Fájdalom trombózis után: nagyon komolyan kell venni, mert újabbat jelezhet
Sokan nem veszik komolyan a trombózis szövődményeit, pedig meg lehet előzni a kellemetlenségeket.

trombozis3
beauty and style
Top olvasott cikkek

A poszttrombotikus szindróma a mélyvénás trombózis egyik gyakori szövődménye, mely nemcsak újabb trombózisok melegágya, hanem az érintett végtag fájdalmának oka is, ezért nem szabad félvállról venni a problémát.

Prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája az állapot elkerülését ismerteti.

A tönkrement vénabillentyűket kezelni kell

Mélyvénás trombózis után nagyon fontos az állapot akut és krónikus terápiája. Ez utóbbi a szövődmények elkerülése miatt is jelentős, ugyanis az állapot megfelelő kezelés nélkül tíz éven belül nagy eséllyel poszttrombotikus szindrómát - PTS-t - von maga után.

Vérrögök az erek falán
Vérrögök az erek falán
Fotó: Micro Discovery / Getty Images Hungary

Ez lényegében krónikus vénás keringési zavar, mely annak következménye, hogy a trombózis okát nem sikerült megszüntetni, a tönkrement vénabillentyűk ott maradnak, vénás reflux és vénás hipertónia lép fel, mely az apróbb erek megrepedését okozhatja. Ekkor az adott terület vérellátása romlik, mely fájdalomban, ödémában, visszértágulatokban, bőrelszíneződésben, esetleg fekélyben nyilvánul meg. Sajnos PTS esetén fennáll a veszélye újabb trombózisoknak!

Ahhoz, hogy a vér a megfelelő irányba áramoljon a vénákban, szelepekre, billentyűkre van szükség. Amennyiben ezek megsérülnek, a vér nem képes megfelelően áramlani, ez okozza a vénás refluxot.

A megelőzésen a hangsúly

Az állapot kezelése igen időigényes, nehézkes és költséges, főleg, ha már súlyos fekély is kialakult, így a hangsúly a prevención van. A PTS elkerülésének leghatékonyabb módszere a megfelelő alvadásgátlás a szükséges ideig, ami gyakran a beteg élete végéig szól.

trombozis2
Fotó: wakila / Getty Images Hungary

Ezenkívül szükség lehet még kompressziós terápiára a keringés javítása céljából, ez lehet rugalmas pólya, valamint kellő erősségű kompressziós harisnya. A betegnek a trombózis után fokozottan ügyelnie kell az életmódjára, a túlsúly leadására, kellő mennyiségű folyadék bevitelére, a dohányzás abbahagyására, és lábának tisztán tartására - fontos, hogy a lábkörömgomba mindenképp kezelendő!

A szakember javaslata a megelőzésre

Nem lehet elmenni a rendszeres testmozgás fontossága mellett sem, hiszen ekkor nemcsak a súlyfeleslegtől szabadulhat meg az illető, hanem a keringésére is igen jótékony hatást gyakorol.

A cikk az ajánló után folytatódik

A PTS elkerülés érdekében nagyon fontos az, hogy az INR értéke az orvos által meghatározott tartományban maradjon, ami általában 2-3. Érdemes tudni, ha a beteg életének kevesebb, mint 80%-át élte le INR 2-3 között, a PTS kialakulására nagy az esély - figyelmeztet prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája, aki hozzátette, hogy az állapot elkerülése érdekében javasolt bizonyos ideig a kompressziós terápiát alkalmazni, valamint rendszeresen mozogni a vénás keringés fokozása érdekében.

Gyógyítják a szív- és érrendszeri betegségeket: 8 magyar gyógyfürdő, ami csodát tesz a testtel

A magyarországi gyógyvizek a szív- és érrendszeri betegségek kiegészítő kezelésére is alkalmasak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük