A dohányosok tüdejében meglepő módon védekeznek a sejtek - Így képes regenerálódni a szerv
A dohányfüstben lévő anyagok drasztikusan megváltoztathatják a tüdőben lévő sejteket, azonban a tüdő hihetetlen regenerációra képes.

tüdő gyógyulása nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A dohányfüstben hatvanféle mutagén anyag van, amely sejtmutációt, DNS-károsodást okozhat. Viszont a dohányzás abbahagyása regenerálódási folyamatot képes elindítani.

Dr. Losonczy György, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának munkatársa a rakgyogyitas.hu-nak arról beszélt, hogy minél több mutáció alakul ki egy sejtben, annál nagyobb a valószínűsége, hogy daganatossá válik.

A dohányzás okozta károsodások

A dohányzásról való leszokás után a károsodások mindhalálig megmaradnak, ennek ellenére látható, pozitív változás következik be a leszokók állapotában - tette hozzá az orvos. Példaként azt említette, hogy pár héten belül megszűnik a köhögés, mert a tüdőben megmaradt egészséges sejtpopulációk terjedni kezdenek. Ezáltal egyre nagyobb arányban lesznek az egészséges sejtek a betegekhez képest, mint a dohányzás ideje alatt.

A tüdőrákhoz vezető mutációkat korábban maradandónak gondolták, amelyek akkor sem múlnak el, ha valaki abbahagyja a dohányzást. Ám a Nature tudományos folyóiratban publikált új tanulmány szerint az a néhány tüdősejt, amely megúszta a károsodást, képes meggyógyítani a tüdőt. Ezt a hatást ráadásul olyan páciensekben is megfigyelték, akik a dohányzás feladása előtt negyven évig napi egy doboz cigarettát szívtak.

Mutálódott tüdősejtek

A dohányfüstben sok ezer vegyület van, amelyek miatt károsodik és mutálódik a tüdősejtek DNS-e, és lassan egészséges sejtből rákos sejtté változnak. A tanulmány felderítette, hogy mi történik a dohányosok tüdejével, mielőtt a rák kialakul náluk. A dohányosok légutaiban lévő sejtek túlnyomó többségét a dohány megváltoztatja, a sejtek akár tízezer genetikai változatot is tartalmazhatnak. -Olyanok, mint a mini időzített bombák, amelyek a következő ütésre várnak, ami rákossá változtatja őket - magyarázta Kate Gowers, az UCL kutatója.

A cikk az ajánló után folytatódik

A sejtek egy kis része azonban érintetlen marad. Az nem teljesen világos, hogy hogyan kerülik el a dohányzás okozta genetikai károsodást, de a tudósok szerint úgy tűnik, mintha “egy atombunkerben élnének”. Mikor valaki abbahagyja a dohányzást, ezek a sejtek pótolják a károsodott sejteket a tüdőben. A kutatás megállapította, hogy a dohányzást abbahagyó emberek tüdejében a sejtek 40%-a éppen olyan, mint azoké, akik sohasem dohányoztak.

- Egyáltalán nem voltunk felkészülve erre az eredményre - ismerte el Peter Campbell, a Sanger Intézet kutatója. A kutatók hangsúlyozták, hogy még vizsgálniuk kell, a tüdőnek mekkora része képes regenerálódni. Emellett a tanulmány csak a fő légutakkal foglalkozott, a hörgőkkel, amelyek az oxigént a tüdőbe juttatják, azonban nem.

A tüdőrák és a dohányzás

Nagy-Britanniában évente 47 ezer tüdőrákos esetet diagnosztizálnak. Közel a háromnegyed részüket dohányzás okozza. A korábbi tanulmányok már igazolták, hogy a tüdőrák kockázata szinte attól a naptól csökken, amikor valaki felhagy a dohányzással. Ezt a kutatók annak tulajdonították, hogy így a dohányzás okozta további sejtmutációt már elkerüli a szervezet.

- Nagy ösztönző erő lehet, hogy akik leszoknak a dohányzásról, kétszeres jutalmat kapnak: megelőzik a dohányzás okozta további tüdőkárosodást, és esélyt adnak a tüdejüknek arra, hogy a megmaradt egészséges sejtjeikkel kiegyensúlyozzák a károsodásokat - emelte ki Rachel Orritt, a Cancer Research, brit rákkutatással foglalkozó intézet szakértője. 

A bőr is mutatja a rák kialakulását: kevesen ismerik ezeket a jeleket

Akár a gyomorban vagy a tüdőben létrejött daganatok is kiválthatnak kevesek által ismert bőrtüneteket. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük