Szívinfarktus, angina pectoris, stroke: nem teljesen ugyanazok a tünetek
Mi a különbség a szívinfarktus és a stroke tünetei között?

szívroham
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy-egy kevésbé intenzív tünet, lassabban kialakuló fájdalom elbizonytalaníthat bárkit, szükséges-e az azonnali orvosi ellátás, vagy sem.

Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa a szívinfarktus és a stroke tüneteinek sokszínűségére és azok különbségeire hívta fel a figyelmet.  

A szívinfarktus tünetei

Amikor valaki az utcán sétálva a szívéhez kap, és összeesik, senkinek sincs kétsége afelől, hogy azonnal mentőt kell hívni, és a kiérkezésig meg kell kezdeni az újraélesztést.

szivroham-ajulas

Gyakran viszont lassabban és kevésbé fájdalmasan jelentkeznek a tünetek, és az érintettek a bizonytalanságuk miatt túl későn hívnak segítséget. Ezért érdemes megismerni a legjellemzőbb tüneteket, melyek szívinfarktusra utalhatnak.

  • Mellkasi fájdalom vagy diszkomfort - Ez az érzés a mellkas közepén jelentkezik, és tovább tart néhány percnél, előfordul, hogy enyhül, majd visszatér. Tűnhet nyomásnak, préselésnek is.
  • Fájdalom a felsőtest más részein - A fájdalom érintheti a karokat - nem feltétlenül csak a balt -, a nyakat, az állkapcsot és a gyomrot.
  • Légszomj - Ez a tünet jelentkezhet a mellkasi fájdalom mellett vagy nélküle is.
  • Egyéb tünetek - Előfordulhat hányinger, hideg verejtékezés, zavarodottság.

A nőknél - a férfiakhoz hasonlóan - a vezető tünet szintén a mellkasi fájdalom vagy diszkomfort, de ők gyakrabban számolnak be utólag szokatlan fáradtságról, hidegrázásról, hányásról, izzadásról, a lapockákba sugárzó fájdalomról. Mindkét nemnél jellemző, hogy az állapot fizikai aktivitás vagy lelki stressz hatására romlik, és gyakran pihenéssel sem javul. Az esetek körülbelül 15%-ában ugyanakkor nincsenek jellemző tünetek - ez főként az időseknél és a cukorbetegeknél fordulhat elő. Amennyiben bármilyen említett tünetet észlelsz, azonnal mentőt kell hívni!

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Angina pectoris - még nem infarktus

Mellkasi fájdalom akkor is kialakulhat, ha szűkültek az erek a szívben, hiszen így elégtelenné válhat a szívizomzat vérellátása. Ilyenkor a szorító mellkasi fájdalom rohamokban jelentkezik, testmozgásra vagy stresszre fokozódik, kisugárzik a karokba, a hátba, a gyomorba, és különösen nőknél jellemző a hányinger, hányás is. Pihenésre és már kezelt betegeknél nyelv alá helyezett nitroglicerin-tabletta hatására oldódik. Bár az angina pectoris csak néhány percig tart, ki kell vizsgáltatni, mert jelentősen növeli a szívinfarktus és a hirtelen halál kockázatát. Az állandó tünetekkel és kiszámítható terhelésre jelentkező, stabil angina gyógyszerekkel és életmódbeli változtatásokkal - melyek közül a legfontosabb a dohányzás elhagyása és a rendszeres mozgás - egyre eredményesebben kezelhető.

A stroke tünetei

A stroke-nál a szívinfarktussal szemben nem mutatkozik mellkasi fájdalom, sőt, az is elképzelhető, hogy egyáltalán nem jelenik meg fájdalom. Jóval tipikusabbak viszont az idegrendszeri tünetek. Bekövetkezésekor a legfontosabb a gyors reakció, hiszen az időveszteséggel egyenesen arányos lehet az agykárosodás mértéke. A legjellemzőbb tünetek mind hirtelen jelentkeznek - de nem feltétlenül mutatkozik meg minden egyes szimptóma.

  • Gyengeség vagy bénultság - Az arcon, a karon vagy a lábon jelentkezik, jellemzően csak az egyik oldalon. Feltűnő jel a féloldalas mosoly, vagy, ha a nyelv csak az egyik oldalra kinyújtható. Ugyanilyen diagnosztikus jel, ha az érintett mindkét karját megpróbálja felemelni, de az egyik nem, illetve csak gyengébben emelkedik. 
  • Összezavarodottság - Beszéd-, illetve megértési zavar, látászavarok.
szívroham-fiatal
  • Egyensúlyzavar, járási nehézségek - Meg kell kérni az érintettet, hogy sétáljon egyenesen, és, ha ez nem megy, stroke-ra lehet gyanakodni.
  • Erős, ismeretlen eredetű fejfájás - Ilyenkor a legfontosabb teendő a mentő kihívása!

A korai felismerés és kezelés életmentő lehet

- A vészhelyzeteknél természetesen a mielőbbi orvosi, kórházi ellátás a legfontosabb, ugyanakkor nem szabad elhanyagolni a kevésbé súlyos tünetek kivizsgálását sem. A fel-felbukkanó mellkasi fájdalom, szorítás, az erős szívdobogásérzés, a légszomj, a csökkenő terhelhetőség, az erősödő fáradtságérzés olyan tünetek, melyek hátterében akár szív-érrendszeri betegség is állhat - hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa.

- Ilyenkor érdemes egy kivizsgálással utánajárni az okoknak, vagyis ajánlatos elvégeztetni legalább egy kardiológiai szűrést, egy nagylabor vizsgálatot, nyugalmi és terheléses EKG-t, valamint egy szívultrahang-vizsgálatot. 

Szívbarát étrend

A helyes életmód nagyban hozzájárul az egészséges keringési rendszerhez.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük