Erős, látható szőrszálak az arcon vagy a hason - Mire figyelmeztet a nőknél a túlzott szőrnövekedés?

A túlzott szőrnövekedés olyan egészségügyi problémákat jelezhet, melyekre oda kell figyelni.

no tukorben cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A női testen is teljesen normális a szőrnövekedés, melynek mértéke egyéntől függően mindenkinél eltérhet. Vannak, akik például csak szőke pihéket látnak a karjukon, arcukon, de olyanok is, akik jól észrevehető szálakat.

Ha azonban a szőrösödés tényleg igen erőteljes, a szőrszálak megváltoznak, vastagodni, erősödni kezdenek, vagy olyan helyeken jelennek meg, mint például a has vagy az arc, az problémára figyelmeztethet. Ezért, ha ilyet tapasztal valaki, mindig érdemes utánajárni a kiváltó okoknak. A következő rendellenességek, változások és betegségek állhatnak a jelenség mögött.

A hormonegyensúly felborulása lehet a legfőbb ok

A hasonló tünetek mögött leggyakrabban hormonális rendellenességek állhatnak. Előfordul, hogy csökken az ösztrogénszint, és túlsúlyba kerülnek a férfi nemi hormonok. Tesztoszterontúltengés esetén általában a száj fölött és a köldök környékén bukkannak fel a sötétebb szőrszálak, de az arc oldalsó részén és a karokon, a lábakon is megerősödhetnek.

Akkor is felborulhat az egyensúly, ha a mellékvese nem működik megfelelőképpen. Ez három különböző hormoncsoportot termel, többek közt az adrenalint és a kortizolt is, melyek hozzájárulnak a szervezetet ért stresszhelyzetek kezeléséhez és a normális hormonszint fenntartásához. Ha azonban ezek mennyisége megváltozik, annak egyik legfőbb eredménye a fokozott szőrnövekedés. Mindemellett tapasztalható még ilyenkor hízás, izomgyengeség, fejfájás és magas vérnyomás is.

Policisztás ovárium szindróma

PCOS, azaz policisztás ovárium szindróma szintén állhat a háttérben. Ez egy több szervet is érintő, összetett hormonális betegség, melynek során a petefészek kérge alatt ciszták jelennek meg, de nemcsak erre a területre, hanem az egész testre kihat. A betegség során megnő a tesztoszteronszint, és sokszor örökletes cukoranyagcsere-zavar miatt alakul ki. A probléma igen változatos tüneteket okoz, többek közt az arcon és a hason megjelenő szőrszálak is ezek közé tartoznak. Emellett a legtöbben tapasztalnak még rendszertelen, nagyon fájdalmas menstruációt, pattanásokat, hangulatingadozásokat és alvási nehézségeket is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ritkább kiváltó okok

A gyakori okok mellett ritkábban előforduló betegségek is lehetnek a tünetek kiváltói. Ilyen lehet például a mellékvesekéreg túlműködésével járó Cushing-szindróma, a petefészek- vagy mellékvesetumor, vagy éppen az agyalapi mirigyen található daganat. Ezeken kívül pedig bizonyos gyógyszerek is eredményezhetnek fokozott szőrnövekedést. Van, hogy a nem megfelelő fogamzásgátló a hibás, de a szteroidok, a progesztinek, illetve bizonyos vérnyomáscsökkentők is járhatnak ilyen mellékhatásokkal. 

Az erős, vastag és jól látható szőrszálak megjelenése esetén mindenképpen ajánlott orvoshoz fordulni, aki először valószínűleg vért vesz, majd a laboreredmények segítségével megállapítja a problémát, vagy eldönti, milyen további vizsgálatokra van még szükség, hogy feltárja a mögöttes okokat.

A hormonzavarok bőrtünetei

Nemcsak a fokozott szőrnövekedés lehet a hormonproblémák tünete. Ezen kívül is számos olyan problémát okoznak, melyek miatt sokan nem fordulnak orvoshoz, pedig kellene. Hogy pontosan mi utal a férfi nemi hormonok túltengésére, ösztrogéndominanciára vagy a mellékvese-, esetleg a növekedési hormonok problémáira? A következő képeken megnézheted.

Ezt is szeretjük