Szívinfarktus, angina pectoris, stroke: nem teljesen ugyanazok a tünetek
Mi a különbség a szívinfarktus és a stroke tünetei között?

szívroham
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy-egy kevésbé intenzív tünet, lassabban kialakuló fájdalom elbizonytalaníthat bárkit, szükséges-e az azonnali orvosi ellátás, vagy sem.

Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa a szívinfarktus és a stroke tüneteinek sokszínűségére és azok különbségeire hívta fel a figyelmet.  

A szívinfarktus tünetei

Amikor valaki az utcán sétálva a szívéhez kap, és összeesik, senkinek sincs kétsége afelől, hogy azonnal mentőt kell hívni, és a kiérkezésig meg kell kezdeni az újraélesztést.

szivroham-ajulas

Gyakran viszont lassabban és kevésbé fájdalmasan jelentkeznek a tünetek, és az érintettek a bizonytalanságuk miatt túl későn hívnak segítséget. Ezért érdemes megismerni a legjellemzőbb tüneteket, melyek szívinfarktusra utalhatnak.

  • Mellkasi fájdalom vagy diszkomfort - Ez az érzés a mellkas közepén jelentkezik, és tovább tart néhány percnél, előfordul, hogy enyhül, majd visszatér. Tűnhet nyomásnak, préselésnek is.
  • Fájdalom a felsőtest más részein - A fájdalom érintheti a karokat - nem feltétlenül csak a balt -, a nyakat, az állkapcsot és a gyomrot.
  • Légszomj - Ez a tünet jelentkezhet a mellkasi fájdalom mellett vagy nélküle is.
  • Egyéb tünetek - Előfordulhat hányinger, hideg verejtékezés, zavarodottság.

A nőknél - a férfiakhoz hasonlóan - a vezető tünet szintén a mellkasi fájdalom vagy diszkomfort, de ők gyakrabban számolnak be utólag szokatlan fáradtságról, hidegrázásról, hányásról, izzadásról, a lapockákba sugárzó fájdalomról. Mindkét nemnél jellemző, hogy az állapot fizikai aktivitás vagy lelki stressz hatására romlik, és gyakran pihenéssel sem javul. Az esetek körülbelül 15%-ában ugyanakkor nincsenek jellemző tünetek - ez főként az időseknél és a cukorbetegeknél fordulhat elő. Amennyiben bármilyen említett tünetet észlelsz, azonnal mentőt kell hívni!

A cikk az ajánló után folytatódik

Angina pectoris - még nem infarktus

Mellkasi fájdalom akkor is kialakulhat, ha szűkültek az erek a szívben, hiszen így elégtelenné válhat a szívizomzat vérellátása. Ilyenkor a szorító mellkasi fájdalom rohamokban jelentkezik, testmozgásra vagy stresszre fokozódik, kisugárzik a karokba, a hátba, a gyomorba, és különösen nőknél jellemző a hányinger, hányás is. Pihenésre és már kezelt betegeknél nyelv alá helyezett nitroglicerin-tabletta hatására oldódik. Bár az angina pectoris csak néhány percig tart, ki kell vizsgáltatni, mert jelentősen növeli a szívinfarktus és a hirtelen halál kockázatát. Az állandó tünetekkel és kiszámítható terhelésre jelentkező, stabil angina gyógyszerekkel és életmódbeli változtatásokkal - melyek közül a legfontosabb a dohányzás elhagyása és a rendszeres mozgás - egyre eredményesebben kezelhető.

A stroke tünetei

A stroke-nál a szívinfarktussal szemben nem mutatkozik mellkasi fájdalom, sőt, az is elképzelhető, hogy egyáltalán nem jelenik meg fájdalom. Jóval tipikusabbak viszont az idegrendszeri tünetek. Bekövetkezésekor a legfontosabb a gyors reakció, hiszen az időveszteséggel egyenesen arányos lehet az agykárosodás mértéke. A legjellemzőbb tünetek mind hirtelen jelentkeznek - de nem feltétlenül mutatkozik meg minden egyes szimptóma.

  • Gyengeség vagy bénultság - Az arcon, a karon vagy a lábon jelentkezik, jellemzően csak az egyik oldalon. Feltűnő jel a féloldalas mosoly, vagy, ha a nyelv csak az egyik oldalra kinyújtható. Ugyanilyen diagnosztikus jel, ha az érintett mindkét karját megpróbálja felemelni, de az egyik nem, illetve csak gyengébben emelkedik. 
  • Összezavarodottság - Beszéd-, illetve megértési zavar, látászavarok.
szívroham-fiatal
  • Egyensúlyzavar, járási nehézségek - Meg kell kérni az érintettet, hogy sétáljon egyenesen, és, ha ez nem megy, stroke-ra lehet gyanakodni.
  • Erős, ismeretlen eredetű fejfájás - Ilyenkor a legfontosabb teendő a mentő kihívása!

A korai felismerés és kezelés életmentő lehet

- A vészhelyzeteknél természetesen a mielőbbi orvosi, kórházi ellátás a legfontosabb, ugyanakkor nem szabad elhanyagolni a kevésbé súlyos tünetek kivizsgálását sem. A fel-felbukkanó mellkasi fájdalom, szorítás, az erős szívdobogásérzés, a légszomj, a csökkenő terhelhetőség, az erősödő fáradtságérzés olyan tünetek, melyek hátterében akár szív-érrendszeri betegség is állhat - hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa.

- Ilyenkor érdemes egy kivizsgálással utánajárni az okoknak, vagyis ajánlatos elvégeztetni legalább egy kardiológiai szűrést, egy nagylabor vizsgálatot, nyugalmi és terheléses EKG-t, valamint egy szívultrahang-vizsgálatot. 

Szívbarát étrend

A helyes életmód nagyban hozzájárul az egészséges keringési rendszerhez.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük