A tejintolerancia 7 gyakori tünete a puffadástól a hangulatzavarig: más, mint a laktózérzékenység

A tejfehérje-allergia és nem is tejcukor-érzékenység mellett a tejintolerancia is sokakat érintő betegség, a legtöbben mégsem tudnak róla.

tejintolerancia1

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem tejfehérje-allergia, és nem is tejcukor-érzékenység. A tejintolerancia kimutatásához más típusú vizsgálatra van szükség, emiatt pedig sok esetben elhúzódó panaszokat okoz, mert csak későn kerül felismerésre.

Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta, mit kell tudnunk róla.

A felnőttek 20-30%-át érinti

Ez talán a legmegdöbbentőbb információ a tejintoleranciával kapcsolatban, különösen azért, mert a gyakorisága ellenére sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a gyomor- és bélrendszeri vagy épp bőrtüneteik hátterében ez is állhat. Az elhúzódó diagnózis oka egyrészt, hogy a tejfehérje-allergia és a laktóz-intolerancia jóval ismertebb fogalmak, azonban tejintolerancia esetén az ilyenkor szokásos vizsgálatok nem mutatnak eltérést. 

tejintolerancia2
Fotó: andriano_cz / Getty Images Hungary

A tejfehérje-allergia kimutatása vérvizsgálattal történik, ennek során az IgE-értéket ellenőrzik. A laktózintolerancia, a tejcukor-érzékenység vizsgálatához hidrogénkilégzési tesztet végeznek. Ennek során adott mennyiségű tejcukrot kell vízben feloldva meginni, majd egy készülékbe bizonyos időközönként levegőt fújni. A kilélegzett levegő hidrogéntartalma alapján lehet megállapítani a laktózérzékenységet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- A tejfehérje-intolerancia érzékenység, vagyis nem valódi allergia. A tejintolerancia kimutatása is vérvétellel történik, azonban itt nem az IgE ellenanyagot ellenőrzik, mint a tejallergia esetében, hanem az IgG típusú ellenanyagot - magyarázza dr. Németh Alíz.

Milyen tünetek esetén gyanakodjunk?

Az elhúzódó diagnózis másik gyakori oka, hogy a tejintolerancia nem okoz azonnal tüneteket. A panaszok a tejtartalmú ételek elfogyasztását követően órákkal később is jelentkezhetnek, és általában az elfogyasztott tejes étel mennyiségétől függenek. Jellemző tünetek:

  • puffadás, 
  • teltségérzet, 
  • hasi fájdalom, 
  • ekcéma, 
  • fejfájás, 
  • hangulatzavar, 
  • széklet változásai (hasmenés, székrekedés).

Ezért ne kezdjünk kivizsgálás nélkül diétázni

Dr. Németh Alíz hangsúlyozza, hogy a felsorolt tünetek hátterében több betegség vagy egyéb ételintolerancia is állhat, nem minden esetben csak a tej fogyasztásához köthető a panaszok megjelenése. A hasi diszkomfortérzésnek lehetnek életmódbeli okai - például ülőmunka, mozgáshiány -, de a különböző bélbetegségek - például SIBO, IBS vagy immuneredetű gyulladásos bélbetegség - esélyével is számolni kell. Ilyen esetben természetesen ezeket kell megfelelő módon kezelni. Ha valóban tejintolerancia áll a háttérben, akkor átmenetileg tejmentes étrendre van szükség, majd idővel fokozatosan vissza lehet vezetni az étrendbe és megfigyelni, hogy a tünetek jelentkeznek-e. 

3 tejpótló ital recepttel

Laktózmentes tejpótló italokat házilag is készíthetsz, ráadásul a boltinál sokkal olcsóbban.

40 forintból készíthető rizsital házilag: 3 tejpótló ital recepttel, ami laktóz- és tejfehérje-érzékenységgel is iható

Laktózmentes tejpótló italokat házilag is készíthetsz, ráadásul a boltinál sokkal olcsóbban.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük