Tüdőrákot gyógyítottak többszörös áttéttel: már bárki számára elérhetőek az új lehetőségek

Tari Katalinnak a legújabb rákgyógyszerek segítettek kigyógyulni a tüdőrákból.

tüdő

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rákkutatás és a gyógymódok folyamatos fejlődéséről sokszor lehet hallani, a legmodernebb gyógyszerek mégis elérhetetlennek tűnnek az ember számára. Pedig egyre jobbak az esélyek a teljes gyógyulásra, ám a betegek sajnos sokszor nem is ismerik a lehetőségeiket, és az egészségügyben is sokak bizalma megrendült már.

A gyöngyöspatai Bernáth Gusztávné Tari Katalin fulladással és gyengeséggel fordult orvoshoz. Bár sosem dohányzott, a vizsgálatokon kiderült, tüdőrákja van, méghozzá többszörös áttéttel. Három szenvedéssel teli hónapot jósolt neki az orvos, akihez először fordult segítségért. Ő azonban nem hitte el, hogy hamarosan meg fog halni, helyette az orvosára csapta az ajtót, és bekopogott az igazgatóhoz.

Gyógyulás a rákból

Hosszú, nehézségekkel teli út következett ezután a gyógyulásig. A főigazgató onkológus az Onkológiai Intézetbe irányította, és leleteit az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriumába is elküldték. A rák gyorsan terjedt, csont-, nyirokcsomó- és agyi áttétet is találtak már nála. Kezelése kemoterápiával és sugárkezeléssel indult. Aztán megérkezett a jó hír: az Oncompass talált egy szóba jöhető kezelési módot.

Az úgynevezett precíziós molekuláris diagnosztika keretében azokat a géneket vizsgálják meg, melyek felelősek lehetnek a betegség kialakulásáért. Daganat esetén a 25-30 ezer génből 500-600 gén meghibásodása okozhat problémát, így célirányosan ezeket vizsgálják meg, majd erre keresik a ma ismert leghatékonyabb kezelési módot.

A célzott gyógyszerek sokszor hatékonyabbak a ma ismert kezelési módoknál, hiszen a konkrét génhibára hatnak. Bár számuk véges, egyelőre ötven-hatvan gyógyszer van forgalomban, már több százat klinikai vizsgálatokon tesztelnek, ami ígéretes fejlemény a rákgyógyításban.

Részvétel egy kísérleti programban

A Tari Katalin betegségére talált gyógyszer kísérleti szakaszban volt, amiért ráadásul Spanyolországba, Malagába kellett utaznia néhány héten belül. Emberpróbáló kihívás elé nézett, mivel nem beszélt idegen nyelveket, és azt sem lehetett tudni biztosan, milyen mellékhatásokkal, milyen eredményekkel lehet számolni majd. A gyógyszergyár térítésmentesen biztosította a kezelést, a gyöngyöspatai családnak csak az utazást és a kint tartózkodást kellett fizetnie.

Az asszony kezét természetesen továbbra sem engedte el az Oncompass Medicine. Az ügyintézésben Déri Júlia, a diagnosztikai laboratórium genetikai tanácsadója segített neki, akivel ő és a spanyolországi orvosok is folyamatos kapcsolatban álltak.

Az első lépés a legfontosabb

Amellett, hogy sok rákbeteg nem ismeri a lehetőségeit, sokan a gyógyulás felé vezető nehéz útra sem mernének lépni, ahogy azt Tari Katalin tette. Sokan még Budapestig is nehezen jutnak el, a külföldi utazástól pedig azonnal elzárkóznak. Bár az itthon elérhető szerek köre egyre bővül, egyelőre elképzelhető, hogy távolabb találják meg a legjobban bevethető kezelési módot, így a nyitottság életmentő lehet.

A gyógyulásban ilyenkor csakugyan kulcsfontosságú a kitartás: a kezelés esetleges mellékhatásai mellett az otthontól távol honvággyal is kell számolni. Tari Katalin először négy hónapot volt kint Malagában kevés pénzzel, nyelvtudás nélkül, mutogatással és fordítóprogramokkal kommunikálva, miközben csak az interneten tarthatta a kapcsolatot szeretteivel.

Bár többször került hullámvölgybe, orvosa, dr. Manuel Cobo azt mondja, mára a daganat teljesen visszaszorult. Már nem kell Spanyolországban élnie, de az utazás és a kezelés továbbra sem hagyható el, mivel azt nem lehet teljes bizonyossággal tudni, hogy az utolsó tumorsejt is elpusztult-e, de annyi biztos, hogy a rák radiológiai vizsgálattal sem mutatható ki a testében. Az út sikeres volt, Tari Katalin él és virul.

(Képek: Getty Images Hungary, Tari Katalin.)

Ezt is szeretjük