Így csökkenthető a stroke kockázata: 10 dolog, amin változtatni kell

Összeszedtünk 10 rizikófaktort, melyek csökkentésével megelőzhető az agyvérzés kialakulása.

idős nő
beauty and style
Top olvasott cikkek

A stroke bármikor, bárkinél és bárhol kialakulhat. A stroke az elhalálozás egyik vezető oka, a WHO adatai szerint Magyarországon évente több mint 10 000 ember haláláért felelős. Élete során 4-ből 1 felnőtt átesik stroke-on, melyből a legtöbb elkerülhető lenne kialakulásának esélyének csökkentésével.

A Világ Stroke Szervezetének becslései szerint az idei évben globálisan 13,7 millió ember szenvedi el életének első stroke-ját, és 5,5 millió ember veszti életét agyi érkatasztrófában. Hazánkban évente 40-50 ezer ember esik át stroke-on, pedig a stroke-esetek 90%-át meg lehetne előzni az olyan rizikófaktorok kerülésével vagy megfelelő kezelésével, mint például a dohányzás, mozgásszegény életmód, egészségtelen táplálkozás vagy a magas vérnyomás.

Kockázati tényezők, amik növelik a stroke kialakulásának esélyét

Évente 1 millió stroke-eset kapcsolódik a mozgásszegény életmódhoz. Heti ötször 30 perc rövid edzéssel akár 25%-kal csökkenteni lehet a stroke kialakulásának kockázatát.  

GettyImages-1215761979
Fotó: SimonSkafar / Getty Images Hungary

A stroke-esetek több mint fele fűződik az egészségtelen táplálkozáshoz. Már az apró változtatások az étkezésben, mint például a zsíros ételek és a gyorsan felszívódó szénhidrátok kerülése, hozzájárulhatnak a stroke kialakulásának csökkentéséhez.

A túlsúly 22%-kal is emelheti a stroke kialakulásának esélyét. Ennek az oka, hogy a pluszkilók növelik a magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának kockázatát, melyek hozzájárulhatnak a stroke kialakulásához. Az optimális testsúly értékét, a BMI-t néhány egyszerű adat megadásával ki tudod számolni.

Naponta húsz szál cigaretta akár hatszorosára emelheti a stroke kialakulásának kockázatát. A dohányzásról való leszokással nem csak a stroke kockázata csökkenthető, hanem más súlyos betegségé is. A rendszeres alkoholfogyasztás is hozzájárulhat a stroke kialakulásához, ezért érdemes ennek fogyasztását minimalizálni.

GettyImages-89832760
Fotó: Caroline Purser / Getty Images Hungary

A pitvarfibrilláció akár ötszörösére növelheti a stroke kialakulásának esélyét. Ezért is fontos, hogy mielőbb diagnosztizálva legyen ez a szívritmuszavar, és a beteg részesüljön véralvadásgátló terápiában. Ma már elérhetők olyan terápiák, amiket elegendő napi egy alkalommal szájon át alkalmazni, ezzel hozzájárulva a beteg életminőségének javításához.

A magas vérnyomásnak, a néma gyilkosnak nincsenek érezhető tünetei. Kezelés nélkül károsíthatja az ereket, és többek között olyan veszélyes következménye is lehet, mint a stroke. Rendszeres vérnyomásméréssel időben diagnosztizálható a betegség, szakemberek segítségével és életmódváltással pedig kezelhető ez az állapot.

A magas koleszterinszint is a stroke rizikófaktorai közé tartozik. Érelmeszesedés következtében vérrög blokkolhatja a vérellátást, mely jó esetben hamar feloldódik, azonban ez a jelenség akár a stroke előjelének is tekinthető. Évente egyszer mindenképpen menjen el laborvizsgálatra. és nézesse meg koleszterinszintjét.

A cikk az ajánló után folytatódik

A cukorbetegség növeli a stroke kialakulásának kockázatát. A cukorbetegség vérvizsgálattal kiszűrhető, gyógyszeres kezeléssel, diétával és testmozgással kezelhető.

Körülbelül hatból egy stroke-beteg érintett valamilyen mentális betegségben, mint depresszió vagy stressz. Próbáld csökkenteni a mindennapi stresszt, és amennyiben szükséges, fordulj szakorvoshoz!

A stroke szövődményei

A stroke-nak különböző rövid és hosszú távú hatásai lehetnek, attól függően, hogy az agy melyik részén alakul ki az elzáródás, és milyen gyorsan kezelik. A stroke nem jár fájdalommal, de kialakulásának az alábbi látható tünetei vannak: 

  • a száj hirtelen félrehúzódása, lecsüggedése,
  • hirtelen kialakuló beszédértési nehézség, érthetetlenné váló beszéd, hangképzési zavar,
  • hirtelen kialakuló, egy- vagy kétoldali látászavar, féloldali vakság,
  • hirtelen fellépő szédülés, egyensúlyzavar, járásbizonytalanság, eszméletvesztés,
  • minden előzmény nélkül jelentkező erős fejfájás,
  • zavartság, memóriazavar, az érzékelés, illetve a térbeli tájékozódás zavara.

Már egy tünet fennállása is jelezheti a stroke-ot! Minden perc számít, ne várd meg a tünetek elmúlását, mert a legeredményesebb gyógyítás érdekében és a súlyos szövődmények elkerüléséért a beteget azonnal a legközelebbi stroke-centrumba kell szállítani. A stroke típusától függ az elzáródás kezelése: iszkémiás stroke esetében - amikor agyi eret vérrög blokkol, így az agy nem jut megfelelő vérellátáshoz - gyógyszer segítségével oldják fel az érelzáródást, míg vérzéses stroke esetében sebészeti úton történő eltávolításra is sor kerülhet.

9 dolog, amivel megelőzhető a szívinfarktus és a stroke - Megfiatalítják az érrendszert

Szorongás helyett azonban érdemes az életmódot megreformálni a megelőzés érdekében. A legfontosabb tanácsokat életmód- és sportorvos összegezte.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük