4 szégyellni valónak hitt jel, amikor azonnal mentőt kell hívni: a bevizeléstől a részegségre utaló tünetekig

Vannak olyan vészhelyzetek, amikor sok múlik a közelben lévők lélekjelenlétén.

GettyImages-1217463861
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan tartanak attól, hogy orvosi vizsgálatokon vegyenek részt, vagy egészségügyi szakemberhez forduljanak a problémájukkal. Gyakran addig halogatják a vizitet, amíg a kezdeti kisebb panasz elviselhetetlenné nem válik. Ennek számos oka lehet, a korábbi rossz tapasztalatoktól kezdve a betegségtől való félelemig.

Vannak azonban olyan helyzetek, amelyek sürgős segítséget igényelnek még akkor is, ha egyébként szégyellni valónak hitt tünetekkel járnak, amit az ember nem szívesen mutatna meg másnak. Ilyenkor általában a családtagok, az érintett környezetében tartózkodók lélekjelenlétére, gyors reakciójára van szükség. A határozott cselekvés, a mentők kihívása, pontos informálása életet is menthet.

Hideg verejtékezés

Az izzadság nem csak a nagy melegben vagy erőteljes fizikai aktivitás hatására jelentkezhet, egy sor kórkép velejárója lehet. A hideg verejtékezés hátterében meghúzódhat több súlyos egészségügyi probléma, vészhelyzet is. Jellegzetes tünete például a szívinfarktusnak, így ha mellkasi fájdalommal, hasba, állkapocsba, hátba vagy karokba sugárzó fájdalommal, légzési nehézséggel jár, rögtön mentőt kell hívni.

A hipovolémiás sokk vérveszteség miatti keringési, illetve légzési működészavar. Kialakulhat látható sérülések következtében, a vérzésen túl nagy kiterjedésű égési sérülés, de belső sérülések miatt is. Hideg, verejtékes bőr, zavartság, felületessé váló, szapora légzés kíséri, súlyos esetben a vérnyomás is nagyon alacsony. A hipovolémiás sokk végzetes kimenetelű lehet, mivel egy idő után a létfontosságú szervek is károsodnak. A jelek észlelésekor tárcsázni kell a 104-et! A sokkos állapotban lévő sérültet le kell fektetni a hátára, és a lábát 45-60 fokos szögben meg kell emelni, ez az agy vérellátását segíti elő. Medence- vagy gerincsérülés esetén a mozgatás ellenjavallt. A beteget a kihűlés is fenyegeti, így melegen kell tartani.

Zavaros beszéd

A stroke, azaz az agyi érkatasztrófa az agy vérellátási zavara miatt létrejövő működészavarok gyűjtőneve. Gyanúja esetén azonnal mentőt kell hívni, mivel minél előbb kerül a beteg kórházba, annál nagyobb esélye van a túlélésre, és az életminőséget adott esetben jelentősen rontó maradványtünetek nélküli felépülésre.

A stroke jellegzetes tünetei közé tartozik a beszédzavar és a beszédmegértési zavar is, tehát az érintett gyakran nem érti, amit mondanak neki, illetve nehezen formálja a szavakat. Jelentkezhet féloldali gyengeség, az arc egyik oldalának lebiggyedése, látásproblémák, hirtelen ájulás, zavartság. Amennyiben valakinek a viselkedése gyanúra ad okot, teszt gyanánt érdemes megkérni, hogy mosolyogjon, majd hogy emelje meg mindkét karját, illetve hogy mondjon valamit - közben pedig figyelni kell az esetleges eltérésekre. 

Záróizmok elengedése

Előfordul, hogy az eszméletvesztéshez görcsroham társul, az izmok megfeszülnek, vagy akaratlanul rángatóznak. Ilyenkor a beteg elveszíti a kontrollt olykor a záróizmai felett is, ami azt jelenti, hogy maga alá engedheti a vizeletét. Az ijesztő jelenség hátterében sok minden állhat, míg gyermekek esetében jellemzően a magas láz idézi elő, addig a felnőtteknél általában idegrendszeri eredetű, ritkábban, de okozhatja anyagcserezavar, például cukorbetegség, máj- vagy veseelégtelenség, illetve trauma is.

Az idegrendszeri problémák sorában előkelő helyen áll az epilepsziás roham, ami különböző méreteket ölthet. A rángatózás mellett nyálfolyás, habzó száj, légzéskimaradás és bevizelés jelentkezhet. A roham ideje alatt a beteg mellett kell maradni, az elsődleges cél a fej védelme. Nem szabad lefogni az illetőt, vagy bármit bedugni a szájába. Mentőt akkor kell hívni, ha az érintettnek ez az első rohama, megsérült közben, esetleg az epizód tovább tart, mint 5 perc, vagy ismétlődik, valamint ha a roham után nem nyeri vissza az eszméletét.

Részegségre utaló jelek

A cukorbetegséggel élők általában előre megérzik, ha a vércukorszintjük le fog csökkenni, de van, hogy hirtelen jelentkezik a hipoglikémiás állapot. Remegés, izzadás, ingerültség, zavartság, összefolyó beszéd léphet fel. A hipoglikémia az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség esetén is kialakulhat, előbbinél a kimerítő testmozgás, a nem megfelelő táplálkozás mellett a túl sok inzulin is szerepet játszhat. Amennyiben a beteg eszméleténél van, szőlőcukrot ehet. Ha eszméletlen, stabil oldalfekvésbe kell helyezni, ha van nála glukagoninjekció, azt kell beadni, de a mentők értesítésére is szükség van.

A cikk az ajánló után folytatódik

A cukorbetegség súlyos esetben diabéteszes ketoacidózishoz is vezethet, amit a magas vércukorszint és a ketontestek felszaporodása okoz. Külső szemlélő számára a beteg akár részegnek is tűnhet. Dehidratáció jelentkezik, gyengeség, szapora pulzus, acetonszagú lehelet. Egyre zavartabb lesz a tudat, kómával és halállal is végződhet az állapot, így nagyon fontos, hogy a tünetek észlelését követően a lehető leghamarabb szakszerű segítséget kapjon az érintett!

Elsősegélykvíz

Sajnos akármennyire vigyáznak magukra az emberek, bárkivel megeshetnek kisebb vagy nagyobb balesetek. Ilyenkor az is előfordul, hogy külső segítségnyújtásra van szükség, ami a legtöbb embernek nemcsak erkölcsi, hanem jogi kötelezettsége is. A kérdések nemcsak a közúti segítségnyújtásra vonatkoznak, hanem a mindennapi életre is, hiszen minden pillanatban fontos tudni azokat.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük