A méhtestrák korai figyelmeztető tünetei: időben felismerve eredményesen gyógyítható

A méhtestrák gyakori nőgyógyászati daganat, mégis ritkán esik szó róla, pedig korai stádiumban még hatékonyan kezelhető.

GettyImages-1293493925
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A méhtestrák a leggyakoribb nőgyógyászati daganatokhoz tartozik, mégis talán kevésbé ismert. Általában menopauza után, 50-60 éves kor között alakul ki, ám olykor a fiatalabbakat is érintheti.

Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokkal is foglalkozó nőgyógyásza a méhtestrák kialakulásának okait és kezelését ismerteti.

Méhtestrák és annak típusai

A méhtestrák a méh belső részének daganatos elváltozása. Számos szövettani típusa ismert. Fő ismertebb típusai a méhnyálkahártya, azaz endometrium rákja, valamint a sokkal ritkábban előforduló, a méh szarkómája, szakszóval a mioszarkóma.

GettyImages-155075632

A méhtestrák legtöbbször ötven éven felül, klimax után fordul elő, és hátterében a genetikai hajlamon - HNPCC, Lynch-szindróma - túl általában ösztrogéndominancia áll, ám összefüggésbe hozható vele a nem megfelelő életmód, valamint a népbetegségünk, az elhízás is, mivel a zsírszövet egyfajta ösztrogénraktár. Ezenkívül a nem szült nők körében gyakoribb, illetve a korán kezdődött menstruáció, kései klimax, és az ösztrogénterápia is megnöveli a rák kialakulásának rizikóját.

Figyelmeztető jel a rendellenes vérzés

A méhtestrák korai stádiumban igen eredményesen kezelhető daganattípus. Szerencsére az esetek többségében hamar fel is fedezik, mivel vérzészavarokat és hüvelyi folyást okoz, így az illető még idejében orvoshoz fordul, főleg klimax után, amikor már nincs menstruációs vérzés. Emellett előfordulhat, hogy az érintett diéta és egyéb életmódváltoztatás nélkül hirtelen fogyni kezd - ez is figyelmeztető jel lehet. Amennyiben fogamzókorú a beteg, akkor a havi vérzése a szokásosnál erősebbé válhat, valamint köztes vérzés is előfordulhat. 

GettyImages-1127221090 (1)

Rendellenes vérzést természetesen számtalan probléma generálhat, ezért (is) célszerű mihamarabb orvoshoz fordulni.

Fontos tudni, hogy a rutin nőgyógyászati vizsgálat nem terjed ki a méhtestrák szűrésére, ezért klimax után, tünetek jelentkezésekor, illetve családi hajlam esetén érdemes ellenőrzésen részt venni.

Hogyan diagnosztizálják?

- Méhtestrák gyanúja esetén a méh belső felszínéről az orvos mintát vesz curettage útján vagy pipelle segítségével, melyet szövettani vizsgálatra küld. Emellett fontos szerepe van különböző képalkotó vizsgálatoknak is. Jelenleg a gyakorlatban elterjedt tumormarkere nincs. Előrehaladott állapotban áttéteket képezhet a környező területekre, a petefészkekre, a méhnyakra, a hüvelyre, a nyirokutakra és egyéb hasüregi szervekre, így ezeket is ellenőrizni szükséges - mondja dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokkal is foglalkozó nőgyógyásza.

A cikk az ajánló után folytatódik

Korai diagnózis, jó gyógyulási esélyek

Szerencsére korai stádiumban a méhtestrák igen eredményesen gyógyítható ráktípus. A terápiát meghatározza a rák típusa és kiterjedtsége, a beteg életkora, egyéb betegségei, általános fizikai állapota. Általában a terápia a méh, a petefészkek és a petevezetők eltávolítását jelenti, valamint szükség lehet ezenkívül a kismedencei és hasi nyirokcsomók eltávolítására is. Amennyiben gyermeket szeretne a beteg, úgy nagyon korai stádiumban hormonterápia is megkísérelhető. Ma már endoszkópos úton igyekszünk ezeket az akár radikális műtéteket elvégezni, ami jelentősen kisebb megterheléssel jár. Ha a műtét esetleg kontraindikált, vagy kiegészítő kezelés is szükséges, úgy sugárkezelés, kemoterápia indokolt.

Túlélték a rákot, most erősek és boldogok

Első pillantásra nem is gondolná senki, hogy ezek a boldog, vidám nők milyen megpróbáltatásokon mentek keresztül.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük