6 dolog, ami hajlamosít a trombózisra: az életmód is sokat számít a megelőzésben

Számos fontos dologra hívta fel a figyelmet a szakember trombózis után.

trombózis-kezelés2
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amennyiben valakinél mélyvénás trombózis lépett fel, úgy a kórházi tartózkodás után is fontos teendői vannak, hiszen a probléma hosszú távú (gyakran élethosszig tartó) terápiát, követést kíván.

Prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája elmondta, milyen vizsgálatok és teendők a legfontosabbak.

A trombózis okának kivizsgálása

Már a kórházban megkezdődhet a mélyvénás trombózis okának vizsgálata. Van, hogy nőgyógyászati problémára, daganatra derül fény. A kórházi tartózkodás után több vizsgálatra van szükség, mivel ha kiderül, mi is váltotta ki a vérrögöket, akkor megfelelő terápiával nagyobb eséllyel el lehet kerülni az újabb trombózist.

trombózis-kezelés3
Fotó: jamesbenet / Getty Images Hungary

Ehhez szükség van labor- és képalkotói vizsgálatokra, EKG-ra, angiológusi, kardiológusi, belgyógyászati, hematológusi, nőgyógyászati, esetleg immunológiai konzultációkra is, hiszen megannyi terület betegségei, kóros állapotai előidézhetnek trombózist. Gyakori, amikor például trombofília, szívprobléma, immunzavar, diabétesz, érrendszeri probléma áll a háttérben, ám előfordulhat, hogy nincs (vagy nem derül ki), mi idézte elő a trombózist.

Amennyiben kiderül az ok, akkor ha lehet, azt is kezelni szükséges!

- Negyven év alatt ez a tudományterület igen sokat fejlődött, és ma már a trombózisok molekuláris okait körülbelül 40%-ban igazolni tudjuk. Azonban amit nem tudunk még igazolni, azt is kell kezelni - teszi hozzá a professzor.

Hajlamosító tényezők:

  • túlsúly,
  • dohányzás,
  • sressz,
  • kevés folyadékfogyasztás,
  • fogamzásgátlók,
  • bizonyos gyógyszerek.

Fontos a kompressziós terápia

Trombózis után nagyon fontos az úgynevezett kompressziós terápia, melynek során felpezsdül a véráramlás, a keringés pedig a felületi vénákból - melyek összenyomódnak - a mélyebb erek felé terelődik. Azt, hogy milyen erősségű terméket, és mennyi ideig kell használni, arról a szakorvos dönt, hiszen több mindent kell figyelembe venni (ödéma, visszértágulatok, testsúly, ülőmunka, mozgás).

A cikk az ajánló után folytatódik

A véralvadásgátló kezelés is kulcsfontosságú a trombózis rövid és hosszú távú terápiájában. A véralvadásgátlóknak több fajtájuk is van: heparinok, kumarinszármazékok, NOAC/DOAC (új típusú véralvadásgátlók). Hogy melyikre van szükség, azt az orvos dönti el, ám általánosságban elmondható, hogy a kumarinszármazékokat biztonságosan lehet NOAC-készítményekkel helyettesíteni, hiszen ezeknek kevesebb a mellékhatásuk, nem kell INR-ellenőrzésre járni, és tartani az étel/gyógyszerkölcsönhatásoktól. Fontos azonban ismernünk a hatóságok által jóváhagyott indikációkat - például műbillentyűs betegek kezelésénél -.

INR-ellenőrzés és az életmód javítása

Az INR a nemzetközi normalizált arány. Mérése lehetővé teszi, hogy a világ különböző helyein értékelhető, összehasonlítható eredmények szülessenek. Mint már említettük, a kumarinszármazékoknál fontos a rendszeres INR-ellenőrzés a terápia hatásosságának ellenőrzése érdekében. Legtöbbször 2-3 közti érték az elvárt, ha ennél alacsonyabb, akkor hatástalan a kezelés, ha jelentősen magasabb, megnő a vérzés veszélye. A kumarinokkal végzett alvadásgátlás intenzitását az INR-eredmény diktálja, és nem az orvos ízlésére van bízva! Ha sikertelen a beállítás, akkor más kezelés indokolt - vagy a dózison kell változtatni, vagy a készítményen -.

trombózis-kezelés1
Fotó: Albina Gavrilovic / Getty Images Hungary

Trombózis után fontos odafigyelni az életmódra, hiszen a túlsúly, a kevés folyadékfogyasztás, az egészségtelen ételek mind hozzájárulnak a vérrögök kialakulásához. Ezenkívül érdemes rendszeres testmozgást beiktatni, egyrészt a súlyfelesleg leadása érdekében, másrészt ekkor a vérkeringés fokozódik, ami segít meggátolni a thrombusok létrejöttét. Trombózis után a küzdősportok kerülendők! Mivel lassan rekanalizálódó folyamatról van szó, a beteg türelme és együttműködése nélkülözhetetlen.

6 mindennapos szokás, ami súlyosan károsítja a vénáid

A vénák egészségére a mindennapok során sem árt figyelni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük