Az egyik legveszélyesebb tüdőbetegség első jelei: nem csak a dohányosokat érinti a COPD
A COPD alatt olyan visszafordíthatatlan folyamat játszódik le a tüdőben, amitől a betegek egyre nehezebben tudnak lélegezni.

COPD korai jelei
beauty and style
Top olvasott cikkek

A COPD komoly betegség, és egyáltalán nem csak a dohányosokat érinti. A korai jelekről dr. Dózsa Izabella tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa beszél.

A COPD-s betegek közel 95%-a dohányzik vagy dohányzott korábban, a betegség kialakulásában döntő szerepet játszik még a környezetszennyezés, a városi szmog, lehet munkahelyi ártalom is. Mik lehetnek még az okok, és hogyan lehet felismerni?

A COPD korai tünetei

Okozhatja genetikai eltérés - az alfa-1-antitripszin fehérje hiánya - is. A szerzett betegség első tünetei jellemzően negyvenéves kor felett jelennek meg, rendszerint fokozatosan.

A folyamat kezdetén a légúti gyulladás tünetei uralják a képet: ebben a stádiumban jellemző a köhögés, a változó intenzitású köpetürítés. A panaszok kezdetben csak reggelente, később egyre gyakrabban, napközben is jellemzőek.  

A folyamatos reggeli köhögés is lehet a COPD egyik korai tünete.
A folyamatos reggeli köhögés is lehet a COPD egyik korai tünete.
Fotó: samotrebizan / Getty Images Hungary

A COPD tünetei idővel súlyosbodnak

Az említett külső vagy ritkábban belső (genetikai) hatás következtében a légutakban tartós gyulladás alakul ki. A tüdőben a léghólyagocskák végzik a gázcserét. Ezt úgy képzelhetjük el, mintha két szőlőfürtöt - a jobb és bal tüdőfél - egymás mellé tennénk. A léghólyagocskák az egyes szőlőszemek, faluk nagyon vékony, hajszálerekkel gazdagon átszőtt.

A krónikus gyulladás miatt az egyes léghólyagocskák fala felszakad, így a sok kis légtér, a sok apró szőlőszem egyre nagyobb légterekké – nagy szőlőszemekké - olvad össze. Ezáltal csökken a légzőfelület, ilyenkor beszélünk tüdőtágulásról. Ugyanakkor a tartós gyulladás hatására a hörgőfal szerkezete is fokozatosan átépül, kötőszövet szaporodik fel, emiatt veszít a rugalmasságából, és kialakul a maradandó szűkület. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mindezek következménye a légzőfelület fokozatos csökkenése és ezzel arányosan a légszomj megjelenése. Az eleinte csak nagyobb terhelésre - például lépcsőzésnél - jelentkező nehézlégzés a folyamatok előrehaladásával fokozatosan súlyosbodik, rontva a betegek életminőségét, szűkítve az életterüket. Előrehaladott állapotban oxigén adására is szükség lehet.

Gyógybarlangok Magyarországon

A magyar gyógybarlangok levegője pollen- és pormentes, a magas pára- és ásványianyag-tartalomnak köszönhetően pedig tisztítja és gyógyítja a tüdőt. Az elérhető barlangokat a légutak egészségéért mindenképpen érdemes sokszor meglátogatni.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük