4 furcsa tényező, ami hajlamosít a szívbetegségre: az sem mindegy, mikor jött meg először
Bár sok múlik az életmódon, más okok is hajlamossá tehetnek az érrendszeri zavarokra.

mellkasi-szoritas
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szív- és érrendszeri betegségek szinte már népbetegségnek számítanak, a kardiovaszkuláris zavarokhoz köthető a legtöbb haláleset ma Magyarországon. Az érrendszeri problémáknak számos rizikófaktoruk van, melyek ismeretével csökkenthető akár az infarktus kockázata is.

A szívbetegség sok esetben megelőzhető életmódváltással: a tudatos étkezés, a dohányzás és alkoholfogyasztás kerülése, de a rendszeres sport is sokat segít a betegségek kivédésében. 

Akadnak olyan rizikófaktorok is, melyek ellen látszólag nem lehet sokat tenni, felismerésükkel mégis kivédhető a nagyobb baj: ilyenkor teljes körű kivizsgálásra, rendszeres kontrollra és szigorú életmódváltásra lehet szükség.

12 éves kor előtti menstruáció

Adam Splaver, a hollywoodi NanoHealth Associates kardiológusa a Women's Health-nek elmondta, hogy a korai pubertás a szívbetegség kockázatát jelezheti előre. A Heart című tudományos lapban megjelent tanulmány szerint 10%-kal nagyobb valószínűséggel alakul ki szív- és érrendszeri probléma azoknál, akik 12 éves koruk előtt menstruáltak először, mint azoknál, akik 12-13 éves koruk után. 

Az egyelőre nem teljesen bizonyított, hogy mivel magyarázható az összefüggés, de egyes kutatások arra engednek következtetni, hogy a pubertás során is fontos hormonok, így a megnövekedett ösztrogénszint is növelheti a vérrögképződés kockázatát.

Fogyókúrás tabletták

A stimuláló hatású pirulák, így a legtöbb diétás tabletta is megemelheti a pulzust és a vérnyomást, ami jelentős megterhelés a szívnek és az érrendszernek, hosszútávon pedig károsíthatja azokat - mondta el Amber Khanna, a UCHealth University of Colorado Hospital kardiológusa.

Sokkal biztonságosabb fogyókúrás módszer az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres, intenzív mozgás.

A cikk az ajánló után folytatódik

A magány kockázata

Tudományosan bizonyított tény, hogy a magány és a társadalmi elszigeteltség 30%-kal növeli a szívbetegségek kockázatát - pontosan annyira, mint a dohányzás. Ezt a kockázati tényezőt látszólag könnyű, illetve a fenti statisztika miatt nagyon fontos is megszüntetni. 

Splaver tanácsai szerint az egyedüllét ellen a legjobb egy klubhoz vagy csoporthoz csatlakozni, vagy legalább egy háziállatot befogadni: ők nemcsak szeretetet adnak, de javítják a szív egészségét, és fizikailag is karbantartanak.

Összetört szív szindróma

A szívszorító élmények valóban növelik az érrendszeri betegségek kockázatát. Egy felkavaró helyzet, egy szeretett személy elvesztése, egy válás vagy egy súlyos lelki válság esetén kialakuló zavar tudományos neve összetört szív szindróma. 

Bár Spavler úgy véli, ezt többnyire lehetetlen elkerülni, fontos lehet egy olyan terv vagy módszer megalkotása, ami segít feldolgozni a bántó érzéseket, és öngyógyító technikákkal segít talpra állni. Ebben hasznos lehet a testmozgás, a meditáció vagy a jóga is.

Ezt is szeretjük