Gyakrabban okoz szívrohamot a nőknél ez a 3 tényező - A férfiak védettebbek
Sokáig azt hittük, a nőket kevésbé fenyegeti a szívroham rizikója.

orvos-sztetoszkop
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A dohányzás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás a nőknél jobban emeli a szívroham kockázatát, mint a férfiaknál - állapította meg az Oxfordi Egyetem új kutatása.

A tudósok a brit biobank információit felhasználva 472 ezer, 40-69 éves ember adatait elemezték.

Szívroham: veszélyben a nők?

A kutatás során azt találták, hogy a dohányzás, a diabétesz, a magas vérnyomás és a túlsúly - vagyis a 25-nél magasabb testtömegindex - mind a nőknél, mind a férfiaknál fokozta a szívroham kockázatát.

A dohányos férfiak számára a kockázat megduplázódott a soha nem dohányzó férfiakéhoz képest, a nőké azonban több mint megháromszorozódott. A magas vérnyomásos, 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nők kockázata is magasabb volt a férfiakéhoz képest, a túlsúlyosaké azonban nem.

- Általában több férfi kap szívrohamot, mint nő, azonban több komoly kockázati tényező jobban fokozza a nők relatív rizikóját, mint a férfiakét, tehát hátrányban vannak azok a nők, akiket ezek a tényezők jellemeznek - mondta Elizabeth Millett, a kutatás vezetője.

A magas vérnyomás több mint 8%-kal jelentett nagyobb relatív szívrohamkockázatot a nők, mint a férfiak számára, az 1-es típusú diabétesz relatív kockázata majdnem háromszorosa volt a férfiakénak, a 2-es típusú diabéteszé pedig 47%-kal volt magasabb.

A cikk az ajánló után folytatódik

Május 31-én van a Dohányzásmentes Világnap, amelyet az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) kezdeményezésére 1988 óta minden évben megtartanak. A nemzetközi nap célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás egészségügyi kockázataira. Ezen a napon szeretnénk felhívni a figyelmet az életmódváltás fontosságára, és arra, hogy a váltásban minden megtett apró lépés számít!

Promóció

A szívroham tünetei

Szívroham akkor következik be, ha csökken vagy megáll a vérellátás a szív egy részében, és a szívizom szövete károsodik. Tünetei lehetnek mellkasi fájdalom, mely átterjedhet a karra, a nyakra, a hátra, a vállra vagy az állkapocsra, légszomj, izzadás, hányinger, szorongás.

Az Egyesült Királyságban minden hetedik férfi és minden 12. nő hal meg szívkoszorúér-betegségben, ami a szívroham fő okozója. A népesség elöregedésével és az egészségtelen életmód terjedésével közelíteni fog egymáshoz a nők és a férfiak szívroham miatti halálozási aránya. A tanulmány a British Medical Journal című orvosi lapban jelent meg.

Szívvédő ételek

A következő képeken olyan táplálékokat mutatunk, melyek rendszeres fogyasztásával csökkentheted a szívroham rizikóját.

Kép: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük