Mit jelent, ha csak az első vérnyomásérték magas? A stroke és a vesebetegség kockázatát is növeli

Az, hogy csak az első vérnyomásérték emelkedett, különösen idősebb korban gyakori, de fiatalon is előfordulhat.

vérnyomás
beauty and style
Top olvasott cikkek

Előfordul, hogy az orvosnál vagy az otthon történő vérnyomásmérések során valaki arra lesz figyelmes, hogy csak az első, vagyis a szisztolés vérnyomásértéke magas. 

A kórkép az izolált szisztolés hipertónia, ami - bár minden életkorban előfordulhat - az idősebb korosztály körében kifejezetten gyakori. Muszáj vele foglalkozni, ugyanis idővel növeli a stroke, a szív- és a vesebetegségek kockázatát is. 

Ha az első vérnyomásérték magas

Bár a hipertóniának különböző fokozatai vannak, általánosságban kijelenthető, hogy a 120/80 Hgmm körüli vérnyomás tekinthető ideálisnak, 140/90 Hgmm felett magas vérnyomásról beszélhetünk. Nem feltétlenül mozog együtt a két érték, az alapján, hogy az első vagy a második magasabb, megkülönböztethető izolált szisztolés (ISH) és izolált diasztolés hipertónia (IDH). 

Vérnyomásméréskor az első szám mutatja a szisztolés vérnyomást, ami a kar fő artériájában a szív összehúzódásakor kialakuló nyomás. A diasztolés vérnyomás pedig a szívverések közötti szünetekben mérhető nyomás. Habár ISH során csak az egyik szám lóg ki a normális tartományból, az állapot a magas vérnyomás egyik típusának tekintendő, sőt a 65 év felettiek körében ez a leggyakoribb.

A magas szisztolés vérnyomás hátterében többnyire az erek rugalmasságának csökkenése áll. Ez a kor előrehaladtával természetesen bekövetkező folyamat, amelyet az emelkedett koleszterinszint miatti plakk-képződés, érelmeszesedés is súlyosbít.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezenkívül egyes betegségek is hozzájárulhatnak az ISH kialakulásához. Ilyen például a nem megfelelően karbantartott diabétesz, a pajzsmirigy-túlműködés, az obstruktív alvási apnoe, illetve az anémia is.

Fontos a kezelés

A magas szisztolés vérnyomás a kezeletlen magas vérnyomáshoz hasonlóan növeli a szívelégtelenség, a vesebetegség, a demencia és a látásromlás kockázatát. A vizsgálatok szerint pedig a fiatalon diagnosztizált probléma a későbbi, szív- és érrendszeri okok miatt bekövetkező halálozás rizikóját is fokozza.

A kezelés során szükség lehet gyógyszerek szedésére, ugyanakkor az életmódváltás is fontos tényező. Az elhízás szoros összefüggést mutat a magas vérnyomással, az optimális testsúly elérése többnyire az értékek csökkentésében is segíthet. Lényeges a sófogyasztás visszafogása, a dohányzásról való leszokás, az alkohol mennyiségének csökkentése, valamint a rostban gazdag táplálékok, zöldségek előnyben részesítése. A rendszeres testmozgás és a stressz mérséklése is a kezelés részét képezheti.

4 ital, ami segít a magas vérnyomás és koleszterin csökkentésében

Az ételekhez hasonlóan akadnak olyan italok is, amelyek támogathatják az egészséget, ezek erejét, bár értelemszerűen nem csodaszerek, érdemes lehet kihasználni. Több olyan opció is létezik, amelynek vérnyomásra gyakorolt pozitív hatását kutatások is alátámasztották, némelyikük további előnyökkel is kecsegtet, egyebek mellett a koleszterinszintet is csökkentheti.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük