Gyógyteakészítés szakszerűen: tényleg ne rakj bele cukrot?
Vajon a cukor reakcióba lép a tea hatóanyagaival, vagy felesleges az aggodalmad?
A gyógyteákról szóló, ismeretterjesztőnek szánt cikkekben gyakran megjelenő figyelmeztetés, hogy a teát semmilyen módon nem szabad ízesíteni, mert rontja a hatását, vagy teljesen hatástalanná teszi.
A megengedőbb szerzők esetleg megjegyzik, hogy bár cukrot tilos beletenni, de méz esetleg használható. Ha már benned is megfogalmazódott a kérdés, vajon mennyire kell komolyan venni ezt, cikkünkből kiderül.
Ma is népszerű gyógyteák
A számtalan modern gyógyszer mellett a gyógyteák népszerűsége ma is töretlen. Ez több okra vezethető vissza.
Bár egyre hatásosabb szintetikus gyógyszerek állnak a gyógyítás szolgálatában, vannak olyan felhasználási területek, amelyeken a gyógyteák hegemóniáját a legkorszerűbb készítmények sem veszélyeztetik - ilyen például az étvágyjavítás vagy az anyatej-elválasztás fokozása.
Népszerűségük fontos tényezője, hogy ízük általában kellemes, fogyasztásuk pozitív érzetet kelt, így a beteg könnyebben elfogadja a kezelést.
Miből készül a gyógytea?
Gyógyteák készítésére elsősorban a növények termését, hajtását, levelét, virágját használják fel. A föld alatti részek - gyökér, gyöktörzs -, a kéreg felhasználása ritkább, bár erre is van példa.
Ennek az az oka, hogy - bár minden növényi rész tartalmazhat gyógyhatással bíró vegyületeket - elsősorban az említett föld feletti növényi részekből készíthető kellemes ízű ital.
Tényleg nem rakhatsz cukrot a gyógyteába?
A gyógyteák édesítésének tiltását indokolná, ha a cukor vagy a mézben található vegyületek kémiai reakcióba lépnének a tea hatóanyagaival, vagy ha azok hatásának kialakulását gátolnák. Az első lehetőség kizárható a nádcukor és a méz fő alkotói kémiai tulajdonságainak ismeretében.
Egy kis kémia
A nádcukor - szacharóz - egy glükózból és fruktózból felépülő diszacharid. A szacharózt felépítő két egyszerű cukor - monoszacharid - glikozidos kötéssel kapcsolódik egymáshoz. A szacharóz savval főzve hidrolizál és alkotórészeire esik szét. A kapott keveréket, amely 1:1 arányban tartalmaz D-fruktózt és D-glükózt, invertcukornak nevezik.
A méz édes ízéért a benne körülbelül 70-80%-ban megtalálható invertcukor felelős. A begyűjtött nektár szacharóztartalmát ugyanis a dolgozó méhek a gyomrukban található enzimek segítségével invertcukorrá alakítják. Az invertcukor reakcióképesebb a szacharóznál, mivel a glükóz aldehidfunkciójának köszönhetően redukáló tulajdonságú.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Cukrot és mézet is használhatsz
Ezzel együtt a szacharóz és az invertcukor a teakészítés körülményei között a kevéssé reakcióképes vegyületek közé tartozik. Jóllehet a gyógyteák készítésére használható növények számtalan, kémiailag különböző vegyületet tartalmaznak, ezek közül egyik sem lép említésre érdemes reakcióba a szacharózzal, a glükózzal vagy a fruktózzal. A felesleges édesítés, a túlcukrozás ugyanakkor szintén indokolatlan, mivel a gyógyteák zöme ízesítés nélkül is kellemes ízű.
Amikor ne édesíts
A kivétel azonban ez esetben is erősíti a szabályt. Az édesítés ugyanis egy gyógyteacsoport hatásosságát bizonyosan csökkenti, de ennek hátterében nem kémiai reakció áll. Az étvágyjavításra használt gyógyteák - például ürömfű, benedekfű, tárnicsgyökér - hatásának ugyanis alapfeltétele, hogy érezhető legyen a tea keserű íze.
A keserű ízérzés ugyanis fokozott nyál-, gyomornedv-, hasnyál- és epeelválasztást, epehólyag-összehúzódást idéz elő. A keserű anyagok az emésztés további fázisait is segítik a bélmozgások serkentésével.
Az étvágyjavító hatás tehát közvetett, a javuló emésztés következménye. Mindennek alapfeltétele a keserű íz érzékelése, így érthető, hogy az étvágy vagy az emésztés javítására alkalmazott teák túlédesítése a hatás elvesztésével járhat.
Egészséges cukorhelyettesítők
Ha az alakodra vigyázol vagy cukorbeteg vagy, tudnod kell, milyen természetes szerrel pótolhatod a cukrot.
A méz jótékony hatásai
Az édesítésnek azonban kedvező hatásai is lehetnek, amennyiben mézet használsz ilyen célra. A méz kis mennyiségben előforduló komponensei ugyanis számos, gyógyászati szempontból előnyös hatással is rendelkeznek. Ezek közé tartozik gyulladásgátló és antibakteriális hatásuk, amelynek révén a mézet méltán használják megfázásos betegségek teáinak ízesítésére.
Cikkünk megírásában az Akadémiai Kiadó Száz kémiai mítosz cikke segített.
OLVASD EL EZT IS!