Az idős férfiak betegsége volt, ma a fiatal nőké is: sokan észre sem veszik az életveszélyes tüneteket

Egyre több fiatal nő szenved szívrohamot napjainkban.

doktorno-beteggel

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egykoron idős férfiak betegségének tartott szívroham egyre gyakrabban fordul elő fiatal emberek, különösen nők körében amerikai kutatók szerint.

Az Amerikai Szívtársaság chicagói tanácskozásán bemutatott és a Circulation nevű folyóiratukban közzétett tanulmányban az Észak-karolinai Egyetem orvosi karának kutatói a szívroham előfordulását vizsgálták fiatalok körében.

Egyre több fiatal nő szenved szívrohamot

Korábbi kutatások kimutatták, hogy az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedekben csökkent a szívrohamot szenvedők aránya a 35 és 74 év közöttiek körében. Az új kutatás 28 ezer szívroham miatt 1995 és 2014 között kórházba került ember adatait elemezte. Eredményeik szerint 30%-uk fiatal, 35 és 54 közötti beteg volt. Azt is kimutatták, hogy egyre több fiatal szenved szívrohamot, a tanulmány kezdetén a résztvevők 27%-a, a végén 32%.

A nők körében még nagyobb volt a növekedés, a betegek aránya 21%-ról 31%-ra emelkedett, ez jóval nagyobb emelkedés, mint amelyet a fiatal férfiak körében tapasztaltak. A kutatók azt találták, hogy a szívrohamot szenvedettek körében nőtt azok aránya, akik magas vérnyomásban és cukorbetegségben szenvedtek. A fiatal férfiakkal összehasonlítva a fiatal nőknél nagyobb arányban fordult elő magas vérnyomás, cukorbetegség és krónikus vesebetegség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Atipikus tünetek a nők körében

- A szívkoszorúér-betegséget a férfiak betegségének tartják, így, amikor nők keresik fel a sürgősségi osztályt mellkasi fájdalommal, nem tekintik őket magas kockázatú betegnek. A férfiak és a nők körében eltérőek a tünetek. A nők körében inkább az atipikus tünetek jellemzőek, és ezért nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem veszik észre a szívrohamukat - idézte Sameer Arorát, a tanulmány vezető szerzőjét a medicalxpress.com hírportál.

Szívvédő ételek

A következő ételek fogyasztásával, valamint rendszeres testmozgással csökkentheted a szívroham és a keringési rendszert érintő betegségek kockázatát.

Kép: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük