Öt gyakori tévhit a rákról, amit nem árt tudni: onkológus szakorvos sorolta fel

A rákkal kapcsolatban számos tévhit kering, amikről az igazságot onkológus szakorvos tárta fel.

GettyImages-962659624
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rák szó mindenkiből erős érzelmeket vált ki, és a legegészségesebbekben is szorongást kelt. A félelmek egy része abból is adódik, hogy számos tévhit, pontatlan információ él a köztudatban a daganatos megbetegedésekről, illetve azok rosszindulatú formájáról, a rákról. De vajon mennyire megalapozottak ezek a vélemények? 

- A rákkal kapcsolatos tévhitek eloszlatása rendkívül fontos a daganatos megbetegedések megfelelő időben történő felismeréséhez és kezeléséhez, hiszen ha hiedelmektől rettegünk, akkor a rendszeres ön- és szűrővizsgálatoktól is ódzkodhatunk. Azonban mivel világszerte több mint 10 millióan halnak meg évente a rák valamely típusában, ezeknek a vizsgálatoknak a jelentősége egyre nagyobb a rákgyógyításban - mondta dr. Kocsis Judit PhD, a Budai Egészségközpont onkológus szakorvosa.

A rák mindig halálos

A leggyakoribb hiedelem, mely szerint a rákos megbetegedések mindig halállal végződnek, téves: a legtöbb rákfajta attól függően, hogy mikor fedezik fel, kezelhető, gyógyítható, sőt vannak olyanok is, például a hererákok és a limfómák egyes típusai, amelyek még előrehaladott stádiumukban is legyőzhetőek.

A szűrővizsgálatok szerepe tehát kulcsfontosságú, hiszen az idejében diagnosztizált, vagyis korai stádiumban kiszűrt emlő-, vastagbél-, prosztata- és bőrrák a legtöbb esetben eredményesen gyógyítható.

A rák miatt kihullik a haj

Ez csupán részigazság, hiszen magától a daganatos megbetegedéstől nem hullik ki a haj. Azonban több olyan rákellenes kezelés létezik, például a kemo- és sugárterápia, amely a haj átmeneti elvesztésével jár. Ugyanakkor a daganatterápiák között is vannak olyanok, amelyek egyáltalán nem okoznak hajvesztést: a kemoterápiák egy része, valamint a célzott kezelések jó része is ilyen.

A rák fertőző

A rák semmilyen esetben sem fertőző, nem kaphatjuk el érintkezés, testváladék vagy cseppfertőzés útján. Ennek a tévhitnek csak annyi igazságtartalma van, hogy léteznek olyan vírusfertőzések, amelyek növelhetik a rák kockázatát. A legismertebb példa erre a humán papilloma vírus (HPV), ami a méhnyakrák és a szájüregi, garati daganatok fokozott kockázatával jár.

GettyImages-1173647425

Hasonlóan fokozza a gégerák és egyes limfómák veszélyét az Epstein-Barr-vírusfertőzés. A fertőzés és az elváltozás kialakulása között viszont évtizedek is eltelhetnek. Ez az összefüggés természetesen nem jelenti azt, hogy minden esetben daganatos folyamatot indít el az ezekkel a vírusokkal való fertőzöttség, de jó tudni erről a kockázatról is.

A rák mindig fájdalmas

Vannak olyan daganatfajták is, amelyek még előrehaladott állapotukban sem okoznak fájdalmat. Ezért is van különös jelentősége a rákszűréseken való részvételnek, hiszen így a tünetmentes elváltozásokra is idejében fény derülhet. A fájdalommal együtt járó rákfajták kezelésének fontos része a fájdalom hatékony csillapítása.

„Anyukám rákos volt, ezért biztos én is az leszek”

Ez így nem igaz: nem minden rákbeteg családjában volt korábbi előfordulás, és nem feltétlenül lesznek az ő családtagjai betegek. Vannak azonban olyan rákfajták, mint az emlőrák vagy a vastagbéldaganat, amelyeknél valóban felmerül a hajlam örökölhetősége: minden egyes közeli családtag érintettsége kis mértékben növeli a többi családtag veszélyeztetettségét.

A cikk az ajánló után folytatódik

A rák kifejlődése ezekben az esetekben sem elkerülhetetlen, hiszen az elváltozás rendszeres rákszűréssel már korai stádiumban diagnosztizálható, és minél korábbi stádiumban derül fény a betegségre, annál nagyobb a gyógyulás valószínűsége. Genetikai vizsgálattal, idejében felismerve az ilyen típusú rákos megbetegedések jó eséllyel megállíthatóak.

Melyek a javasolt szűrővizsgálatok?

Nőknek az emlődiagnosztika, tehát a fizikális vizsgálat, az ultrahang és a mammográfia, emellett a méhnyakrákszűrés, melybe beletartozik a cytológia, az ultrahang és a nőgyógyászati szakorvosi vizsgálata. Férfiaknak pedig a prosztatarákszűrés.

GettyImages-1176910134

Mindkét nem számára javasolt szűrések

  • Tüdőszűrés CT-vel,
  • melanómaszűrés,
  • digitális anyajegyszűrés,
  • hasi és kismedencei ultrahang,
  • vastagbélrákszűrés.

10 növény, ami segít megelőzni a daganatok kialakulását

A következő zöldségeket az egészség megőrzése és a daganatos kórképek prevenciója érdekében is ajánlott az étkezés rendszeres részévé tenni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük