7 tünet, ami ministroke-ot jelezhet: a stroke legfontosabb előzménye lehet

A ministroke-nak is nevezett átmeneti iszkémiás rohamot nem könnyű felismerni.

stroke-fejfajas
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A stroke tünetei nem mindig átütő erővel jelentkeznek, mégis életet menthet, ha komolyan veszik, hiszen akár a szélütést megelőző átmeneti iszkémiás roham is állhat a rosszullét hátterében.

A ministroke-nak is nevezett átmeneti iszkémiás roham, azaz a TIA (tranziens iszkémiás attak) oka a stroke-éhoz hasonlóan egy vérrög okozta elzáródás az agyi erekben, amelynél azonban a panaszok enyhék, és néhány perc alatt maguktól elmúlnak. Fontossága abban rejlik, hogy a későbbi iszkémiás panaszokat, így a szövődményekkel járó, akár végzetes agyérelzáródást is előjelezheti.

A ministroke tünetei

A TIA, azaz a ministroke tünetei megegyeznek a stroke-nál tapasztalhatókkal, ám annál gyorsabb, könnyebb lefolyásúak: járási nehézségek, látászavar, súlyos fejfájás, szédülés, féloldali látásvesztés, zsibbadás, arcelferdülés is utalhat a problémára, mindez néhány percig, legfeljebb negyedóráig tart el.

A tünetek oka az agyi vérellátottság zavara, az átmeneti elzáródás miatt romlik az oxigénellátás, így gyorsan fellépnek a kellemetlen panaszok. Amennyiben a TIA néhány perc alatt lezajlik, maradandó, súlyos károsodással nem jár, ám ennél hosszabb idő után sajnos sejtelhalással számolhat az érintett, melynek mértéke a ministroke hosszától függ.

Teendők ministroke után

Mivel a TIA akár napokkal is megelőzhet egy nagyobb stroke-ot, az időben kért orvosi segítség akár életmentő is lehet. A különböző labor-, EKG- és ultrahangvizsgálatok alapján felmérhető a későbbi érkatasztrófa kockázata, esetenként a háttérben álló vércukor-, vérnyomás- vagy koleszterinproblémák kezelésére, esetleg vérhígításra lehet szükség.

A cikk az ajánló után folytatódik

A csendes stroke nem jár tünettel

Egészen más a csendes stroke, ami szinte felismerhetetlen, alig jár tünettel, mégis végbemegy a szervezetben. Ennek kockázatát ugyancsak a kezeletlen magas vérnyomás, diabétesz, az elzáródó artériák vagy a magas koleszterinszint növeli meg, de az idősebb korban végzett nagyműtétek után is előfordul.

Veszélyes, hiszen nem jár számottevő tünettel, inkább csak MRI-vizsgálattal mutatható ki, azonban a stroke-hoz hasonlóan előidézheti, gyorsíthatja a kognitív hanyatlást, és szintén hozzájárulhat a későbbi agyérelzáródáshoz, ezért a kockázati csoportba tartozók számára gyanús tünetek esetén feltétlenül érdemes kikérni szakorvos véleményét.

Zsibbadás mint tünet

A tartós, nem múló zsibbadás a test apró jelzéseként akár fennálló egészségügyi háttérproblémákról is árulkodhat.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük