4 népszerű élelmiszer, ami fokozhatja a rák kialakulását - Az elkészítésük módja is rengeteget számít

Néhány ételnek rákkeltő hatása lehet, és az sem mindegy, hogyan készíted el őket.

Rákkeltő ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A daganatos megbetegedéseknek számos típusa létezik, és a kialakulásuk oka is szerteágazó. Az életmód, a genetikai háttér, valamint más külső tényezők is hozzájárulnak a megjelenésükhöz. Ezek közül is az egyik legfőbb szempont az étrend. A helytelen táplálkozásról már számos tanulmány bizonyította, hogy növeli a rák kockázatát. Azonban az sem mindegy, milyen módon készülnek el az ételek. 

4 népszerű élelmiszer, ami fokozza a rák kialakulását 

Egyes élelmiszerek gyakori fogyasztása igazoltan növeli a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás kockázatát, amelyek közvetetten összefüggésbe hozhatók bizonyos ráktípusok kialakulásával is. Ezeknek az ételeknek az összetételén túl a feldolgozási eljárásuk is rákkeltő lehet, ezért nem mindegy, hogyan készülnek el. 

GettyImages-1300829761 (1)
Fotó: bymuratdeniz / Getty Images Hungary

A feldolgozott húsok többsége olyan anyagokkal van tartósítva, amelyek elősegítik a vastagbélrák kialakulását, egyes sült ételek pedig növelik az oxidatív stresszt és a gyulladást, ami szintén hozzájárul a daganatok kockázatához. 

Sült keményítőtartalmú ételek 

Amikor egy keményítőtartalmú ételt - például burgonyát vagy krokettet - magas hőmérsékleten sütnek, egy akrilamid, más néven prop-2-énamid nevű vegyület képződik. Ez fehér színű, szagtalan szilárd anyag, amely vízben és más oldószerekben is jól oldódik, ám rendkívül mérgező. Bőrirritáló és rákkeltő hatása is lehet, ami növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát. Akrilamidot tartalmazhat még kávé, különböző kekszek és kenyerek is. 

GettyImages-1285222510
Fotó: Yulia-Images / Getty Images Hungary

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal azt írja, az elfogyasztott ételekkel és italokkal bevitt akrilamid felszívódik a gyomor- és bélrendszerből, eljut a szervekbe, és a szervezetben zajló anyagcsere-folyamatok során átalakul. Az egyik fő anyagcseretermék a glicidamid. Feltehetően ez a vegyület okozza a kísérleti állatokban észlelt génmutációkat és tumorokat. Ha arra is kíváncsi vagy, melyek a legveszélyesebb E-számmal ellátott adalékanyagok az ételekben, ide kattintva elolvashatod

Egyes tejtermékek

Egy 2021-es kutatás szerint néhány tejtermék gyakori fogyasztása növelheti a prosztatarák kialakulásának kockázatát. A tej, a sajt és a joghurt növelheti az úgynevezett inzulinszerű növekedési faktor (IGF-1) szintjét, és ezáltal hatással van az agyalapi mirigy működésére. Az IGF-1 ugyanakkor a prosztataráksejtek szaporodásához is hozzájárulhatnak. A dió fogyasztása azért lehet hatékony a prosztatarák ellen, mert képes lebontani a szervezetben lévő IGF-1-et. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Cukor és ultrafeldolgozott élelmiszer

A magas cukortartalmú és ultrafeldolgozott élelmiszerek növelik a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás kockázatát. Egy 2023-as tanulmány szerint az olyan ételek, mint a fehér kenyér, a cukros pékáruk és sütemények, a fehér rizs és a cukros üdítőitalok elősegítik a gyulladást és az oxidatív stresszt, amelyek növelik bizonyos ráktípusok rizikóját. Ezeknek hatására nagyobb eséllyel alakul ki a szervezetben petefészek-, emlő-, méhnyálkahártya és vastagbélrák. A rákmegelőző ételekről ide kattintva olvashatsz

Innen tudod, hogy bekapcsolt a szervezeted védekező mechanizmusa - A fejfájás és az evési rohamok is lehetnek tünetek

Az üss vagy fuss reakció hosszútávon nagyon sok egészségügyi problémát okozhat.

Elolvasom

(A képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük