Hogyan kell székletmintát venni? A vastagbélrák megelőzéséhez fontos tudni
A székletvizsgálat előtt figyelni kell a mintavételre és a tárolásra is.

wc-papir
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Idén őszre meghirdették az országos vastag- és végbélrákszűrési programot, mely két lépcsőből áll: az első szűrésnél székletmintát kell küldeni a vizsgálatokat végző laboratóriumokba, és csak azoknak kell részt venniük a kolonoszkópiás, azaz a tükrözéses vizsgálaton, akiknél a pozitív eredmények alapján felmerül a polip vagy a daganat gyanúja.

Az első lépcsőben a szabad szemmel nem látható, emésztett vér jelenlétét vizsgálják meg a székletben, a vér ugyanis sok esetben a fél centiméternél nagyobb polipokból származik. A pontos eredmény érdekében mindenképpen szem előtt kell tartani néhány tudnivalót a mintavételről és a minta tárolásáról.

Pontos mintavétel

A székletminta levételéhez és tárolásához tiszta, fertőtlenített tégelyre van szükség, gyógyszertárakban direkt erre a célra 2-300 forintért speciális, háromrészes kis tartály is kapható. A székletet a szetthez tartozó kis kanalas kupakkal célszerű gyűjteni a legkisebb, fehér tartályba, körülbelül a feléig elég megtölteni.

A mintát mindig a széklet azon részéből kell levenni, ami nem érintkezik a vécécsészével, ha pedig szemmel látható sötét foltok is vannak a székletben, mindenképp kerüljön abból is a tartályba, így biztos eredmény kapható. 

A legegyszerűbb alaposan kitörölni a vécécsészét, majd néhány vécépapírt letenni, amire üríthető a széklet. Nagyobb patikákban kapható kimondottan papír mintagyűjtő alátét is, amit az ülőkére kell helyezni, ezzel bármilyen formájú csészében gond nélkül felfogható a széklet. A kanalas tető visszacsavarása után a dobozra rá kell írni a nevet, majd a nedvszívó lapot köré csavarva másik két tégelybe is betenni.

A székletminta tárolása

Bár minden vizsgálatnál jobb a minél frissebb mintavétel, természetes, ha a széklet nem mindig jön parancsszóra: székletvérvizsgálat esetén egy-két napig tárolható a minta a tégelyben. Az orvosok javaslata szerint 2-8 ºC-on lenne ideális tárolni, tehát jól bezacskózva a hűtőszekrény gyógyszeres fakkjában is tárolható. Talán nem túl gusztusos a tudat, hogy így tárolod, alaposan becsomagolva nem kell tartani a fertőzéstől.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Hamis eredmény ellen

Székletmintavétel aranyeres vérzés, véres vizelet esetén, továbbá menstruáció ideje alatt nem végezhető, hiszen hamisan pozitív eredményt adhat, és lehetőség szerint túl híg, hasmenéses székletet sem javasolt leadni, ez ugyanis akár negatív irányban is befolyásolhatja a vizsgálatot.

Bár sok helyen elérhetők már a humánspecifikus vizsgálatok, melyekhez nem szükséges a diéta, még mindig elterjedtek a színreakciós módszerek. Utóbbi megbízhatóbb eredményt ad, ha a véres ételeket, húsokat, belsőségeket, esetleg a vas- vagy a jódkészítményeket kihagyja az ember a mintavétel előtti napokon. A háziorvostól érdemes megkérdezni, hogy szükséges-e figyelni az étkezésre az adott laborvizsgálat előtt.

A minta pozitív eredményt adhat továbbá nagy mennyiségű alkohol és egyes gyógyszerek, így akár az aszpirin okozta emésztőcsatornai irritáció, vérzés miatt, ezért javasolt legalább két napig nem szedni azokat. A daganat és a polip mellett a pozitív eredmény többek közt olyan problémákra is rámutathat, mint a gyomorfekély vagy a gyulladásos bélbetegségek.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük