Hallottál már a kirakatbetegségről? Komoly problémára is utalhat az állapot

A mélyvénás trombózis nem játék, épp ezért fontos időben felismerni az árulkodó jeleket.

trombózis3
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Lábdagadás, fájdalom, elszíneződés - tünetek, amelyek körültekintő kivizsgálást vagy akár azonnali kezelést igényelnek.

Prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája olyan gyakori panaszokra hívja fel a figyelmet, amelyek esetén fontos szakemberhez fordulni, hogy a komolyabb szövődmények megelőzhetők legyenek.

Amikor már a kisebb séta is fájdalmas

Az érszűkület jellegzetes tünete, ha már egy kevés séta is kellemetlen, kirakatbetegségnek is nevezik. Az érintettek körében ugyanis terhelésre, járásra fokozódik a lábfájdalom, ami miatt már kisebb távok megtétele után is megállásra, pihenőre kényszerülnek.

trombózis2
Fotó: ChesiireCat / Getty Images Hungary

Innen ered az elnevezés, úgy tesznek, mintha minden üzlet előtt megállnának és nézelődnének. A helyzet azonban komoly, az érszűkület ugyanis fokozott trombóziskockázattal jár.

Apró, vörös pöttyök a lábszáron

Az ITP, vagyis idiopátiás trombocitopéniás purpura immunológiai okokból fellépő vérlemezkehiány. Az immunrendszer hibás működése miatt csökken a vérlemezkék száma. A betegség tünetei a vérzékenységgel függenek össze: a bőrön pontszerű bevérzések, kékes-lilás foltok jelennek meg anélkül, hogy beütöttük volna valahova az adott testrészt. Emellett orrvérzés és ínyvérzés is jelentkezhet. Kezelés nélkül vérszegénység és életveszélyes belső vérzések is kialakulhatnak, ezért fontos a mielőbbi orvosi kezelés.

Bőrpír és meleg tapintás is jelentkezhet

A vénákban felületes és mélyvénás trombózis is kialakulhat. Előbbi esetében a bőr alatti vénákban alakul ki trombózis, tünetei a jelentős bőrpír és fájdalom, az érintett terület melegsége.

trombózis1
Fotó: bluecinema / Getty Images Hungary

Elsősorban az alsó végtagokon alakul ki. Felületes trombózis esetén a végtagot fontos mozgatni, gyulladáscsökkentő tartalmú gélekkel kezelni és kompressziós kezelést alkalmazni. Mivel a tünetei könnyen összetéveszthetők a más kezelést igénylő mélyvénás trombózis jeleivel - illetve a gyulladás ráterjedhet a mélyen fekvő vénákra is -, ezért a felsorolt panaszok észlelése esetén ajánlott felkeresni egy szakembert.

Kékes-lilás elszíneződés, lábdagadás, ödéma

A fájdalom mellett látványos tünetek is jelezhetik, ha mélyvénás trombózisról lehet beszélni. Mélyvénás trombózis során a vérrög elzárja a véráramlás útját, ami pangást, ödémát okoz. Emiatt az érintett végtag jól láthatóan duzzadt a másikhoz képest, és úgynevezett livid elszíneződés jelenik meg rajta, mely kékes-lilás-vörös színezetű, és nyomásra elhalványul.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ilyen tünetek esetén a végtagot nem szabad mozgatni, mert a vérrög leszakadhat, és a vénákban továbbvándorolva életveszélyes állapotot, tüdőembóliát is okozhat. Mélyvénás trombózis tünetei esetén sürgősségi orvosi ellátás indokolt, majd ezt követően fontos a kivizsgálás, a kiváltó okot megkeresni és kezelni, hogy a kiújulás megelőzhető legyen.

10 gyönyörű virág, ami rendkívüli gyógyhatással bír: így fogyaszd őket az egészségedért

A gyönyörű és teába is kiváló virágok védik az egészséget.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük