Vértisztító, emésztésserkentő és antioxidáns
Mi az?
A turbolya ritkábban használt fűszernövény, mint a petrezselyem, de érdemes ismerned.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A zamatos turbolyát - latinul Anthriscus cerefolium - a népgyógyászat régóta alkalmazza étvágytalanság, tüdőbetegségek és sebek kezelésére. Te valószínűleg elsősorban a konyhában használod fűszerként.

Anthriscus cerefolium

Sajátos, ánizsra és petrezselyemre is emlékeztető zamata miatt egyre nagyobb népszerűségnek örvend, már nemcsak a francia, hanem a hazai konyhaművészetben is. De vajon tudod-e, milyen pozitív egészségügyi hatásokkal bír a növény?

A turbolya leírása

A Földközi-tenger vidékén, illetve Elő-Ázsiában honos egyéves növényt már a 16-17. században is ismerték és termesztették. A turbolya nagyjából 25-60 cm magasra nő, szára vékony, üreges, kissé bordás és elágazó.

Virágzata apró, fehér virágokból álló ernyőkből tevődik össze, és nyárutón - illetve áttelelt rügyekből - tavasz végén fakad. Levele csipke formájú, páfrányra emlékeztető, többszörösen osztott, világoszöld. Termése sötét színű, keskeny, körülbelül 6 mm hosszú.

A turbolya egészségügyi hatásai

A növény levele C-vitaminban, karotinban, vasban és magnéziumban is bővelkedik. A friss turbolya 0,03% illóolajat, aminoglikozidot és keserűanyagot is tartalmaz.

Ezekek az illóolajoknak köszönhetően emésztésserkentő, vértisztító tulajdonsággal bír, valamint segít a máj és a vese salaktalanításában. Mivel C-vitamin-tartalma más fűszernövényekhez viszonyítva magas, valamint flavonoidokat is tartalmaz, antioxidáns hatású növényről van szó.

Így fogyaszd a turbolyát!

Legegyszerűbben úgy használhatod ki a turbolya pozitív egészségügyi hatásait, ha mártásokat, gombával készült ételeket vagy éppen halféléket ízesítesz vele. Amennyiben salátához használod, ügyelj rá, hogy fiatal, zsenge hajtásokat használj fel, ne pedig szárított leveleket - így lesz igazán üde az étel.

Mindemellett fogyaszthatod tea formájában is. A forrázz le 3 dl vízzel két teáskanálnyi szárított turbolyát, majd hagyd ázni hat-nyolc percig. A főzetet esténként, lefekvés előtt érdemes fogyasztanod. Ízesítheted egy csepp mézzel, ha önmagában nem ízlik. A gyógyteák ízesítéséről korábbi cikkünkben bővebben olvashatsz.

Ezt is szeretjük