A daganatok alkalmazkodni tudnak a gyógyszerekhez: a génmutációk is befolyásolják a terápiát

A daganatok elleni kezeléseket jelenleg is kutatják a tudósok, a génmutációk ellen nehéz felvenni a harcot.

Tumor genetikai vizsgálata
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gének kóros megváltozása, mutációja áll a rákbetegségek hátterében. A daganatot irányító vagy hajtó, azaz „driver" gének játsszák a legfontosabb szerepet a betegség kialakulásában. A driver gének és azok mutációi különböző gyakoriságúak, egy daganatban egyszerre négy-öt driver gén is lehet.

Ez azt jelenti, hogy az ismertebbek mellett több ritka driver gén van jelen minden egyes daganatban, és ezek ugyancsak befolyásolni képesek a rák terjedését, a kezelések hatásosságát - írták a rákgyógyítás.hu oldalán.

A genetikai hibák

- Már 1959 óta tudjuk, hogy a daganatok kialakulásának genetikai hibák az okai - kezdte előadását dr. Peták István kutatóorvos. Ez nem azt jelenti, hogy a daganatok mindenkinél öröklött tényezőkből erednek, ez csak az esetek egy kisebb hányadára igaz. A genetikai hibák többségét ugyanis nem örököljük, hanem az életünk folyamán szerezzük. - Az áttörést az hozta, amikor az ezredforduló táján bebizonyosodott: ha egy daganatban sikerül igazolni, hogy döntően melyik génhiba annak az okozója, akkor erre gyógyszert is lehet kifejleszteni - folytatta Peták István.

- A daganatok, ahogyan növekednek és terjednek, úgy alkalmazkodnak a környezetükhöz, az ellenük bevetett gyógyszerekhez. A tumorok fejlődése során a kezdetben azonosított genetikai célpontok eltűnhetnek, de új célpontok is jelenhetnek meg, emiatt nem lehet kizárólag a kezdeti diagnózisra alapozni egy beteg esetenként éveken át tartó kezelését - magyarázta Peták István. Felvetette: a mesterséges intelligencia alapvetően fogja átalakítani a terápiás döntéseket.

A mesterséges intelligencia első lépésben a már ismert tudományos összefüggéseket használja a terápiák kiválasztásánál, de egyre nagyobb globális adatbázisok jönnek létre, amelyek milliónyi beteg adatát, részletes genetikai információit, a gyógyszerek hatásosságát is követik, ezáltal új összefüggésekre is fény derülhet. Ez elvezethet odáig, hogy egy kezelőorvosnak, ha felviszi egy új betege adatait a döntéstámogató rendszerbe, a saját tudása és tapasztalata mellett egy világméretű adatbázison alapuló mesterséges intelligencia is rendelkezésére áll, hogy adott daganatjellemzők mellett milyen kezeléstől várható a legjobb eredmény.

Lehetőségek a mindennapokban

Miközben egyre bonyolultabb tumorgenetikai összefüggéseket próbálnak megérteni, Peták István felhívta a figyelmet arra: önmagában akár azon is múlhat egy terápia eredményessége, valaki mikor veszi be a gyógyszereit.

GettyImages-900666962

- Nem fordítunk elég figyelmet azokra a tényezőkre, amelyeket maguk a betegek is befolyásolhatnak. Például minden szájon át szedhető gyógyszernek a lebontását, a felszívódását, a kiürülését módosíthatja, hogy azt melyik napszakban, étkezés előtt, közben vagy után veszik be. Ezen is múlhat az, hogy a vérben mikorra alakul ki, és mennyi ideig marad fenn a terápiás dózis szükséges szintje. A gyógyszerek hatásmechanizmusával foglalkozó klinikai farmakológusokat sokkal szorosabban be kellene vonni a betegellátásba, ők kutatják a különféle hatóanyagok szervezetben történő hasznosulásának folyamatát. Könnyen lehet, hogy ha ezt jobban megértjük, egyszerű adagolási módosításokkal is javítható lehet az eredményesség - vetette fel a kutató.

Még sokkal többféle daganattípus létezik, mint amennyire az elmúlt évtized során a rákkutatók rájöttek - vonható le a tanulság dr. Tímár József, a Semmelweis Egyetem II. számú Patológiai Intézet professzorának tumorbiológiai előadásából. Ugyan nagyon sok tényezőt feltártak már, hogy egy adott daganattípusban az egyik betegnél miért hathat egy gyógyszer, és miért nem hat egy látszólag azonos betegséggel küzdő másik betegnél, azonban még mindig sok a nyitott kérdés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hüvelyszárazság enyhítése hormon nélkül!

Az égő, feszülő érzéssel, nehézkes együttlétekkel járó hüvelyszárazság a változókornál korábban is kialakulhat. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segít enyhíteni a panaszokat. A kozmetológiából jól ismert hialuronsav mellett gyógynövények kivonatát tartalmazza. A Cikatridina használata a menopauzában tartósan ajánlott, a terhesség és szoptatás alatt pedig az orvos ajánlása szerint.

A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

- Néhány éve felvetődött, hogy ha sikerül megtalálni olyan genetikai mutációkat, amelyek egyaránt kimutathatók például emlőrákban, tüdőrákban vagy vastagbélrákban, akkor sikerülhet olyan gyógyszereket is kifejleszteni, amelyek sokféle daganattípusban egyaránt hatásosak lesznek e genetikai mutációk ellen. Vannak részeredmények, ám a nagy tudományos áttöréshez fűzött reményeket eddig nem igazolta vissza a valóság. Az egyik daganatban meghatározó driver onkogén egy másikban lehet, hogy csak kísérő jelenség. Ennek jelentősége már sokszor bebizonyosodott, de most az úgynevezett KRAS-ellenes új terápiák gyakorlatba történő bevezetésével különös jelentőséget nyert - magyarázta Tímár József.

Főkapcsoló és kismegszakítók

Felfedeztek közös jellemzőket például a tüdőrák és a vastagbélrák daganatsejtjeinek genetikai változataiban is, ám az erre adott gyógyszer végül tüdőrákban működött, vastagbélrákban nem. Még több és több paramétert kell vizsgálni ahhoz, hogy rájöjjenek a miértekre. Egy szemléletes példával úgy képzelhetjük ezt el: amikor egy lakásban elmegy az áram, a sötétben nem elég a főkapcsolót kitapogatni és visszakapcsolni. Ha mellette a kismegszakítók nem a megfelelő állásban vannak, ha valamelyik biztosíték hibás, a főkapcsoló megtalálása után sem fognak működni az elektromos berendezések.

GettyImages-1306480938

A professzor mindenesetre biztató üzenetet is megfogalmazott: legalább 20-30-féle olyan kombinációs rákterápia áll klinikai kipróbálás alatt szerte a világon, amelyekben az önmagukban nem működő kezelések kombinálásával igyekeznek eredményeket elérni. Tudományos szempontból az is eredmény, ha egy módszerről bebizonyosodik, hogy nem működik, mert akkor azzal már nem fogják terhelni a betegek szervezetét, és más irányban kutatnak tovább.

8 jótékony tea, ami csökkenti a rák kockázatát

Vannak teák, amelyek kifejezetten ajánlottak az egészség megőrzése érdekében.

8 jótékony tea, ami csökkenti a rák kockázatát: több előnye is van a rendszeres fogyasztásuknak

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük