Ilyen betegségekre hajlamosabbak az alacsony emberek: a testmagasság az élethosszt is befolyásolhatja

A vizsgálatok szerint a testmagasság is befolyásolhatja, hogy ki milyen betegségekre hajlamosabb.

testmagasság
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbb népbetegség kialakulásában hangsúlyos szerepet játszik az életmód, de akadnak olyan rizikótényezők is, amiket az ember nem tud befolyásolni. Ezek közé tartozik például a testmagasság.

A szakembereket már régóta foglalkoztatja, hogy a genetika, a vércsoport vagy épp a testmagasság, tehát azok a tényezők, amelyek adottak, mennyire tehetők felelőssé az egyes betegségekért. Ez a kérdés a kórképek megelőzésében is lényeges lehet. A vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy más betegségekre lehetnek hajlamosak a magasabb, és másra az alacsonyabb személyek.

A testmagasság és a betegségek kockázata

Az életmód, a káros szenvedélyek, a táplálkozás és a fizikai aktivitás jelentősen befolyásolják számos népbetegség kockázatát. Ám amíg ezeken némi odafigyeléssel, idő- és energiaráfordítással lehet változtatni, bizonyos tényezőkön, például a testmagasságon értelemszerűen nem lehet. A testmagasság és a különböző kórképek kockázatának vizsgálatára korábban is születtek tanulmányok, egy 2022 nyarán publikált kutatás azonban az eddigieknél kifinomultabb megközelítési módot alkalmazott egy körülbelül 250 ezer fő adatait tartalmazó adatbázis (Milton Veteran Program) felhasználásával.

A szakemberek az adatok áttekintése után arra a megállapításra jutottak, hogy a testmagasság nem módosítható kockázati tényezője lehet számos gyakori egészségügyi problémának a felnőttek körében. 

Milyen összefüggéseket találtak? Bár az alacsony személyeknek jó hír lehet, hogy a korábbi kutatások alapján úgy tűnik, tovább élnek, mint magasabb embertársaik, ugyanakkor a körükben jelentősebb a magas vérnyomás és az emelkedett koleszterinszint kockázata. A magasabbaknál nagyobb a visszérbetegség, a perifériás neuropátia, a lábszárfekély, a szívritmuszavar és a pitvarfibrilláció rizikója, de esetükben kevésbé jellemző a szívkoszorúér-betegség, a magas vérnyomás és koleszterinszint. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Mit jelent mindez?

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy mindez nem jelenti azt, hogy a betegségek valószínűségét vagy súlyosságát nem lehet befolyásolni. Tény, hogy a testmagasságra nem lehetünk hatással, de az is, hogy ez csak egyetlen tényező a sok közül, és a kórképek kialakulásában általában több kockázati faktor is szerepet játszik.

Természetesen az sem igaz, hogy törvényszerű, hogy az alacsony embereknél előbb-utóbb felüti a fejét a magas vérnyomás, mint ahogyan az sem, hogy a magasaknál kikerülhetetlen a szívritmuszavar. Ugyanakkor a fokozott kockázat ismerete lehetővé teszi, hogy az ember tudatosan fókuszáljon az egyes kórképek megelőzésére. 

Általánosságban kijelenthető, hogy a rendszeres testmozgás, a változatos, teljes értékű táplálkozás, az elegendő minőségi pihenés, a dohányzás kerülése, illetve a mértékletes italozás rengeteget számíthat az egészség megőrzésében és a prevencióban. 

Ezt a vércsoportot fenyegeti jobban a korai stroke

A stroke kockázatát egyes életmódbeli tényezők, illetve népbetegségek jelentősen fokozzák, egy friss kutatás szerint pedig a vércsoport is hatással lehet a probléma kialakulásának valószínűségére. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük