6 mindennapos szokás, ami súlyosan károsítja a vénáid: nem csak a hosszas ülés növeli meg a visszérbetegség kockázatát

A vénák egészségére a mindennapok során sem árt figyelni.

visszérbetegség
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ember olykor bele sem gondol, hogy a mindennapok során végzett cselekvései hogyan hatnak az egészségére. Pedig bizonyos szokások, tűnjenek bármennyire aprónak vagy súlytalannak, idővel egészségkárosító tényezőkké válhatnak. 

A vénák kóros gyengülésével járó visszérbetegség kialakulásában nem csak az öröklött hajlam játszhat szerepet, a hátterében olyan okok is meghúzódhatnak, amelyeket némi odafigyeléssel ki lehetne küszöbölni. Bár sokan úgy gondolják, hogy a kidudorodó, kanyargós visszerek még legrosszabb esetben is csak esztétikai problémát jelentenek, amit esetleg megpróbálnak takargatni, a valóság az, hogy ilyenkor romlik a vérkeringés, és fokozódik a trombózisveszély.

Vénakárosító szokások

Visszérbetegség esetén a vénákban található billentyűk nem működnek megfelelően, ennek eredményeképpen kitágulnak, károsodnak az erek. Ahogy halad előre a betegség, egyre kellemetlenebb tünetekkel járhat, estére általánossá válhat a lábdagadás, a lábak elfáradása, majd néhány év múlva már láthatóak is lesznek a kacskaringós, dudoros visszerek.

A probléma elhanyagolása pedig akár súlyos lábszárfekélyben is kicsúcsosodhat, így nem ajánlott kibújni a kezelés alól. A kórkép, amely Magyarországon is nagyon sokakat érint, családi halmozódást mutat, az öröklött hajlam gyakran játszik fontos szerepet a kialakulásában. Az is előfordulhat, hogy trombózis miatt jelentkezik a probléma. Viszont vannak olyan faktorok, amelyek az életmóddal kapcsolatosak.

Hosszas ülés vagy állás: bár elterjedt, hogy a keresztbe tett láb miatt alakulhatnak ki a visszértágulatok, az igazság az, hogy a hosszas ülés vagy állás vezethet a problémához. A vénák egészségéhez nem elég, hogy az ember a nap végén letudja a „kötelező” tornát vagy edzést, napközben is váltogatni kell a testhelyzetet, ülőmunka esetén óránként érdemes felállni és járni egyet, és a hosszas egy helyben állás is kerülendő. 

Túlzottan sós étkezés: a túl sok sófogyasztás fokozza a vízvisszatartást, ami jelentős nyomást gyakorol az erekre.

A mozgás kerülése: egy fárasztó nap után az ember nehezen veszi rá magát, hogy még sportoljon is valamit, de olykor még egy utcát sincs kedve lesétálni, sőt egy emeletet sem fellépcsőzni. Pedig a mozgás az egész szervezetre, így a vérkeringésre is nagyon jó hatással van. A vénás keringést a vénabillentyűkön túl az úgynevezett izompumpa is segíti. 

Dohányzás: alig van olyan betegség, amelynek a rizikófaktorai között ne szerepelne a dohányzás, a vénákat is károsítja, közvetlen hatásai közé tartozik a visszerek szűkítése, de a vérben található oxigén szintjének csökkenésén keresztül is roncsolja az ereket. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Legyintés a kockázati tényezőkre: az elhízás és a cukorbetegség már önmagában is olyan állapotok, amelyeket érdemes komolyan venni, hiszen az egész testre negatív hatással vannak. Mégis, sokan addig nem törődnek velük, ameddig konkrét, a mindennapi életet megnehezítő problémákban nem nyilvánulnak meg. A túlsúly és a diabétesz is megnöveli a visszérbetegség kialakulásának kockázatát.

A korai jelek figyelmen kívül hagyása: ha este picit fájdogál a láb, vizesedik, duzzad, kevesen rohannak egyből orvoshoz. Fontos viszont figyelembe venni, hogy a visszérbetegség nem egyik pillanatról a másikra alakul ki, akár évekig is tarthat, mire a látható elváltozások megjelennek, jobb tehát minél előbb lépni, hogy korán, a lehetséges szövődmények előtt megkezdődhessen a terápia. 

Szokások a vénák egészségének megőrzéséért

Az érrendszered egészségéért gondold át a táplálkozásod: fogyassz több rostban gazdag ételt, zöldséget, igyál több vizet, és kerüld a túlzott sózást, valamint a finomított cukrokban gazdag nassolnivalókat. Törekedj egy optimális testsúly megőrzésére. Napközben, például ha ülőmunkát végzel, támogasd a keringésed azzal, hogy olykor megemeled, felpolcolod a lábaidat, ha lehetőséged van rá, akár a falnak is támaszthatod őket, így kicsit megpihenhetnek a vénáid. Végül, de nem utolsósorban, kezdj el rendszeresen sétálni. Ez az alacsony intenzitású, könnyen végezhető mozgásforma az egyik legjobb módszer a vénás egészség megőrzéséhez, ráadásul nem kell hozzá semmi különös, csak egy pár kényelmes lábbeli, meg némi idő. Sétálj le egy-két buszmegállót, vagy járj egyet az ebédszünetben, már napi 30 perc gyaloglás rendkívül hasznos tud lenni!

8  élelmiszer az erek egészségéért

Az erek egészségére a táplálkozás is jelentősen hat. Míg a túlzottan sós ételeket kerülni kell, van néhány élelmiszer, amit pont az érproblémák megelőzése miatt érdemes fogyasztani. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük