Ez a rovar az egyik legjobb fehérjeforrás - Magyarországon két egyetemista vágott bele a tenyésztésükbe

A rovarfehérjék tápanyagtartalma rendkívül magas, a hazai lakosság viszont nem szívesen fogyasztana belőle.

A tücsökfehérje
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Európai Unió területén 2021-től engedélyezett egy rovar, a lisztbogár élelmiszeripari felhasználása. Az engedélyezés sokakból felháborodást váltott ki, úgy vélik, gusztustalan bogarakat használni az élelmiszeriparban. Bár valóban nem egyszerű elvonatkoztatni az ízeltlábúak kinézetétől, fogyasztásuk nemcsak környezetbarát, hanem egészséges is. Számos bogár teljes értékű fehérjeforrás. A tücskök például mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazzák. Ezt a potenciált használta ki két magyar egyetemista is, amikor úgy döntöttek, tücsöktenyésztésbe kezdenek. 

A tücsök az egyik legjobb fehérjeforrás

A klímaváltozás, a víz- és a területhiány miatt egyre fontosabb, hogy fenntarthatóan étkezzünk, a tücsöktenyésztés pedig alacsony ökológiai lábnyommal rendelkezik. Nemcsak kitűnő tápanyagforrás, hanem környezetbarát is. A fogyasztásuk Thaiföldről indult, mára azonban számos nyugat-európai országot is meghódított. Mostanra több mint 2 milliárd ember fogyaszt rovarfehérjét.

GettyImages-1092668214
Fotó: Arisa Thepbanchornchai / Getty Images Hungary

Ezek az apró állatok teljes értékű fehérjeforrások, és mind a kilenc esszenciális aminosav - a hisztidin, az izoleucin, a leucin, a lizin, a metionin, a fenilalanin, a treonin, a triptofán és a valin is - megtalálható bennük. Magas proteintartalmuk pedig a csirke- és a marhahússal vetekszik:  100 gramm tücsökben átlagosan 20 gramm teljes értékű fehérje található. A tücsökpor nagy mennyiségben tartalmaz élelmi rostot és egészséges zsírt, valamint kalciumban, káliumban, cinkben, foszforban, magnéziumban, mangánban, rézben és vasban is gazdag. 

Gluténmentes, paleo és fenntartható

Tücskök tenyésztéséhez az ehető állatok tartásához képest 2 ezerszer kevesebb vízre, 15-ször kevesebb földterületre és 12-szer kevesebb takarmányra van szükség. De a CO2- és metánkibocsátásuk is minimális, és a testük körülbelül 80 százaléka felhasználható. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

A bogárból készült por semleges ízű, így könnyen alkalmazkodik szinte bármilyen recepthez. Hozzáadható turmixokhoz, joghurtokhoz, sütikhez, de feltűnésmentesen keverhető tésztákba is. Jó választás azok számára, akik valamilyen speciális étrendet követnek, például gluténmentesen vagy paleoétrend szerint táplálkoznak.

Magyarországon két egyetemista tenyészti 

Magyarországon két egyetemista fiú, Péter Dániel és Péter Bence döntött úgy, hogy tücsöktenyésztésbe kezd. Mára több ízesítésben gyártanak tücsökfehérjés fehérjeszeleteket Cricks nevű cégükkel. Dániel orvostanhallgatóként ásta bele magát a táplálkozástudomány mélyebb rétegeibe, és rájött, hogy a tücsökfehérje kiváló fehérjeforrás, és az emésztési folyamatokra is jó hatással van. Elsősorban az aktív életmódot kedvelő, sportoló és egészséges életmódot élő embereknek ajánlják. 

GettyImages-178618135
Fotó: jacktheflipper / Getty Images Hungary

Tücsökfarmjukat az uniós szabályozásoknak megfelelően működtetik, tehát megfelelnek az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) elvárásainak. A 2015-ben elfogadott új élelmiszer-rendelkezések alapján az EFSA az a hatóság, amely engedélyezi az új élelmiszer-kategóriákat, beleértve a rovarfehérjéket is.

Magyarországon 2023 elejétől jelentek meg kereskedelmi forgalomban a rovarfehérjék, az Agroinform.hu nem reprezentatív felmérése szerint azonban az emberek közel 70 százaléka sosem fogyasztana rovarfehérjét tartalmazó táplálékot. Tavaly januártól négy rovarfaj (sáska, lisztkukac, alombogárlárva és házi tücsök) is árusítható a boltokban élelmiszerként vagy élelmiszer-összetevőként (például fehérjelisztként), és további nyolc rovarfehérje vár engedélyezésre.

Ez az étel 50 fölött is garantáltan felturbózza az anyagcserét - 4 módszer az időskori elhízás ellen

A menopauza megjelenésével lelassulhat az anyagcsere, ami időskori elhízáshoz vezethet.

Elolvasom

(A képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük