Amikor nőgyógyászati műtétre kerül sor – Ezek a leggyakoribb beavatkozások

Előfordulhat, hogy a szövődmények elkerülése végett nőgyógyászati műtétre kerül a sor.

nőgyógyászati műtét 1
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Köztudott, mennyire fontos az egészség megőrzése és a problémák korai kezelése.

A nőgyógyászati panaszok nemcsak kellemetlenek, hanem sokszor veszélyesek is lehetnek, és mégsem említik őket olyan gyakran. Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze a leggyakoribb nőgyógyászati műtétekről beszél.

A leggyakoribb nőgyógyászati műtét, a küret

A küret, vagy más néven méhkaparás, a leggyakoribb nőgyógyászati műtét, melynek során a méh nyálkahártyáját altatásban egy küretkanállal távolítják el. Leginkább vérzészavarok, erős vérzés esetén van rá szükség, ám sokszor rosszindulatú daganat fennállásának gyanújakor is el kell végezni, mivel ekkor szövettanra küldik az eltávolított nyálkahártyát, így kiderül, jelen van-e kóros sejtburjánzás.

A jóindulatú daganat, mióma műtétje

A mióma egy jóindulatú daganat, ami a méh izomzatának sejtburjánzása. Kialakulásában nagy szerepet játszanak bizonyos hormonális zavarok, főleg az ösztrogéndominancia. Mérete igen változatos, lehet egészen apró, de akár ökölnyi méretű is.

nőgyógyászati műtét 3
Fotó: M_a_y_a / Getty Images Hungary

Attól függően, hogy mekkora, és hol helyezkedik el, lehet tünetmentes is, de teherbeesési nehézségek, vérzészavarok, alhasi fájdalmak hátterében is gyakran szerepel. Amennyiben apró, nem nő, panaszokat nem okoz, elég csak megfigyelni, ám ha nagyobb, és valamilyen zavart generál, úgy érdemes komolyabban foglalkozni vele. Kezelése enyhébb esetben lehet gyógyszeres, hormonterápia, de ha gyorsan nő, súlyos panaszokat okoz, úgy műtéti beavatkozásra van szükség, és endoszkópos eljárással el kell távolítani. Nagy ritkán a méh eltávolítására is sor kerülhet.

Missed ab műtét

Sajnos előfordulhat, hogy az anya nem tudja megszülni a gyermekét befejezetlen vetélés miatt. Ekkor indokolt lehet orvosi beavatkozás, mivel az embrió elhalása után nem megy végbe normál időben a vetélés, a kilökődés folyamata. Tüneteit tekintve megegyezik a spontán vetélésével, vagyis hüvelyi vérzés, barnás folyás, hasi görcsök, derékfájás hívhatják fel rá a figyelmet, de az is lehet, hogy tünetszegény, és csak a nőgyógyászati kontroll-UH során derül rá fény. Műtétre ekkor a tökéletes és gyorsabb tisztulás miatt van szükség, valamint akkor, ha a megkésett vetélés nagy fájdalmakkal jár. Természetesen a lelki szempontokat figyelembe véve is jobb, ha a nő gyorsan maga mögött tudhatja a folyamatot. 

nőgyógyászati műtét 2
Fotó: hsyncoban / Getty Images Hungary

Konizáció, a méhnyak műtétje

Amennyiben a méhnyakrákszűrés eredménye kóros elváltozásra utal, úgy a méhnyak kúp alakú kimetszésére van szükség, melyet konizációnak neveznek. Ez diagnosztikus és gyakran terápiás módszer is egyben, ugyanis gyakori, hogy a kimetszés során eltávolításra kerül az egész kóros terület. A beavatkozás altatásban történik, és ha fennáll a továbbterjedés gyanúja, akkor ezzel egy időben küretre is sort kerítenek. A konizációnak több módja is ismert: történhet szikével, illetve úgynevezett loop kaccsal, melynek során elektromos “késsel” történik a kimetszés. Ez utóbbi kevesebb lábadozási idővel, valamint kevesebb vérzéssel jár, továbbá nincsenek varratok sem - mondja dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze.

A cikk az ajánló után folytatódik

Invazív meddőségi vizsgálatok

A meddőségi kivizsgálások során szükség lehet invazív beavatkozásokra is, természetesen nem első körben. Ilyen például a petevezetékek átjárhatóságának vizsgálata, a méhtükrözés is, de indokolt lehet laparoszkópiával is áttekinteni a reprodukciós szerveket. Gyakran ugyanis petevezető vagy vezetők elzáródása, a méhben való összenövések, endometriózis, mióma áll a teherbeesés útjában. Ezen eljárások jó oldala, hogy gyakran nemcsak diagnosztikus, de terápiás eljárások is egyben.

Ezeket idd fájdalmas menstruációra

Alkalmazásuknál mindig figyelj az adagolásra: csak az előírt mennyiséget fogyaszd el teaként vagy más készítmények formájában. A hosszú távú kúráról előzetesen mindig egyeztess az orvosoddal.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük