Így szárítsd a ruhát télen! - Ha nem figyelsz, tele lesz a lakás allergénekkel

Nemcsak a penészt, de a poratkákat is vonzza a páradús levegő.

ruha szárítás
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A téli időszakban különösen a többgyermekes családoknál okoz gondot a nagy mennyiségű, frissen mosott ruha szárítása. A száradó ruhákból távozó pára nagymértékben növeli a lakások páratartalmát, így kedvező feltételeket biztosít a penészgomba és a poratka elszaporodásához.

A hideg hónapokban jelentkező allergiás panaszokat a lakáson belüli allergének okozzák. A tünetekről és az összefüggésekről dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa beszélt.

Allergének a lakásban

A teregetés miatti nedves környezet mindkét allergén számára kiváló életfeltételt biztosít. Ha a lakás páratartalma huzamosabb időn át meghaladja a 60%-ot, előbb-utóbb számítani lehet penészgombára és poratkákra.

atka

Penész a legtöbb esetben az épületek rosszul szigetelt külső falain vagy hőhidak mentén alakul ki, de megjelenhet a lakás nedvesebb pontjain is, a fürdőszobai és konyhai mosdó körül vagy a cserepes virágok földjén. A háziporatka emberi hámmal táplálkozó, mikroszkopikus méretű élőlény. Leginkább a lakás kárpitozott bútorain, vagyis ágyneműn, matracon, kanapén és szőnyegen fordul elő.     

A gyerekekre fokozottan veszélyes 

A lakásban nagy számban jelen lévő allergének súlyosbíthatják a már meglévő betegségeket, így gyakrabban jelentkezhet asztmás roham, erősödhetnek az allergiás tünetek. Csecsemők és kisgyermekek esetében különösen nagy veszélyt rejt az allergénekkel teli környezet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Náluk nemcsak az allergia és az asztma kialakulásának veszélye sokszorozódik meg, de gyakoribb légúti fertőzések is felléphetnek. Visszatérő köhögés, elhúzódó légúti betegségek esetén alaposan át kell vizsgálni a gyerekszobát, mert előfordulhat, hogy a panaszokat esetleg penészgomba jelenléte okozza.

Meg kell szabadulni a párától

Rosszul szellőző, hűvösebb és északi szobában teregetés után akár 30%-kal is emelkedhet a levegő páratartalma. Mivel mindkét allergén a párás környezetet kedveli, elsődleges cél a lakás páratartalmának csökkentése, illetve 40-60% között tartása.

Egy korábbi vizsgálatban, az Environmental Assessment of Domestic Laundering projektben részt vevő kutatók célja az volt, hogy olyan megoldást találjanak a problémára, mely egyaránt figyelembe veszi mind az egészségi, mind pedig a környezeti szempontokat.

A skót kutatók szerint energetikai szempontból ellentmondásos, hogy a háztartások többségében rezsicsökkentés miatt inkább mellőzik a szárítógépek használatát, és a radiátorra teregetnek. A gyorsabb száradásért feltekerik a radiátort, majd a belső levegő hőmérsékletét az ablak nyitásával igyekeznek kompenzálni.

Alternatív megoldások a páramentesítésre

Téli időszakban is érdemes inkább az erkélyen vagy a teraszon teregetni. Némi beruházást igényel, de hosszútávon jó választás a kondenzátoros szárítógép, mely a szárítás során keletkező nedvességet a szabadba vezeti.

A készülék kiválasztásánál fontos szempont a jó energiaosztály-besorolás is, így a havi kiadásokat sem növeli meg jelentős mértékben. Aki mégis a lakásban tereget, a szárítót helyezze déli fekvésű ablak elé, természetes módon csökkentve a száradási időt. Léteznek egyéb megoldások is a lakás páratartalmának csökkentésére, ilyen az elektromos páraelszívó, a páramentesítő készülék vagy a szellőzőberendezés.

Piszkosak maradnak a konyhai eszközök néhány tisztítási hibától

A konyha ideális hely a baktériumok szaporodásához, így a pára, a zsír, a nedvesség és az ételmaradékok egyaránt komoly rizikófaktort jelentenek. Ennek elkerülése érdekében mindenki szeretné tisztán tartani a helyiséget, amennyire csak lehet. Összeállításunkban igyekszünk segíteni, hogyan kerülheted el a legáltalánosabb takarítási hibákat, melyek elsőre talán nem is tűnnek annak.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük