Orrdugulás, arcüreggyulladás és orrpolip? Poratka is állhat a háttérben
Légúti allergiára lehet gyanakodni a hosszan tartó szénanáthás panaszok, tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés után, de vannak más tünetek is.

poratka
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Fontos tudni, hogy nem minden légúti allergia okoz tipikus tüneteket. Poratka-allergia esetén a makacs orrdugulás a legjellemzőbb panasz.

További tüneteiről és kezeléséről dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa számolt be.

A poratkának most van szezonja

A pollenallergiások fellélegeznek, ahogy a hidegebb napok beköszöntenek. A szezonális allergiák mellett azonban léteznek egész évben tüneteket okozó allergiák is, ilyen a háziállat-, a penészgomba- vagy a poratka-allergia.

poratka allergia
Fotó: absolutimages / Getty Images Hungary

- Egész évben tüneteket okoz, mégis inkább ősztől tavaszig jelent problémát a poratka-allergia. Ebben az időszakban töltjük a legtöbb időt zárt térben, így nagy koncentrációban lélegezzük be az allergént. A helyzet súlyosbodik, ha a fűtési szezonban a lakásban magas a páratartalom, a meleg, párás levegő ugyanis nagyon kedvez a poratkák elszaporodásához.

A poratka-allergia tünetei

A poratka-allergia jellegzetessége, hogy kevésbé a klasszikus tüsszögés, vizes orrfolyás, orrviszketés tüneteit mutatja. Jellemzőbb a makacs orrdugulás, de az ismétlődő arcüreggyulladások és az orrpolipképződés kapcsán is gondolni kell rá.

Így néz ki a poratka.
Így néz ki a poratka.
Fotó: Dr_Microbe / Getty Images Hungary

- A légúti allergia miatt az orrnyálkahártya gyulladásban van, ez okozza az orrdugulást. Kezelés nélkül a tartós orrdugulás miatt gátolt orrlégzés, a melléküregek nem kielégítő szellőzése következtében visszatérő arcüreggyulladás jelentkezhet. A tartósan gyulladt orrnyálkahártyán pedig idővel szőlőszemre emlékeztető kinövések jelennek meg, vagyis orrpolip alakul ki.

Mit tegyünk, ha poratka-allergiára gyanakszunk?

Tartós orrdugulás, visszatérő arcüreggyulladás és orrpolip kezelése fül-orr-gégész feladata, így első körben szakorvost kell felkeresni. A fájdalmatlan fül-orr-gégészeti vizsgálat során videoendoszkóppal pontos képet lehet kapni az orrnyálkahártya állapotáról, tünetek függvényében allergiateszt elvégzésére is sor kerül. Ha a vizsgálatok alapján bebizonyosodik a poratka-allergia, akkor következik a kezeléshez szükséges gyógyszerek alkalmazása.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

- Poratka-allergia ellen antihisztamint és szteroidtartalmú orrspray-t írunk fel. A tüneti kezelés mellett a tartós megoldást nyújtó allergén immunterápia lehetőségét is felajánljuk a betegnek, ezzel a minimum hároméves kezeléssel tartósan, akár 12 évre is meg lehet szüntetni a poratka-allergia tüneteit. Ha már kialakult az orrpolip, akkor műtétre is szükség lehet, de az allergia kezelését ez esetben is folytatni kell.

A legtisztább levegőjű magyar erdők: 10 hely, ahol fellélegezhetsz

Kristálytiszta levegőjüknek köszönhetően a kirándulóhelyek megnyugtatják a tüdőt, így légzőszervi betegséggel élőknek is nagyon ajánlottak. A szubalpin klímájú középhegységek klimatikus gyógyhelyei, az üde dombvidékek és a vízpárás ártéri erdők között is fantasztikus kirándulásokat tehetsz.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük