Cisztákat és hajhullást is okozhat nőknél a tesztoszterontúltengés - 6 tünet, amire oda kell figyelni

A nők szervezetében is fontos szerepet játszik a tesztoszteron, de túltengése kellemetlen tünetekkel járhat.

hajhullás
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tesztoszteron androgén, vagyis férfi nemi hormon, de nők szervezetében is termelődik, főleg a petefészekben, mellékvesékben, zsírsejtekben és bőrsejtekben.

Nem véletlenül, ugyanis a női testi és lelki egészség fenntartásában is fontos szerepet játszik, ezért a tesztoszteron vérben megtalálható szintje beszédes érték.

A tesztoszteron szerepe a női szervezetben

A tesztoszteron fontos szerepet játszik a női egészség fenntartásában. Befolyásolja a hangulatot, a nemi vágyat, a csontok sűrűségét is. Hiányában vagy túltelítettségében a női test különböző kellemetlen tüneteket produkál, ami a külső megváltozásában is megnyilvánulhat, de zavart menstruációs ciklust is produkálhat.

Aknék megjelenése

Ha egy nő szervezetében túltermelődik a tesztoszteron, azt bőre szokatlanul erős zsírosodásáról, fájdalmas aknék és pattanások megjelenéséről is észreveheti. Jellegzetesen a nyakon, az arcon, a mellkason, a háton és a vállakon jelennek meg, hiszen ezeken a területeken van a legtöbb faggyútermelő mirigy. Az aknék pattanások, nyílt vagy zárt comedók és bőrciszták képében is jelentkezhetnek.

GettyImages-539247835
Fotó: stock_colors / Getty Images Hungary

Szokatlanul erős szőrösödés

Az erős szőrnövekedés is jele lehet a tesztoszteron túltermelődésének a női szervezetben. Egyik fajtája a hirsutizmus, mely a hormonérzékeny testtájékok szőrösödését jelenti, de leggyakrabban az arcszőrzet férfias mintában való fokozott növekedését értik alatta.

Férfias kopaszodási minták

A hajhullás önmagában is lelki terhet jelent a nőknek, főleg, ha ez férfias kopaszodási minták szerint történik. Kóros mértékűnek a jelenség akkor tekinthető, ha naponta több mint 150 hajszál hullik ki, viszont 70 és 100 között még normális mértékű hajhullásról beszélnek.

GettyImages-1198928397
Fotó: Slavica / Getty Images Hungary

Nemi szervet érintő rendellenességek

A rendszertelen menstruációs ciklus, az elmaradó vérzés is jelezhet tesztoszterontúltengést. Később, ha nem kezelik, előfordulhat terméketlenség, vetélés, különböző ciszták megjelenése, amit fájdalom és feszülő érzés is kísérhet.

Másodlagos nemi jellegek megváltozása

A tesztoszterontúltengés gyakran előforduló tünete lehet a láthatóan kisebbedő mellméret és feltűnően mély hangszín is, de az izomzat is tömörebbé, nehezebbé válhat idővel. Azoknál, akiknél ez a hormonális rendellenesség fellép, sokszor figyelhető meg változás a másodlagos nemi jellegeiket érintően.

Hangulatingadozások

A fokozott hormontermelődés következtében a nők nemi vágya csorbulhat, hangulatukat erős ingadozás jellemezheti. Gyakrabban fordulnak elő szorongásos és depressziós tünetek is.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tesztoszterontúltengés kezelése

A tesztoszteronproblémákat, így a túltengést is ahhoz igazodva kezelik, hogy mi okozza, endokrinológus szakember segítségével állítható be a hormonszint. 

Ilyen egy női test szőrtelenítés nélkül

Ma már szinte alapvető elvárás a nők felé az, hogy teljesen csupasz és szőrtelen legyen majdnem az egész testük. Aki pedig nem borotválja rendesen például a lábát vagy a hónalját, azt rosszalló tekintetek fürkészik az utcán.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük