Érdemes komolyan venni a gombócérzetet a torokban - Komoly betegséget is jelezhet
Nemcsak a vírusfertőzések miatt lehet kellemetlen érzés a torokban, más betegségek is okozhatják.

torokfajas1
beauty and style
Top olvasott cikkek

A torokfájás sose kellemes, de a most kialakult járványhelyzet miatt még több figyelem irányul a különböző légzőszervi fájdalmakra, a szakember szerint azonban nem kell feltétlenül fertőzésveszélyre gondolni a gombócérzés esetén.

Globus pharyngeus-nak nevezik, ha valaki fájdalommal nem járó csomót, duzzanatot érez a torkában. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa a betegség lehetséges okairól beszélt.

Nem csak a fájdalom jelezhet bajt

Sokan azt gondolják, ha nem fáj, a torok nem vörös, egyéb panasz sincs, akkor a „gombóc” sem valódi. Eközben a kellemetlen érzés megmarad, a mindennapokban is zavaróvá válik.

torokfajas3
Fotó: Laurence Monneret / Getty Images Hungary

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy az érintettek beszéd közben gyakran köszörülik a torkukat, vagy nehezebben vesznek levegőt, rosszul viselik a zárt ruházatot- igazgatják a nyakkendőt, garbót. Az egyre zavaróbb tünetek miatt már az is megkönnyebbülést jelent, ha az orvos elmondja, hogy a problémájuk valós, és jó eséllyel kezelhető.

Több betegség is lehet a háttérben

A fül-orr-gégészeti vizsgálat során többek között áttekintik a gége, garat, hangszalagok, mandulák állapotát is – mondja Holpert doktornő. A gombócérzés gyakran valamilyen gyulladásos folyamat szövődményeként jelentkezik: garat-, mandulagyulladás, krónikus arcüreggyulladás, hátsó garatfali csorgás miatt érzékenyebb lehet a garatnyálkahártya.

torokfajas2
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

Ha itt nem látható elváltozás, akkor az egyik leggyakoribb kiváltó ok a túlzott gyomorsav-termelődés, ami savcsökkentő készítményekkel kezelhető. A nyelőcső motoros rendellenességei is okozhatják a tüneteket, ilyenkor gyakran társul nyelési nehézség is a gombócérzés mellé.

Komoly gondok is lehetnek a gombócérzet hátterében

A pajzsmirigy-betegségek tüneteként is gyakran jelentkezik ilyen panasz, így érdemes ebbe az irányba is vizsgálódni, különösen, ha fáradékonyság, idegesség, hízás vagy fogyás, hajhullás, bőrszárazság is jelentkezik.

A helytelen beszédtechnika, feszes nyakizomzat következtében is kialakulhat a globus-érzés. A tüneteket azért sem szabad figyelmen kívül hagyni, mert a nyelési nehézség, gombócérzés daganat jele is lehet.

A beszéd- és hangterápia is segíthet

Az esetek egy részében a kivizsgálás során nem lehet szervi elváltozást kimutatni, ilyenkor pszichológiai tényezők merülnek fel kiváltó okként. Tartós stressz, trauma, családi vagy munkahelyi konfliktusok miatti idegesség is okozhat ilyen tünetet.

A cikk az ajánló után folytatódik

A stresszkezelési technikák elsajátítása, esetleg pszichológus segítsége is megoldást jelenthet ebben a helyzetben. A torok- és a hangszalagok izomzatának megfelelő használata, lazítása beszéd- és hangterápia segítségével megtanulható, így ez is hatékony segítség lehet a gombócérzés elmulasztásához.

Gyógynövények a torokfájás ellen

A torokgyulladás ellen több erős gyógynövény hatékonyan bevethető.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük