A korai szívroham kevésbé ismert kockázati tényezője: kulcsfontosságú az anya-gyerek kapcsolata
Kutatók szerint nemcsak a gének és az egészséges életmód felelősek a szív egészségéért.

anya gyermek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Tehran Heart Center 2011-es tanulmánya szerint két és félszer gyakoribb a korai szívroham kockázata felnőtteknél, ha az egyik szülőnek negyvenévesen vagy előtte volt infarktusa, illetve hatszor gyakoribb, ha ötvenéves korára mindkét szülő átesett rajta.

Dr. Suzanne Steinbaum, a New York-i Lenox Hill Kórház kardiológusa szerint a gének fontos meghatározói a szívműködésnek, ezt sokan mégsem veszik figyelembe, vagy nem szívesen beszélnek a témáról. Bár az öröklött dolgokra nincs kihatásunk, a szakorvos úgy véli, az anya-gyermek kapcsolat megéri az élethosszig tartó ápolást, az ugyanis jelentős szerepet játszik a szív és az érrendszer egészségének megőrzésében. Feltevésére jó például szolgálnak az alábbi kutatások.

A közös időtöltés jót tesz a véráramnak

A Maryland School of Medicine Egyetem kardiológusainak 2011-es, az Európai Kardiológusok Társasága előtt reprezentált felmérése részletesen kifejti, hogy egy kellemes, nevetésekkel fűszerezett anya-gyerek beszélgetés csökkenti a szívroham és a stroke kockázatát: a jóízű kacarászás ugyanis tágítja az ereket, ezáltal biztosítja a vér szabad áramlását a szívbe.

Az édesanya hangja erősíti a szívet, és enyhíti a stresszt

Wisconsini orvosok az Evolution and Human Behavior című szaklapban publikáltak egy érdekes esszét, melyben arra keresték a választ, mi bizonyul hatásosabb nyugtatónak stresszhelyzetben: az írott üzenet vagy a telefonos beszélgetés? 

Kísérletük során édesanyák gyerekeikkel folytatott beszélgetését elemezték, dolguk végeztével pedig megállapították, hogy a telefonbeszélgetés nemcsak enyhítette a stresszt, de stimulálta a szívműködést, illetve stabilizálta a vérnyomást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az érzelmi támogatás csökkenti a vérnyomást

Egy másik kísérlet alkalmával a kutatók szerelmespárok egymásra gyakorolt, pozitív egészségbeli változásait tanulmányozták, pontosabban azt, hogyan hat a vérnyomásukra a kötődés és a kölcsönös érzelmi támogatás. Kiderült, hogy a párkapcsolatban élők ritkábban küzdenek magas vérnyomással az egyedülállókhoz képest, ugyanakkor a kutatók szerint ez az állítás erős családi kötelék esetén is megállja a helyét.

A gyakori kommunikáció fokozza a boldogsághormon-termelést

A Harvard School of Public Health tanulmánya szerint sokkal jelentősebb összefüggés van az emberi elme és szív között, mint azt a legtöbben sejtik. A kétszáz fő részvételével készült jelentés eredménye alapján a pozitív életszemlélet csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát, míg a boldogság és a nevetés együttesen fokozzák a szervezet endorfintermelését. Dr. Suzanne Steinbaum, a kutatás vezető szerzője úgy véli, a fenti tényezők meglétéhez elengedhetetlen a szerető anya-gyerek kapcsolat.

Ételek szívbetegség ellen

Ideális esetben az összkoleszterin értéke 5,1 mmol/l alatti, az LDL-koleszterin 3,4 mmol/l alatti, míg a HDL-koleszterin 1 mmol/l fölötti. Bár a táplálkozással bevihető étrendi koleszterin csak részben van hatással a szervezetben, főként a májban és a mellékvesében keletkező vérkoleszterinre, rendszeres mozgással és megfelelő étrenddel, vitaminpótlással némiképp emelhető a HDL-koleszterin szintje.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük