A tüdőrák legelső tünetei és a jövő gyógymódjai: nagyon fontos a korai diagnózis
A tüdőrák sajnos örökké aktuális téma.

GettyImages-1316395
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rák megelőzéséhez nagyon fontos a rendszeres szűrővizsgálat, a tüdőráknál ez különösen igaz a dohányosoknál, illetve a nagyvárosban élőknél.

A tünetek sokfélék lehetnek attól függően, hogy hol található a daganat, és, hogy a betegség melyik fázisában van a páciens. A tüdőrák típusát és a betegség előrehaladottságát különféle diagnosztikus eljárásokkal lehet meghatározni. 

Szomorú statisztika

A tüdőrák nem egységes betegség: számos fajtáját ismeri az orvostudomány. Két fő típusa a kissejtes és a nem-kissejtes tüdőrák. Az előbbi az esetek körülbelül egyötödét, az utóbbi pedig a négyötödét teszi ki a diagnosztizált eseteknek. 

korhaz-agy-beteg

A tüdőrák világviszonylatban a leggyakrabban előforduló rákbetegség. Hazánkban minden negyedik, rák okozta haláleset tüdőrák következménye, évente mintegy nyolcezer beteget diagnosztizálnak tüdőrákkal, és a lakosság számához viszonyított előfordulási és halálozási arány sajnos nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő. Az Eurostat adatai alapján 2015-ben Magyarországon történt a lakosság számához képest a legtöbb tüdőrák általi haláleset - 100 ezer lakosból 89 - a 28 uniós ország közül. A tüdőrák több mint kétszer annyi férfit érint, mint nőt, és leginkább az ötven-hetven éves korosztály a veszélyeztetett.  

A tüdőszűrés nem egy kellemetlen kötelezettség, hanem lehetőség arra, hogy a legapróbb elváltozást is észrevegyék, nem szabad elbliccelni.

Gyanús tünetek

Mivel a tüdőben kevés a fájdalomérzékelő receptor, a daganat megjelenése eleinte nem jár fájdalommal, a beteg tünetmentes is lehet. A tünetek fokozatosan jelennek meg, elsőként sok esetben tartós, száraz köhögés jelentkezik, mert a daganat irritálja a környezetét. További tünet lehet a véres köpet, melynek esetén - a vér mennyiségétől függetlenül - fontos azonnal felkeresni az orvost. Szintén gyanakvásra adhat okot az elhúzódó, visszatérő tüdőgyulladás - ez esetben a daganatsejt elzárja a légutak adott részét, a hörgők beszűkülnek, begyulladnak. Jellemző lehet a légszomj, a rekedtség és a mellkasi fájdalom is. A betegség előrehaladtával a tünetek is változnak, attól függően, hogy hol, melyik szervben képzett áttétet a daganat.

Aki dohányzik, az könnyen azt hiheti, hogy a cigarettázás okozza a tüneteket, de nem szabad félvállról venni őket.

Kiket érint?

A statisztikák szerint a tüdőrák kialakulását mintegy 90%-ban a dohányzás - legyen szó szivarról, pipáról, vízipipáról vagy akár az egészségesnek gondolt e-cigarettáról - okozza. A dohányosok mellett azonban komolyan veszélyeztetve vannak a passzív dohányosok is. A tüdőrák tehát a legtöbb esetben megelőzhető a dohányzás mellőzésével. De vannak egyéb kockázati tényezők is, mint például a munkahelyi ártalmak - kemikáliáknak, azbesztnek, radongáznak való tartós kitettség - vagy a genetikai hajlam, melyre a családon belüli gyakori előfordulásból lehet következtetni. 

e-cigi-orvos

A korai diagnózis

Minél korábbi stádiumban sikerül a tüdőrákot diagnosztizálni, annál nagyobb az esély arra, hogy személyre szabott, célzott terápiával legyőzhető a betegség, vagy hosszabb ideig fenntartható a megfelelő életminőség. Késői diagnózis esetén minderre kisebb az esély, illetve a daganat már valószínűleg áttétes, és kevésbé műthető. A vizsgálatok első lépéseként mellkasröntgen-felvétel készül, melyet CT-vizsgálat és hörgőtükrözés - szövettani vizsgálat - követhet a biztos diagnózis felállítása érdekében. 

A jövő

A rákbetegségekkel szembeni küzdelemben új irányok jelentek meg az elmúlt években. Ezek közül az egyik irány az onkolitikus viroterápia - egy vírusterápia -, mely kétféle hatásmechanizmussal veszi fel a küzdelmet a rosszindulatú daganatokkal szemben. Egyrészt a vírus kifejezetten a rákos sejtekben szaporodik, elpusztítva azokat. Másrészt a vírusfertőzés javítja az immunrendszer képességét arra, hogy felismerje ezeket a rákos sejteket. Az immunrendszer ennek hatására elpusztítja mind a fertőzött, mind a nem fertőzött rákos sejteket, gátolva a daganat további növekedését. Egy másik ígéretes kutatási irány a géndiagnosztika, mely szerint a daganat génhiba eredménye, tehát nem a tumorsejtet kell elpusztítani, hanem a daganatsejt burjánzásáért felelős gént kell megtalálni és blokkolni, aminek ismeretében célzott, személyre szabott terápiára nyílik lehetőség.

(A képek forrása: Getty Images Hungary.)

A cikk az ajánló után folytatódik

Elrettentő dobozok

A cigarettás dobozokon szereplő, elrettentő fotók valószínűleg sokakban mély nyomot hagynak. Eisen Bernardo Fülöp-szigeteki grafikus dizájner még ezen a cseppet sem fennkölt felületen is meg tudta látni a művészetet.

Ezt is szeretjük