Mikor kell vérnyomást mérni? Nagyon nem mindegy az eredmény szempontjából

A nem megfelelően végzett vérnyomásmérés befolyásolhatja az értékeket.

vérnyomás mérő
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vérnyomás és a pulzus fogalmai gyakran összekapcsolódnak az emberek fejében, ráadásul mindkettőt szokta is ellenőrizni az orvos. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakembere elmagyarázza a különbséget, és eloszlatja a tévhiteket.

A két mutató nem összekeverhető egymással, bár az értékek elemzésekor keresni kell az összefüggéseiket is. Az pedig nagyon nem mindegy, hogy mikor és hogyan méri a vérnyomását a páciens.

Számítanak a mérés körülményei

Az értékeket is befolyásolja, hogy mikor méri a beteg a vérnyomást és a pulzust. Legideálisabb, ha nyugodt állapotban, ülve, megfelelően elhelyezve a mérőeszközt, naponta azonos időpontokban teszi, és erről naplót is vezet. Nyilvánvalóan más értékek jönnek ki, ha közvetlenül terhelés után történik a mérés, bár ennek is megvan a maga szerepe, amit azonban érdemes szakemberre bízni.

A pulzus és a vérnyomás is másra utal

Egy kardiológiai vizit során ellenőrzik a vérnyomást és a pulzust is, az automata vérnyomásmérők is feltüntetik mindkét értéket. Az erekben áramló vér nyomásgyakorlása az erek falára, a pulzus pedig a percenkénti szívverések száma. A betegeknek téves fogalmaik vannak arról, hogyan függ össze a két mutató, mennyi a normális érték.

Az igaz, hogy a vérnyomás és a pulzus gyakran egyszerre emelkedik és süllyed, és vészhelyzetben mindkettő egy időben megugrik. Ez nem jelenti azt, hogy ha a pulzus megemelkedik, akkor feltétlenül emelkedni fog a vérnyomás, és fordítva. Egyes szívbetegségek esetén éppen az a gond, hogy a magas pulzusszám leviszi a vérnyomást, ami hosszú távon akár pitvarfibrillációhoz vagy kamraremegéshez vezethet, attól függően, hogy a pitvart vagy a kamrát érinti-e a probléma. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem mindenkinél egyforma a normális érték

Van egyfajta útmutató, mert a vérnyomásnál a 120/80 Hgmm tekinthető normálisnak, pulzusnál a 60 és a 80 közé eső percenként mért érték. A normális értékek ettől egyénenként eltérőek lehetnek. A kardiológiai kezelés célja többek közt, hogy személyre szabottan megállapítható és beállítható legyen az optimális érték. Az alacsony pulzusszám és vérnyomás mindig betegségre utal.

Ami az egyik embernél veszélyes, az a másiknál nem feltétlenül. Egy fiatalabb, fitt személy például élhet alacsony, akár 50-es pulzusszámmal, ez csupán azt jelzi, hogy edzett. Idős korban az alacsony vérnyomásnál, vagy ha magas pulzusszám kapcsolódik hozzá, az valóban utalhat betegségre is. Ha tehát szédülés, gyengeség, mellkasi szorítás, szívdobogásérzés lép fel, mindenképpen érdemes kardiológushoz fordulni.

A szív- és érrendszer folyamatos működését érdemes támogatni, és ha lehet, természetes módon. Erre ajánlottak a következő ízletes gyógyteák. 

Betegségek előjelei lehetnek

Klinikai vizsgálatok szerint a magas vérnyomás több betegség előjele lehet, mint a magas pulzusszám. Általánosságban érvényes, hogy minden 20 Hgmm-es növekedés a 115 Hgmm-es szisztolés érték felett megduplázza a szívinfarktus, a stroke, a szív- és a veseelégtelenség kockázatát. A magasabb pulzusszám is utalhat betegségre, bár ez nem feltétlenül igazolódik be minden esetben. Éppen ennek tisztázására szolgál a kivizsgálás.   

Ezt is szeretjük