Egyetlen fontos dolog, amit meg kell tenned a gyerek egészségéért
Sok gyerek életéből kimarad a reggeli, ami pedig a testi-szellemi fejlődéshez is elengedhetetlen.

Manapság egyre több szó esik a kicsik egészséges táplálkozásról, ám még mindig nem kap elég figyelmet a nap talán legfontosabb étkezése, a reggeli.

Pedig ha ez elmarad, vagy nem megfelelő az összetétele, az a gyerkőc fizikai és szellemi fejlődésére is rányomhatja a bélyegét. Tudd meg, miért fontos, hogy a csemetéd soha ne induljon el üres gyomorral otthonról!

Egy kiegyensúlyozott reggeli a család minden tagja számára elengedhetetlenül fontos, de különösen a gyerekek megfelelő fejlődéséhez. A közös családi reggeli remek alkalom a napi feladatok átbeszélésére, így nemcsak testileg, de lelkileg is feltölthetjük magunkat közben. A helyes táplálkozáshoz és kiegyensúlyozott életmódhoz hasznos tippeket, inspirációt találtok a www.igyteljesazelet.hu oldalon.

Energiát ad egész napra

Táplálkozási ajánlások szerint a reggelinek a gyerek teljes napi energiabevitelének 20-25%-át kellene fedeznie. Ez első olvasásra talán soknak tűnik, de jobban belegondolva könnyen belátható, hogy korántsem az.

A szervezet és az emésztőrendszer ugyanis nyugalmi állapotban van az éjszaka folyamán, így a felszívódási és kiválasztási folyamatok hatásfoka is alacsonyabb.

Hogy ebből az állapotból ébredés után a gyerkőc többé-kevésbé zökkenőmentesen átválthasson nappali üzemmódra, és eleget tehessen a napközbeni fizikai és szellemi kihívásoknak - amelyek valamilyen szinten bizony már a legkisebbek életének is részét alkotják -, biztosítani kell számára a szükséges energiát.

Ennek az egyetlen módja pedig egy kiadós, ám a legkevésbé sem megterhelő reggeli.

Hosszabb távon hat a fejlődésre

A nap első étkezése azért is különös jelentőséggel bír, mert - feltéve persze, hogy jól állítják össze - tartalmazza a gyerkőc adott napi szénhidrát-, fehérje-, tápanyag- és vitaminszükségletének jelentős részét. Ha elmarad reggeli, a test valószínűleg nem tudja az ily módon keletkezett hiányt pótolni a többi étkezés során. Amennyiben pedig rendszeresen ez történik, a kicsi nem lesz képes megfelelő ütemben fejlődni.

Megelőzi a plusz kilókat és sok betegséget

Azt hihetnénk, hogy a reggeli elhagyása inkább a kilók csökkenéséhez, mint gyarapodásához vezet. Valójában ennek a fordítottja igaz.

Mostanra számos tanulmány során bebizonyosodott, hogy azok a csemeték, akik reggelente üres gyomorral indulnak el otthonról, a későbbiek során nagyobb eséllyel küzdenek majd túlsúllyal, illetve híznak el, mivel reggeli híján nem indul be időben az anyagcseréjük, és az a nap további részében is lassabb lesz az optimálisnál.

Ráadásul előbb-utóbb a farkaséhség is jelentkezik, amit a gyerkőcök hajlamosak egészséges táplálékok helyett látványos és ínycsiklandó, ám semmiképpen sem kívánatos ételféleségekkel csillapítani - sajnos leginkább különféle édességekkel. Az ily módon kialakuló súlyfelesleg pedig számos krónikus betegséggel áll összefüggésben, úgymint például az inzulinrezisztencia, amely kezeletlenül kettes típusú diabéteszhez vezet, illetve a szív- és érrendszeri problémák.

5 fontos vitamin, amit minden gyereknek meg kell kapnia

A reggeli nagyszerű lehetőséget biztosít a gyermek étrendjének változatossá tételére. Néhány jó receptért kattintsd végig a következő galériát!

Növeli az agy teljesítményét

Az, hogy a gyerek reggelizik-e, nemcsak a testi fejlődésére, hanem a szellemi teljesítményére nézve is meghatározó jelentőséggel bír, hiszen az idegrendszert, illetve az agyat ugyanúgy táplálni kell, mint a szervezet bármely más részét.

A reggeli által főleg hosszú, de már rövid távon is befolyásolhatóak az agyban zajló biokémiai folyamatok: javul például a koncentrációs képesség és a memória. Mindennek pedig nemcsak az iskolában van szerepe, hanem már az óvodában, sőt, akár a bölcsődében is, hiszen, még ha játszva is, de ezek az apróságok is folyamatosan tanulnak. Az pedig, hogy milyen hatásfokkal dolgozzák fel és tárolják el az őket érő ingereket és információkat, nyilvánvalóan nem mindegy.

A rendszeresen reggelizők könnyebben lépést tartanak társaikkal, akár felül is múlhatják őket, iskoláskorukban jobb bizonyítványt visznek haza, sőt, egyes vizsgálatok eredménye alapján a szakemberek arra következtetnek, hogy még az intelligenciahányadosuk is magasabb lehet a kellő szénhidrát-, fehérje-, tápanyag- és vitaminbevitelnek köszönhetően.

Tedd a reggelit a mindennapok részévé!

Ami a táplálkozást, azon belül pedig a reggelit illeti, a gyerek bizony nem feltétlenül pozitív példát lát társai körében. Sajnos nem kevesen vannak, akiknél egy az egyben kimarad ez az étkezés, illetve olyan ételféleségeket fogyasztanak reggeli címén, amelyek töretlen népszerűségnek örvendenek annak ellenére, hogy sem a fizikai, sem a szellemi teljesítményhez nem járulnak hozzá, a súlyfelesleg - és az azzal összefüggő betegségek - kialakulásához viszont annál inkább. A fentiek fényében bizonyára nem lesz könnyű rábeszélni a jóval egészségesebb, élelmiszerekre - de persze nem is lehetetlen, sőt.

Érdemes kikísérletezni, mi az, ami könnyebben elfogad, és oly módon tálalni, hogy a látvány az ő szemében is vonzó legyen - ebben fontos szerepet játszhatnak a színek és a formák. A szülő szempontjából hasonló jelentőséggel bír a gyors elkészíthetőség is. Így biztos, hogy egyik fél sem adja fel idő előtt, a reggeli pedig a gyerkőc napirendjének részévé válik. hozzásegítve őt egy egészségesebb és sikeresebb élethez.

Ezt is szeretjük