Mennyi a testtömegindexed? Így befolyásolja a szívelégtelenség kockázatát

Drasztikusan növelheti a betegségek kockázatát az elhízás egy új kutatás szerint.

elhizas 2

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Drasztikusan növelheti a betegségek kockázatát az elhízás egy hosszú távú, nagy létszámú brit tanulmány szerint. A kutatást az Európai Elhízástudományi Kongresszus, az ECO glasgow-i éves ülésén mutatták be.

A tanulmány több mint 2,8 millió brit felnőtt adatait elemezte. Az eredmények azt mutatták, hogy, akiknek 30-35 közötti a testtömegindexük - a testmagasság és a testtömeg hányadosa -, azoknál 70 százalékkal nagyobb a szívelégtelenség kockázata, mint a normál súlyúaknál. Elhízottnak a 30 BMI felettiek számítanak, egy 180 centiméteres, 100 kilogrammos, 45-54 éves férfi BMI-je 30,86.

Összefüggés a testtömegindex és a betegségek kockázata között

Akinek 35-40 közötti a BMI-je, annak a diabéteszkockázata majdnem kilencszer, az alvási légzéskimaradás, azaz apnoe kockázata pedig 12-szer nagyobb, mint a normál súlyúaké. A súlyosan elhízottak, 40-45 közötti BMI-sek 12-szer nagyobb valószínűséggel lesznek cukorbetegek, és 22-szer nagyobb az esélyük az alvási apnoéra. Ezek az emberek a szívelégtelenség, a magas vérnyomás és a magas vérzsírszint háromszoros kockázatával néznek szembe, valamint 50%-kal nagyobb eséllyel halnak meg idő előtt.

- Mivel az elmúlt harminc év alatt majdnem megháromszorozódott az elhízottak száma a világon, eredményeink súlyos közegészségügyi következményekre hívják fel a figyelmet - mondta el Christiane Haase, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók 2,8 millió adatot elemeztek

A kutatók több mint 2,8 millió felnőtt adatait elemezték, melyek a brit klinikai kutatási adatbázisból származtak, és a 2000-2018 közötti időszakot ölelték fel. A szerzők hangsúlyozták, hogy eredményeikből nem lehet szigorú ok-okozati összefüggést levonni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kitértek arra is, hogy a résztvevők úgy kerültek a tanulmányba, hogy orvosnál jártak, aki valamilyen indokkal megmérte a súlyukat. Hozzátették, hogy a kutatás eredményeit más, nem mért tényezők is befolyásolhatták.

Reggelik a stabil vércukorszintért

A cukorbetegségben sem lehetetlen változatosan reggelizni, ám a vércukorszint stabilan tartása érdekében jól kell összeválogatni a bevitt tápanyagokat. A 2-es típusú diabétesz esetén különösen fontos az ideális testsúly elérését is segítő diéta, de megelőzésként is hatásosak a következő fogások.

Képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük