Túlsúlyos lesz a gyerek? Finn kutatók szerint közvetlenül születés után megjósolható
A méhen belül töltött kilenc hónap sok szempontból döntő hatással lesz a baba későbbi életére.

ujszulott
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az újszülött székletének baktériumpopulációjából megjósolható, hogy mekkora a kockázata a kisbaba későbbi elhízásának.

A csecsemő emésztőrendszerének baktériumaira hatással lehetnek a terhesség alatt az anyaméhbe jutott antibiotikumok is - ezt állapította meg egy finn kutatás.

Túlsúlyos gyerek lesz a csecsemőből?

A finnországi Oului Egyetem kutatója, Katja Korpela és kollégái azt vizsgálták, hogy milyen kapcsolat van a bél korai mikrobiomja és a gyermek hároméves koráig tapasztalható elhízás között. A kutatás eredményeit az Amszterdamban zajló Klinikai Mikrobiológia és Fertőző Betegségek Európai Kongresszusán mutatták be a medicalxpress.com internetes portál beszámolója szerint.

A bél korai mikrobiomja - a bélbaktériumok populációja - fontos a bélrendszer fejlődésében és az emésztőrendszer működésének kialakulásában. Korábbi tanulmányok vizsgálták már, hogy milyen összefüggés tapasztalható a csecsemőkorban adott antibiotikum és a későbbi elhízás között, és rámutattak, hogy az antibiotikumok korai mikrobiomra gyakorolt hatásának hosszú távú következményei lehetnek.

A finn kutatócsoport 212 újszülött első székletét vizsgálta meg, és később egy éven át figyelemmel kísérték a kisbabák székletmintáit. A gyermekek hosszúságát és súlyát is rendszeresen megmérték, továbbá azt is feljegyezték, ha valamelyik gyerek antibiotikumot kapott ezen év alatt. Ezt követően genetikai szekvenálással határozták meg a székletmintákban lévő baktériumok fajtáját és relatív bőségét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az első széklet mikrobiomja

Az algoritmusos elemzés rávilágított, hogy a gyermekek későbbi elhízását nem lehet megjósolni abból a bélbaktérium-populációból, melyet egyéves korukban figyeltek meg. Abból a székletmintából viszont, melyet közvetlenül a születés után vettek, és amely még az anyaméhben keletkezett, előre lehet vetíteni a kockázatát a hároméves korig kialakuló túlsúlyosságnak.

- Az első széklet mikrobiomja, mely a méhen belül alakul a magzati korszakban, kapcsolatba hozható a hároméves kori túlsúlyossággal - fogalmaztak a tanulmány szerzői.

Reggelik túlsúly és cukorbetegség ellen

A későbbiekben természetesen a helyes táplálkozás is nagyon fontos lesz a megfelelő testsúly megtartásában. A következő, alacsony glikémiás indexű ételek ebben segítenek.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük