Vértisztító, emésztésserkentő és antioxidáns
Mi az?
A turbolya ritkábban használt fűszernövény, mint a petrezselyem, de érdemes ismerned.

Ez is érdekelhet

A jótékonyság ősszel sem áll meg (x)

Kukkants be az Illatszertárba! (x)

Nem szereti a gyerek a zöldséget, mit tegyünk? (x)

Turbózd fel a halfogyasztásod idén ősszel! (x)

Frissítsd fel a karácsonyi dekorációt rózsaarannyal! (x)

Amikor a tehetség és a középszerűség összecsap - Szily Nóra az Amadeus két főszereplőjével beszélgetett

A legropogósabb héjú, legpuhább kifli - A gyerekkorba repít vissza

A jótékonykodás legegyszerűbb formái: ha segíteni szeretnél, de nem tudod, hogyan állj neki

beauty and style

A tusvonal nem csak fekete lehet: érzékien nőies, színes verziókat mutatunk »

A macskaszem a legdivatosabb manikűr idén: nincs most ennél nőiesebb viselet »

Ugyanazt a pulóverruhát viseli 15 alkalommal a nő, de mindig másképp fest benne: nem kell sok a nőiességhez »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A zamatos turbolyát - latinul Anthriscus cerefolium - a népgyógyászat régóta alkalmazza étvágytalanság, tüdőbetegségek és sebek kezelésére. Te valószínűleg elsősorban a konyhában használod fűszerként.

Anthriscus cerefolium

Sajátos, ánizsra és petrezselyemre is emlékeztető zamata miatt egyre nagyobb népszerűségnek örvend, már nemcsak a francia, hanem a hazai konyhaművészetben is. De vajon tudod-e, milyen pozitív egészségügyi hatásokkal bír a növény?

A turbolya leírása

A Földközi-tenger vidékén, illetve Elő-Ázsiában honos egyéves növényt már a 16-17. században is ismerték és termesztették. A turbolya nagyjából 25-60 cm magasra nő, szára vékony, üreges, kissé bordás és elágazó.

Virágzata apró, fehér virágokból álló ernyőkből tevődik össze, és nyárutón - illetve áttelelt rügyekből - tavasz végén fakad. Levele csipke formájú, páfrányra emlékeztető, többszörösen osztott, világoszöld. Termése sötét színű, keskeny, körülbelül 6 mm hosszú.

A turbolya egészségügyi hatásai

A növény levele C-vitaminban, karotinban, vasban és magnéziumban is bővelkedik. A friss turbolya 0,03% illóolajat, aminoglikozidot és keserűanyagot is tartalmaz.

Ezekek az illóolajoknak köszönhetően emésztésserkentő, vértisztító tulajdonsággal bír, valamint segít a máj és a vese salaktalanításában. Mivel C-vitamin-tartalma más fűszernövényekhez viszonyítva magas, valamint flavonoidokat is tartalmaz, antioxidáns hatású növényről van szó.

Így fogyaszd a turbolyát!

Legegyszerűbben úgy használhatod ki a turbolya pozitív egészségügyi hatásait, ha mártásokat, gombával készült ételeket vagy éppen halféléket ízesítesz vele. Amennyiben salátához használod, ügyelj rá, hogy fiatal, zsenge hajtásokat használj fel, ne pedig szárított leveleket - így lesz igazán üde az étel.

Mindemellett fogyaszthatod tea formájában is. A forrázz le 3 dl vízzel két teáskanálnyi szárított turbolyát, majd hagyd ázni hat-nyolc percig. A főzetet esténként, lefekvés előtt érdemes fogyasztanod. Ízesítheted egy csepp mézzel, ha önmagában nem ízlik. A gyógyteák ízesítéséről korábbi cikkünkben bővebben olvashatsz.

Ezt is szeretjük