Mennyi a testtömegindexed? Így befolyásolja a szívelégtelenség kockázatát
Drasztikusan növelheti a betegségek kockázatát az elhízás egy új kutatás szerint.

elhizas 2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Drasztikusan növelheti a betegségek kockázatát az elhízás egy hosszú távú, nagy létszámú brit tanulmány szerint. A kutatást az Európai Elhízástudományi Kongresszus, az ECO glasgow-i éves ülésén mutatták be.

A tanulmány több mint 2,8 millió brit felnőtt adatait elemezte. Az eredmények azt mutatták, hogy, akiknek 30-35 közötti a testtömegindexük - a testmagasság és a testtömeg hányadosa -, azoknál 70 százalékkal nagyobb a szívelégtelenség kockázata, mint a normál súlyúaknál. Elhízottnak a 30 BMI felettiek számítanak, egy 180 centiméteres, 100 kilogrammos, 45-54 éves férfi BMI-je 30,86.

Összefüggés a testtömegindex és a betegségek kockázata között

Akinek 35-40 közötti a BMI-je, annak a diabéteszkockázata majdnem kilencszer, az alvási légzéskimaradás, azaz apnoe kockázata pedig 12-szer nagyobb, mint a normál súlyúaké. A súlyosan elhízottak, 40-45 közötti BMI-sek 12-szer nagyobb valószínűséggel lesznek cukorbetegek, és 22-szer nagyobb az esélyük az alvási apnoéra. Ezek az emberek a szívelégtelenség, a magas vérnyomás és a magas vérzsírszint háromszoros kockázatával néznek szembe, valamint 50%-kal nagyobb eséllyel halnak meg idő előtt.

- Mivel az elmúlt harminc év alatt majdnem megháromszorozódott az elhízottak száma a világon, eredményeink súlyos közegészségügyi következményekre hívják fel a figyelmet - mondta el Christiane Haase, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók 2,8 millió adatot elemeztek

A kutatók több mint 2,8 millió felnőtt adatait elemezték, melyek a brit klinikai kutatási adatbázisból származtak, és a 2000-2018 közötti időszakot ölelték fel. A szerzők hangsúlyozták, hogy eredményeikből nem lehet szigorú ok-okozati összefüggést levonni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Kitértek arra is, hogy a résztvevők úgy kerültek a tanulmányba, hogy orvosnál jártak, aki valamilyen indokkal megmérte a súlyukat. Hozzátették, hogy a kutatás eredményeit más, nem mért tényezők is befolyásolhatták.

Reggelik a stabil vércukorszintért

A cukorbetegségben sem lehetetlen változatosan reggelizni, ám a vércukorszint stabilan tartása érdekében jól kell összeválogatni a bevitt tápanyagokat. A 2-es típusú diabétesz esetén különösen fontos az ideális testsúly elérését is segítő diéta, de megelőzésként is hatásosak a következő fogások.

Képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük