Hány szál cigit szívtál el ma már? Ezért javasolják az orvosok a szűrővizsgálatokat
A dohányosoknak nemcsak környezetük, de önmaguk érdekében is rendszeresen kellene járniuk szűrővizsgálatokra. Mutatjuk, mit javasol a tüdőgyógyász.

füstmentes világnap nyitó
beauty and style
Top olvasott cikkek

Több mint negyven évvel ezelőtt az Egyesült Államokban indították útjára a füstmentes napot abból a célból, hogy segítsék a dohányosokat a leszokásban.

Az amerikai sikerek hatására a füstmentes nap - amelyet minden november harmadik csütörtökén tartanak - nemzetközi nap lett. Ezen a napon világszerte számos szervezet hívja fel a figyelmet a dohányzás ártalmaira, és tesz lépéseket annak érdekében, hogy a függők leszokjanak.

A füstmentes nap célja

Az első füstmentes napot az Egyesült Államokban tartották 1977-ben, de ennek több kisebb előzménye volt. Az egyik első ezek közül a Massachusetts állambeli Randolph városának kezdeményezése volt, amikor arra kérték a dohányosokat, hogy egy napig ne dohányozzanak, és az így megtakarított összeggel támogassanak egy helyi iskolát.

füstmentes nap 1
Fotó: Alex1975K / Getty Images Hungary

Ma már nemzetközi szinten is megtartják a füstmentes napot, amelyen a leszokást támogató programoktól kezdve az egészségügyi kockázatokra való figyelmeztetésig a legkülönbözőbb módon irányítják rá a figyelmet a dohányzás problémáira az egészségügyben tevékenykedő szereplők és más szervezetek. 

Javasolt szűrővizsgálatok dohányosoknak

A dohányzás legfőbb kockázatai szinte mindenki számára ismertek, az utca embere bármikor fel tudná sorolni a dohányzás leggyakoribb, legsúlyosabb következményeit. De az már korántsem biztos, hogy azzal is ugyanilyen sokan tisztában vannak, hogy ezek a kockázatok gyakoribb egészségügyi szűréseket is indokolttá tesznek a rendszeresen dohányzók számára. 

- Napi 25 szál cigaretta elszívása 24-25-szörösére növeli annak az esélyét, hogy valaki COPD következtében veszíti el az életét, és hasonló módon növeli a tüdőrák okozta halálozást is - mondja dr. Mucsi János, gödöllői tüdőgyógyász. Magyarországon 2018-ban több mint 22 ezer tüdőrákos beteget tartottak nyilván - ez az eddigi legmagasabb mért érték.

Röntgenkép tüdőrákos betegről.
Röntgenkép tüdőrákos betegről.
Fotó: radiologist / Getty Images Hungary

- A negyvenévesnél idősebb aktív és a már leszokott dohányosoknak az évenkénti tüdőszűrés mellett ajánlatos évente-kétévente a COPD szűrését célzó légzésfunkciós vizsgálatra is elmenni. Mind a tüdőrák, mind pedig a COPD esetében rendkívül fontos a korai diagnózis. A dohányosok közt a leggyakoribb halálok szív- és érrendszeri problémákkal függ össze. A szívinfarktus és a stroke esélyét nagyjából ötszörösére növeli a már említett napi 25 szál cigaretta, ezért a kardiológiai vizsgálatok és az érszűkületszűrés is gyakrabban ajánlott, mint a nem dohányosok esetében - magyarázza dr. Mucsi János.

- A dohányzás növeli a vastagbélrák és a végbélrák előfordulását is, a nők esetében pedig gyakoribb az emlőrák és a méhnyakrák. A csontritkulás szempontjából is nagyobb kockázatú csoportot jelentenek a dohányosok.

füstmentes nap passzív dohányzás
Fotó: DNF-Style / Getty Images Hungary

Azzal, hogy szűréssel már korai stádiumban diagnosztizálják a dohányzással összefüggő betegségeket, elejét lehet venni a súlyosabb következményeknek. A leszokás közismerten nagyon nehéz, és az a hozzátartozó vagy barát, aki erre próbálja rávenni a dohányzás rabját, sokszor még ingerült reakciókat is tapasztal a dohányostól: „Mondtad már, tudom magamtól is, ne frusztrálj még te is!” De arra rávenni egy dohányost, hogy menjen el szűrésekre, minden bizonnyal könnyebb feladat. Fontos érv a szűrések mellett, hogy azok akkor is kimutatják a kezdődő problémákat, amikor még nem jelentkeznek a tünetek, amikor még sok mindent lehet tenni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

- Rendkívül nagy szerepe van a dohányos környezetének a dohányzás elleni harcban - mondja dr. Mucsi János. - A közösségekben - a munkahelyen, a családban, a szórakozóhelyeken - kialakított szabályok, hogy hol lehet dohányozni, és hol nem, egyrészt megvédik a többieket a passzív dohányzástól, másrészt a dohányosokat is arra késztetik, hogy ritkábban gyújtsanak rá, és az otthonukat is tegyék füstmentessé. A barátok, rokonok folyamatosan ösztönözhetik a dohányost a leszokásra és a szűrések igénybevételére. A dohányzás visszaszorítása dohányosok és nem dohányosok közös feladata.

Gyógybarlangok Magyarországon

A magyar gyógybarlangok levegője pollen- és pormentes, a magas pára- és ásványianyag-tartalomnak köszönhetően pedig tisztítja és gyógyítja a tüdőt. Az elérhető barlangokat a légutak egészségéért mindenképpen érdemes sokszor meglátogatni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük