Ezt nem szabad csinálni orrvérzés esetén: fulladáshoz is vezethet a rossz próbálkozás

Sokan még mindig rosszul próbálják elállítani az orrvérzést.

orrvérzés

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az élete során mindenkivel előfordul, hogy hirtelen, derült égből villámcsapásként elered az orra vére. A jelenség kifejezetten nyugtalanító lehet, de általában rövid ideig tart, és kevesebb vér is ürül ilyenkor, mint azt a szenvedő alany gondolná.

Az orrvérzés csillapításával kapcsolatban még mindig makacsul tartja magát néhány tévképzet, ami nemhogy nem segít a probléma megoldásában, hanem kifejezetten kockázatokkal is jár.

Berögzült, kerülendő módszerek

Hátrahajtott fej, lefekvés, nyomás az orrnyergen, hideg borogatás a tarkóra - ugye, ismerős? Ezek a módszerek hiába hangoznak megnyugtatóan, valójában ideje elfelejteni őket. A fejet sokan reflexből hátrahajtják, így akadályozva meg, hogy összevérezzék a helyet, ahol épp tartózkodnak, a lefekvés pedig, ha mód van rá, a kényelmet és a megnyugvást szolgálja. Mégis, orrvérzéskor egyáltalán nem ajánlott hátrahajtani a fejet, mert így a vér visszacsordogálhat a légutakba és a nyelőcsőbe, ami hányingerhez, hányáshoz, súlyos esetben fulladáshoz vezethet.

GettyImages-512273816
Fotó: KatarzynaBialasiewicz / Getty Images Hungary

A vérzés legtöbbször az orr elülső részében keletkezik, a hátul jelentkező vérzés általában erőteljesebb, és orvosi ellátást is igényelhet.

Mi a teendő orrvérzés esetén?

Az első és legfontosabb feladat a nyugalom megőrzése. Kényelmes ülőpozíciót javasolt felvenni, valamint törölközőt, textilzsebkendőt kérni, amivel felfogható a vér. Ez jó megoldás a tamponálás helyett, az ugyanis tovább irritálhatja az ereket, és ronthat is a vérzésen. Ülve enyhén előre kell hajtani a fejet, amivel megakadályozható, hogy a vér visszafolyjon a torok irányába. 

Az orrnyereg nyomása nem segít, viszont az orrcimpák összecsippentése már igen. Így a hajszálereket éri a nyomás, és az orrnyílásban alvadó vér miatt a vérfolyás is lassítható. Néhány percig tartsd összefogva az orrcimpákat, mielőtt újra ellenőriznéd a helyzetet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

A tarkóra helyezett, legfeljebb pszichés nyugtató hatással bíró borogatást érdemes az orrnyereg jegelésére cserélni, ez ugyanis valóban támogathatja az erek összehúzódását. Fontos, hogy a jég ne kerüljön közvetlenül a bőrfelületre. Becsavarhatod konyharuhába vagy törölközőbe, ha nincs a kéznél jégkocka, fagyasztott zöldség is megteszi. Amennyiben a vérzés 20 perc elteltével sem csillapodik, szakemberrel kell konzultálni.

Mi okozhat orrvérzést?

 Az orrvérzésnek sokféle oka lehet, mivel az orr nyálkahártyája nagyon gazdag vérellátású. Gyakran a száraz levegő, az erőteljes orrfújás és tüsszögés miatt alakul ki a probléma. Mindemellett sérülés, allergiás reakció, véralvadási zavar és magas vérnyomás is állhat a háttérben.

runny nose
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

Télen a fűtés és a felső légúti megbetegedések kedveznek neki, ilyenkor különösen ajánlott a levegő párásítása, valamint az orrnyálkahártya nedvesen tartása, ez utóbbi történhet például izotóniás tengervizes készítményekkel. Orrvérzés után az orr piszkálása, erőteljes kifújása, valamint nehéz súlyok megemelése nem javasolt. A visszatérő vérzést mindenképp ajánlott kivizsgáltatni. 

8 vérnyomáscsökkentő gyógytea: védik a szív egészségét, és nagyon finomak

A gyógynövények erejét érdemes az egészségügyi problémáknál minél szélesebb körben felhasználni, természetesen minden esetben a kezelőorvossal egyeztetve. A magas vérnyomás csökkentésére és a vérnyomás-ingadozások mérséklésére is alkalmas több hatékony gyógytea.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük