Ennyi tojást ettek egy héten, 60 százalékkal csökkent náluk a szívbetegségek kockázata - Új kutatás meglepő eredménnyel
A tojás és a szívbetegségek kapcsolatát számos kutatás vizsgálta, egy nemrégiben megjelent biztató eredményre jutott.
A tojás megítélése igencsak hullámzó, hol egészséges, kiemelkedő fehérjeforrásként, hol az érrendszert károsító élelmiszerként emlegetik. Sokáig tartotta magát az az elképzelés, miszerint megemelheti a koleszterinszintet, így a betegeket óvatosságra intették.
Tény, hogy a tojás koleszterintartalma magas, ez azonban úgy tűnik, hogy nem növeli az értékeket. A probléma inkább a telített és transzzsírsavakban bővelkedő táplálékokkal van, például a tojással gyakran együtt fogyasztott baconnel. A szakértők feltételezik, hogy ezek az ételek hangsúlyos szerepet játszhattak azokban a kutatásokban is, amelyek kapcsolatot találtak a szívbetegségek magasabb valószínűsége és a tojás között. Egy nemrégiben publikált vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy a tojásfogyasztás még csökkentheti is kardiovaszkuláris kórképek kockázatát.
A tojás és a szívbetegségek
2022 decemberében a Nutrients szaklapban publikálták a görög kutatást, amely szerint heti 1-3 tojás elfogyasztása több mint a felére, 60 százalékkal csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a tojásfogyasztásnak védő szerepe lehet a kardiovaszkuláris kórképekkel szemben, ha egészséges, telített zsírsavakban szegény diéta részét képezi.
A vizsgálat 2001-ben indult 3042 alany, 1514 egészséges férfi és 1528 egészséges nő bevonásával. A férfiak esetében az átlagéletkor 46, a nőknél 45 év volt. Az utolsó állapotfelmérés 2011-2012-ben történt, ekkor 2020 fő adatait elemezték. A kutatók arra kérték a résztvevőket, hogy számoljanak be a havi tojásfogyasztásukról, önmagában vagy akár egy étel összetevőjeként.
Míg heti 1-3 tojásnál 60 százalékos csökkenést figyeltek a kardiovaszkuláris betegségek valószínűségének tekintetében, addig heti 4-7 tojásnál 75 százalékos csökkenést. Az egyéb faktorokat, szociodemográfiai, klinikai és életmódbeli tényezőket figyelembe véve viszont a heti 1-3 tojást látták a legjobbnak.
A kiegyensúlyozott, szívvédő diéta része lehet
A Medical News Todaynek nyilatkozó szakértő, dr. Andrea Zivkovic szerint a tanulmány önbevallásos jellege megkérdőjelezhetővé teszi az eredményt. Szerinte a valódi kérdés az, hogy mit nem ettek azok az emberek, akik arról számoltak be, hogy heti 1-3 tojást fogyasztottak el. A kutatás nem veszi figyelembe a tojással helyettesített élelmiszereket, például a vörös húsokat vagy a pékárukat.
A résztvevők telített zsírszintje alapján dr. Zivkovic úgy gondolja, hogy valószínűleg kevesebb vörös húst és más telített zsírban gazdag húst ettek. A tojás tehát segíthetett abban, hogy kevesebb, a szív- és érrendszer számára káros élelmiszer kerüljön a tányérjukra. A szakember szerint a hiányzó kontextus nélkül nehéz értelmezni a kutatók által látottakat.
A tojás jó forrása a B2- és a B12-vitaminnak, illetve a szelénnek is, ezek a tápanyagok pedig támogatják a kardiovaszkuláris rendszer egészségét. Így aztán a táplálék a változatos, kiegyensúlyozott étrend részeként hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kivédéséhez, ám a mennyiségre és az elkészítés módjára mindenképp oda kell figyelni.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Természetesen ellentétes hatás várható akkor, ha bő zsiradékkal, sok sóval, szalonnával készül a tojásrántotta. A Mayo Clinic szerint egy egészséges ember heti hét tojást megehet anélkül, hogy növelné a szívbetegségek kockázatát, de akad olyan kutatás is, ami a cukorbetegséggel élőknél ezt a mennyiséget már problémásnak találta.
8 élelmiszer, ami kórosan magas koleszterinszinthez vezethet
Egyes élelmiszerek jócskán emelhetik a koleszterinértékeket, így aztán jobb velük vigyázni, különösen már diagnosztizált eltérés esetén. A telített zsírsavakban gazdag táplálékokat például érdemes mértékkel fogyasztani.
8 élelmiszer, ami kórosan magas koleszterinszinthez vezethet: oda kell figyelni rájuk
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!
- tojás
- cukorbetegség
Hogyan hat a cukorbetegek szervezetére a tojás? Nem mindegy, hogy készítik el
- koleszterin
- mediterrán étrend
A 4 legjobb étrend, ami bizonyítottan csökkenti a koleszterinszintet: nem az önsanyargatásról szólnak
- egészség
- koleszterin