Arzén mint diétás csodaszer: meghalhattál tőle, de legalább lefogytál

A tökéletes álomalak mindig is nagy vágya volt a nőknek, ezért pedig képesek voltak a legbrutálisabb módszereket is bevállalni.

dieta-tortenelem4 (1)

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár az ókorban a dús idomú, telt női alkat volt a szépségideál, az ezt követő időkben sokat változott a nők testének megítélése. Már a középkorban is a karcsú vonalakat tartották vonzónak, de a reneszánsz időkben ez csak még jobban fokozódott: a minél vékonyabb, fűzőkkel leszorított derék minden nő álma volt.

A sudár alak elérése a későbbi időkben sem változott, gondoljunk csak Sissire, aki folyamatos koplalással érte el, hogy mindenki elismerje szépségét. Az őrült diéták mellett azonban még sok olyan fogyókúrás módszert alkalmaztak a történelem során, amik mai szemmel már nagyon bizarrnak tűnnek, nem beszélve arról, hogy mennyire veszélyesek.

Szalagférgek

A viktoriánus korban a nők imádták a hatalmas szoknyákat és a fűzőket, sokszor nem is foglalkoztak azzal, hogy sérülhetnek a belső szerveik, és a lehető legszorosabbra húzták, így nem csoda, hogy sok nő lett rosszul már néhány perc álldogálás után is.

A rosszulléteknek azonban egy másik oka is volt, ami talán még ijesztőbb a fűzőnél. Már abban az időben is rájöttek, hogy ha szalagféreg kerül a bélrendszerbe, az súlyvesztéssel jár, ezért direkt, élve fogyasztották a parazitákat. Ez az eljárás azért is lett nagyon népszerű, mert azt gondolták, hogy bármit megehetnek, hiszen a szalagférgek miatt így is fogyni fognak. A fogyás mellett azonban émelygés, rossz közérzet, hányinger, hányás is társulhat a gusztusosnak nem nevezhető módszerhez, nem beszélve arról, mennyire veszélyes, ha paraziták élnek a bélrendszerben. Az őrület azonban még ma is utolér pár elvakult fogyni vágyót, állítólag Khloé Kardashian nagy fogyásának egyik titka is a szalagféreg volt.

Ecetdiéta

Az 1800-as évek elején bizarr fogyókúra terjedt el a briteknél, ami nem mástól, mint az angol romantikus irodalom egyik legnagyobb alakjától, Lord Byrontól eredt. A költő meg volt győződve arról, hogy kövér, és a genetikája miatt hajlamos a hízásra, ezért mindennap ecetet ivott, és ebben áztatott krumplit evett. Úgy gondolta, hogy ezzel az eljárással megtisztítja a szervezetét, nem törődve a mellékhatásokkal, mint a hányás és hasmenés.

Lord Byron
Lord Byron
Fotó: GeorgiosArt / Getty Images Hungary

Byron igazi véleményvezérnek számított, óriási hatással volt a kor fiataljaira, mindenki olyan sápadt, vékony kinézetet szeretett volna elérni, amilyen neki volt, így nem csoda, hogy az ecetdiéta is gyorsan elterjedt. A költő halála után is fennmaradt a diéta, hiába károsította a belső szerveket a savas folyadék. Ez még Viktória királynő idején is így volt, aki aggodalmát fejezte ki a veszélyes diéta miatt.

Fogyás arzénnal

Sok gyógyszerész már a 19. században rájött, hogy milyen kiaknázatlan terület a fogyókúrák világa, így a mai „csodatabletták” őseit kezdték el gyártani, de még kevesebbet tudtak a veszélyes anyagokról, mint manapság, így nem meglepő, hogy az arzént is felhasználták ezekhez a készítményekhez. Az arzént többek között patkánymérgekhez használták, nagy dózisban fogyasztva az embernél rákot, cukorbetegséget, májkárosodást idézhet elő, de a mérgezés miatt már a betegségek kialakulása előtt okozhat halált is.

dieta-tortenelem3
Fotó: ManuelVelasco / Getty Images Hungary

Az 1800-as években - hasonlóan az amfetaminhoz - anyagcsere-gyorsító és étvágycsökkentő szerként reklámozták, és bár ezek a tabletták nem tartalmaztak nagy mennyiségben arzént, sokan fel szerették volna gyorsítani a fogyást, így az előírtnál többet is bevettek, ami később komoly gondokat okozott.

Ma is léteznek brutális módszerek

A fogyni vágyók a mai napig képesek bármit megtenni a gyors fogyás érdekében, nem csoda, hogy így elszaporodtak a különböző diéták és fogyasztószerek, de sokan választják a műtéti beavatkozásokat is, mint a gyomorgyűrű vagy a zsírleszívás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Európát még nem hódította meg, viszont az Egyesült Államokban és Venezuelában is egyre többen hódolnak egy újfajta beavatkozásnak: a nyelvtapasz bizarr módon ígér súlyvesztést egy fájdalmas műtéti beavatkozás által.

A nyelvre felvarrt, hálószerű anyag érdes felülete megnehezíti a szilárd táplálékok fogyasztását és élvezetét, ezért a páciens sokkal jobban rá van kényszerülve a folyékony ételek és italok fogyasztására, ami egy hónap alatt 10-15 kilós fogyást is eredményez az eddigi tapasztalatok alapján. A tapaszt egy hónap után szintén műtéti úton távolítják el, egy ilyen beavatkozás pedig hatszázezer forintnak megfelelő összegbe kerül Kaliforniában.

10 fogyókúrás szuperétel, amiből érdemes sokat fogyasztani

Nem kell brutális módszerekhez folyamodni, a fogyáshoz az egészségen át vezet az út.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük