarettás dobozokra, az eredményt nehéz elfelejteni. Nézd meg a következő képeket!

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük